"Egyetértek a Magyar Orvosi Kamara és a szakszervezetek álláspontjával, az ellenzéki pártok kritikájával: a tb-törvény indokolatlanul és meggondolatlanul sok ezer magyar családot sodorhat nagyon nehéz helyzetbe országszerte, így Budapesten is. Ez egy rossz döntés, van még mód a korrigálására" – írta Karácsony Gergely főpolgármester keddi posztjában.

Ádert kérleli Karácsony: ne írja alá a TB-törvényt

Karácsony levélben fordult a köztársasági elnökhöz. Mint ismert: a parlament kormánypárti többsége elfogadta a társadalom-biztosítási törvény módosítását, amely kizárná az ingyenes ellátotti körből sokakat. 

"Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!

Engedje meg, hogy ezúton osszam meg Önnel az aggodalmamat a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló, az Országgyűlés által 2019. december 11-én elfogadott, T/8021. számú törvénnyel kapcsolatban.

Az elfogadott, de még ki nem hirdetett törvény az általános, mindenkire kiterjedő társadalombiztosítás elvének fenntartása mellett az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezettek esetében a közteher meg nem fizetését három hónap elteltével azzal is szankcionálja, hogy a társadalombiztosítás keretében általuk nem vehető igénybe egészségügyi szolgáltatás.

Meggyőződésem, hogy súlyosan aránytalan az a szankció, amely egy 25.000 forintot sem elérő közteher-tartozást akár milliós nagyságrendű egészségügyi kiadás kiterhelésével kíván sújtani. Különösen aggályos, hogy az érintettet a késedelem bekövetkezése után a kötelezettség teljesítésére, illetve elmulasztásának jogkövetkezményeire nem figyelmezteti egyetlen állami szerv sem.

Az elfogadott törvény alapján még egy egyszerű adminisztratív tévedés is (pl. rossz bevételi számlára utalás) igen súlyos, családok anyagi megrendüléséhez vezető következménnyel járhat.

Miközben a társadalombiztosítás terheihez való hozzájárulás a teherviselő képesség szerint mindenkinek kötelezettsége, a jogalkotó álláspontom szerint nem alkalmazhat kirívóan aránytalan szankciót ennek érvényesítése érdekében. Alkotmányjogi szempontból az elfogadott szabályozás komolyan felveti a szankció aránytalanságára figyelemmel az Alaptörvény B) cikk (1) bekezdésének sérelmét, illetve át nem gondolt társadalmi következményekkel járhat." – áll az írásban.

(Kép: MTI/Mónus Márton)

Forrás: Facebook

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

division
Kedves Karácsony (elvtárs, úr, ki-ki döntse el), és azokról miért nem ír semmit akik évek óta elsumákolják a tb kifizetését, de az egészségügyi szolgáltatást igénybe veszik? Szerintem velük meg kellene fizettetni az összes eddigi felmerült költségüket, és abból lehetne finanszírozni azokét akik valóban képtelenek a fizetésre.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Lepényleső
...s teszi ezt legalább olyan sikerrel,mint az öszvérnek való imádkozást összetett kézzel?
Eladott Ország
@Pegero: A budapesti liberális világkonferencián készült riport Kövér Lászlóval és Orbán Viktrorral.
youtu.be/crRGp7aL3Ow
Sámannus
Káder janó csak meccs után tud jól dönteni amikor őrszolgálatban kummant. Az is igazságos volt, mert a csipája erősebben ragadt lefelé, mint a hazaszeretete. Az illetményét is teljesen jogosan emelte meg, mert nincs olyan illiberális elnök aki ne emelné a saját fizetését. Janókám miután a fejeden minden vaj elolvadt megérdemled