"Egyetértek a Magyar Orvosi Kamara és a szakszervezetek álláspontjával, az ellenzéki pártok kritikájával: a tb-törvény indokolatlanul és meggondolatlanul sok ezer magyar családot sodorhat nagyon nehéz helyzetbe országszerte, így Budapesten is. Ez egy rossz döntés, van még mód a korrigálására" – írta Karácsony Gergely főpolgármester keddi posztjában.

Ádert kérleli Karácsony: ne írja alá a TB-törvényt

Karácsony levélben fordult a köztársasági elnökhöz. Mint ismert: a parlament kormánypárti többsége elfogadta a társadalom-biztosítási törvény módosítását, amely kizárná az ingyenes ellátotti körből sokakat. 

"Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!

Engedje meg, hogy ezúton osszam meg Önnel az aggodalmamat a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló, az Országgyűlés által 2019. december 11-én elfogadott, T/8021. számú törvénnyel kapcsolatban.

Az elfogadott, de még ki nem hirdetett törvény az általános, mindenkire kiterjedő társadalombiztosítás elvének fenntartása mellett az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezettek esetében a közteher meg nem fizetését három hónap elteltével azzal is szankcionálja, hogy a társadalombiztosítás keretében általuk nem vehető igénybe egészségügyi szolgáltatás.

Meggyőződésem, hogy súlyosan aránytalan az a szankció, amely egy 25.000 forintot sem elérő közteher-tartozást akár milliós nagyságrendű egészségügyi kiadás kiterhelésével kíván sújtani. Különösen aggályos, hogy az érintettet a késedelem bekövetkezése után a kötelezettség teljesítésére, illetve elmulasztásának jogkövetkezményeire nem figyelmezteti egyetlen állami szerv sem.

Az elfogadott törvény alapján még egy egyszerű adminisztratív tévedés is (pl. rossz bevételi számlára utalás) igen súlyos, családok anyagi megrendüléséhez vezető következménnyel járhat.

Miközben a társadalombiztosítás terheihez való hozzájárulás a teherviselő képesség szerint mindenkinek kötelezettsége, a jogalkotó álláspontom szerint nem alkalmazhat kirívóan aránytalan szankciót ennek érvényesítése érdekében. Alkotmányjogi szempontból az elfogadott szabályozás komolyan felveti a szankció aránytalanságára figyelemmel az Alaptörvény B) cikk (1) bekezdésének sérelmét, illetve át nem gondolt társadalmi következményekkel járhat." – áll az írásban.

(Kép: MTI/Mónus Márton)

Forrás: Facebook

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

division
Kedves Karácsony (elvtárs, úr, ki-ki döntse el), és azokról miért nem ír semmit akik évek óta elsumákolják a tb kifizetését, de az egészségügyi szolgáltatást igénybe veszik? Szerintem velük meg kellene fizettetni az összes eddigi felmerült költségüket, és abból lehetne finanszírozni azokét akik valóban képtelenek a fizetésre.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
division
Kedves Karácsony (elvtárs, úr, ki-ki döntse el), és azokról miért nem ír semmit akik évek óta elsumákolják a tb kifizetését, de az egészségügyi szolgáltatást igénybe veszik? Szerintem velük meg kellene fizettetni az összes eddigi felmerült költségüket, és abból lehetne finanszírozni azokét akik valóban képtelenek a fizetésre.
Béla333
Mennyivel egyszerűbb lenne Karácsony és így a mi dolgunk, ha nem könyörögne Ádernek, hanem a nála levő adu kártyákat arra használná fel, hogy ezt ne merjék a Fideszesek megtenni!
Egy besímuló, gyenge politikai képességű Főpolgármestert sikerült megválasztani!
division
@Béla333: Azért te ugye fizetted eddig is becsülettel a tb - t? :-)
Béla333
@division: 18.19
Igen fizettem! Miért?
division
@Béla333: Csak úgy megkérdeztem, főleg mert azt olvastam ki a hozzászólásodból hogy nagyon nem tetszik a törvény.
Béla333
@division: 18.29
Én nem a törvényről írtam véleményt, hanem hogy Karácsony hogyan kezeli ezt a helyzetet!
És szerintem nem kezeli jól, ezzel a kérem szépen stílussal...
36
Geri, inkább az ígéreteiddel foglalkozz! Elég csehül állsz a témával.
Cicamama55
42 éven át vonták tőlem is a TB-t. Táppénzre nem mertem menni, mert -főleg a vége felé-alig kaptam volna fizetést. Hála Istennek, hogy komolyabb betegség nélkül ledolgoztam az időmet. A munkám összehozott nagyon sokszor olyan emberekkel, akik folyamatosan munka nélkül éltek, feketén dolgoztak, mert ott többet zsebre tehettek mint egy munkahelyen, vagy ha kiközvetítették őket valahová. Utóbbi esetben azonnal táppénzre mentek... 30-40 éves, de már bőven nagycsaládos szülőkről beszélek. TB-t soha nem fizettek. Kinevettek minket, hogy mennyiért dolgozunk, főiskolát végzett emberek... Az orvosi ellátást ugyanúgy igénybe vették, mint aki a majdnem minimálbéréből levonták. Már régen meg kellett volna ezt lépni.
division
@Cicamama55: Végre valaki átlátja miről is van szó. Maximálisan egyetértek minden mondatoddal, nem kevés ilyen embert ismerek magam is.
division
@Béla333: Az országot a Fidesz vezeti, elég nagy butaság lenne Karácsony részéről ha neki menne Orbánnak.
Béla333
@division: 19.08
Miért? Azért lett szerinted megválasztva, hogy belesímuljon a NER rendszerbe? Az MSZP-Fidesz kéz-kezet mos rendszerbe?
Szerintem nem!
Azért lett megválasztva, mert pl. megígérte, hogy a 3-as metrókocsik felújításának az ügyét kivizsgálja. Meg az e-jegyre elszórt milliárdok ügyét is megígérte, hogy kivizsgálja!
Nem azért kapta a szavazatokat, hogy belesímuljon a maffiacsapatba!
division
@Béla333: Tudja jól hogy esélye sem lenne rá, meg kell állapítsam mégsem annyira hülye mint az ember elsőre gondolta volna.
Attól, hogy ő lett a polgi, még nem ő diktál.
tudode
Pofátlanságnak lehet tartani azt, hogy évek óta nem év közben, karácsonykor dobják be ezek a félresikerültek a farbárt, azzal együtt, hogy ebben az évben öt és fél hónapot dolgozott a parlament
.
www.google.com/search?q=%C3%96t+%C3%A9s+f%C3%A9l+h%C3%B3napot+dolgozik+a+parlament&oq=%C3%96t+%C3%A9s+f%C3%A9l+h%C3%B3napot+dolgozik+a+parlament&aqs=chrome..69i57j33.15292j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8
.
Boldog karácsonyt!
.
www.youtube.com/watch?v=s-8PQDDes0Q
.
Összetévesztik ezek az ország házát a kocsmával!
Béla333
@division: 19.17
Ha úgy lenne, ahogy te írod, akkor nem okosnak kell Karácsonyt nevezni, hanem egy hazug senkiházinak!
Hiszen cca 2 hónapja még ő ígérte meg a Fideszesek elszámoltatását, a vizsgálatokat a korrupció gyanús ügyekben.
Ha már a választás során is tudta, hogy nem fogja betartani az ígéreteit, akkor egy gerinctelen, hazug ember.
F_Viktor
@division: Írod:
"...és azokról miért nem ír semmit akik évek óta elsumákolják a tb kifizetését, de az egészségügyi szolgáltatást igénybe veszik?"

Az pl. nem szúrja a szemedet, hogy vajna 5 kaszinója a 2014-2024 év koncessziós időszakában évente és kaszinónként kb. 1,2 milliárd adókedvezményben részesül? Ezeket a költségvetésből hiányzó milliárdokat azoknak kell befizetniük akik keményen adóznak!
De azokét is ők fizetik be, akik jó magyar szokás szerint sportot űznek az adócsalásból!
division
@F_Viktor: Ne tereld el másra az aktuális témát, itt most a tb befizetéséről van szó. Ennyi erővel fel lehetne hozni az elmúlt évtizedekből milliónyi példát. A tb nem fizetés most a téma, és pont.
division
@Béla333: Persze, mert majd egyedül neki megy a Fidesznek. Gondolkozzunk már egy keveset.
Béla333
@division: 19.44
Egyedül? Mi a fenéről beszélsz?

"Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást"
Eredmények 100 százalékos feldolgozottságnál:
Karácsony Gergely: 50,86 százalék (353 595 szavazat)
Tarlós István: 44,10 százalék (306 609 szavazat)"
444.hu/2019/10/13/karacsony-gergely-nyerte-a-fopolgarmester-valasztast

Mind a 353.595 szavazójának elszámolással tartozik...
division
@Béla333: Na jó, de a szavazók nem szólhatnak bele mit csináljon Karácsony. Ők megválasztották, ennyi. Nálunk sem azt csinálta a polgi ami miatt meg lett választva 6 éve, így most leváltottuk, holott tudjuk, a mostani sem fogja azt csinálni:-)
Béla333
@division: 19.49
Most már nem szólhatnak bele a választók, hogy Karácsony mit tesz! A jelek szerint ezt mocskos módon ki is használja.
Egy biztos: a belé fektetett bizalom rohamosan csökken! Minél többet sunnyog, annál inkább!
kereső
@division: Félre értés van! A Tv. módositás -a szankció ,az ami aránytalan a közteher tartozás összegével.Senki nem mondja, hogy ne fizzesék az eü. szolgáltatási járulékot, akik egyéb módon nem biztositottak- hanem , hogy a TAJ szám felfüggesztése után- amint rendeződik a tartozás- ismét igénybe lehessen venni az ellátást- ezt a "megengedő" szancionálási formát nem tartalmazza a Tv. Amióta a NAV felügyeli a biztositási jogviszonyt, a rendszerben egyre kevesebb a potyautas- amit én hiányosságnak látok jelenleg, az az, hogy nem mindig az igazán rászorulőknak ad az önkormányzat igazolást- amely mentesit a fizetési kötelezettség alól. Mert nem vizsgálhatja az önkormányzat a kérelmmező vagyoni helyzetét- igy aztán lehetséges, hogy a minimálbért igazoló! több milliós vagyonnal rendelkezik,és életvitele nem igazolja a rászorultságot- de a jövedelem alapján "rászorult"- ja, és egyéb ellátásokra is.
Béla333
Kérleli - követeli ?!?!
A végeredmény ugyanaz: a Bajuszos szar nem foglalkozik efféle kérleléssel, de azért egy kissé keményebben is fel lehetne lépni!
Yoda69
Gergő, felesleges.
Egy golyóstollal nem lehet beszélni.
F_Viktor
@division: Írod:
"Ne tereld el másra az aktuális témát..."

Nincs téma, pont!
Mert ennek nem lenne szabad témának lennie!
Ez az orbáni népirtás része.
A rászorulók azok akik nem fizetik azt a havi 7-8 ezer forintot, nem ebből a mutyiból lesznek milliomosok, milliárdosok!
Nem ez a téma a magyar társadalomba a bicskanyitogató, hanem pl. a vajna féle koncessziós milliárdok egy évtizeden keresztül, a családi kölcsönökből épült több száz milliós házak, nyaralók, stb.
De gondolom ti, bértollnokok sem fizettek SZJA-t járulékokat a kubativi pénzből!?
F_Viktor
@Béla333: Írod:
"Egy biztos: a belé fektetett bizalom rohamosan csökken!"

Már miért csökkenne?
Az eltelt két hónapban nagyon szépen teljesített Karácsony, kalapemelgetést érdemel.
Látom, a Gyurcsány-fóbiád átcsapott Karácsony-fóbiává :-))))
Qva szar lehet neked, Béla! :-))
division
@F_Viktor: Állítsd már le magad, oké? Mániád neked is bértollnoknak nevezni azt, aki nem osztja a véleményedet? Lehet, több járulékot, adót, stb. fizettem én már be eddig az államnak mint te, szóval hátrébb az agarakkal öcsi! Amit meg Béla333 - nak írtál, kicsit át kellett volna gondolnod, mert ha ő Gyurcsány, most meg Karácsony fóbiás, akkor te meg nemes egyszerűséggel csak Orbán fóbiás vagy.
division
@kereső: "igy aztán lehetséges, hogy a minimálbért igazoló! több milliós vagyonnal rendelkezik"
Ez sajnos régen is így volt, rengetegen dolgoztak úgy vállalkozók, hogy szegények csak a minimálbért érték el papíron, amihez az akkori könyvelők is erősen segédkezet nyújtottak, Azért ma már ez nem megy ilyen egyszerűen.
36
@Pegero: Aggódom, mert ez az ember-tisztelet a kivételnek-ugyan azokat a viselkedési formákat mutatja, mint sok Y generációs emberke. Tegnap ezt éltem meg a fiatal könyvelőmmel, aki már három hete hívogat telefonon, ír e-mail-eket hogy neki a főnöke azt mondta hogy, hiánypótlás meg minden. És tegnap, már személyesen mentem be az irodába és elmondtam,-mintha az apja lennék stílusban, szépen, nyugodtan, artikulálva, lassan, szájbarágósan, hogy mi a stájsz. De, csak nézett maga elé, mosolyog, ártatlanul néz-már majdnem sír a feladat súlya alatt összetörve- és én mondtam neki hogy fénymásoljon, mit hova, hogyan könyveljen...ahhh!!! Na, ilyen Kari Geri is...
36
@durbincs: Nagyon nagy baj van a fiatal munkavállalókkal. Nap, mint nap ismét tanárnak kell lennem, amit már pár éve magam mögött hagytam.
-Pár hete, 20 körüli futár srác hozza a csomagot, kérdem tőle barátságosan:Sok a munka? Válasz:Ja, sajnos sok. Na, jól van. Gondoltam, több kérdésem nincs. Fizettem, tízezerből járt vissza három ezer. Nézi a srác a pénzt, látom próbál gondolkodni, problémát megoldani-mint pár napja a ifjú könyvelő. Egyszer csak nekem szegezi sandán a kérdést:Nem számolnám ki neki hogy mennyi jár vissza?
Na, itt kész lettem! Mondom neki: "Édesapám", ne tegyelek tisztába?! Hát szóval katasztrófa!

De, élelmiszer boltban, ruhanemű boltban, ugyanezzel a korosztállyal találkozom és se olvasni, se számolni nem tudnak, csak mosolyogni legfeljebb! Úgy tűnik a vásárló lépett mára a szülő és az iskola helyébe!
36
@durbincs: @Pegero: A volt tanár kollégáim, menekülnek a hivatásukból! A napokban beszéltem egy valódi, nagy tudású, nagy tapasztalatú, ámde szerény, csendes idős ex kollégával. Sírva! Mondta el nekem, hogy a cigány gyerek kitesz a tanári asztalra elé egy csomó tízezrest és megkérdezi: Tanár bá! Ennyi elég lesz, hogy befogja végre a pofáját és többet ne kérdezzen tőlem semmit? A többi gyerek meg csak röhög.
Minden napos a késeléssel fenyegetés, a drogkereskedelem, a diákok közötti molesztálás...

Nem bántam meg hogy ott hagytam az iskolának nevezett bestiáriumot...de nem ám...
36
Épp ezért, írja csak alá Áder a TB törvényt, mert rengeteg semmirekellő kerül ki manapság(is) az iskolákból, akiknek eszük ágában sincs, sem magukról gondoskodni. Sem másokról.
Eladott Ország
Amikor az ember azt gondolná, hogy már nem lehet rontani az adott helyzeten, akkor a valóság és a Fidesz rácáfol mindenre. Áder János fontosnak érezte megindokolni (gondolom nem annyira belső, mint inkább külső kényszerről lehet szó), hogy miért van rendben az új TB törvény. Terelés, csúsztatás, hazugságok. Tudjuk jól, hogy minden kiskorú, minden nyugdíjas és minden munkavállaló (aki után a munkáltató fizeti a TB-t) jogosult ellátásra. Azt is tudjuk, hogy a sürgősségi ellátás alanyi jogon jár. Nem is ezekről az emberekről van szó, hanem azokról, akik nem tudják fizetni a TB-t, mert nincs bevételük, de nem kiskorúak és nem nyugdíjasok. Ki fogja eldönteni, hogy ki az, aki szándékosan nem fizeti a biztosítást? Van ugyan egy kamu-törvény, miszerint az önkormányzat kiadhat igazolást, aminek alapján ingyenesen jár az ellátás, de ha egy családnak akár csak egy 800 forintnál értékesebb ingatlanja van – ami azt jelenti, hogy egy putriban élnek – már nem adható ki az igazolás. Áder védi a mundér becsületét. Felesleges. Nincs becsülete.
Eladott Ország
@Pegero: @36: Milyen ganyé' mutánsok ezek?! Vietnamban kórházat építenek, itt meg szaros 7.500 forintért balhéznak?Tényleg szolidárisak, na ezért szeretnék táborparancsnok lenni Recsken, főleg mikor a fidesz-kdnp frakció tagjai üdülnének ott. Szarnak ezek az Adventre, ha nem tennék, akkor nem ilyenkorra időzítenék az elmebeteg törvényeiket. És a devizahiteleseket is megmentették, meg a hajléktalanokat. Erről az jut eszembe: "a semmi egy olyan valami, ami azért van, mert nincs".
Eladott Ország
@Pegero: ma, 13:33; Egyébként meg leszarom a pofádat és semmi közöd hozzá hogy én mit olvasok! Olvasd a KESMA-t a fidesz kormányfelszopó szennylapját, és szard össze magad, amit egyébként közpénzből tartunk el, nem sokáig!
Eladott Ország
@Pegero: Gondoltam válaszolok, de megsemmisültem az érveid miatt. Mocsok kemény vagy, nem engeded megülni az ész diadalát...
Lepényleső
...s teszi ezt legalább olyan sikerrel,mint az öszvérnek való imádkozást összetett kézzel?
Eladott Ország
@Pegero: A budapesti liberális világkonferencián készült riport Kövér Lászlóval és Orbán Viktrorral.
youtu.be/crRGp7aL3Ow
Sámannus
Káder janó csak meccs után tud jól dönteni amikor őrszolgálatban kummant. Az is igazságos volt, mert a csipája erősebben ragadt lefelé, mint a hazaszeretete. Az illetményét is teljesen jogosan emelte meg, mert nincs olyan illiberális elnök aki ne emelné a saját fizetését. Janókám miután a fejeden minden vaj elolvadt megérdemled abajszos szar titulust is alaposan rászolgálsz, és ne is várj az illetményen kívűl mást tőlünk

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.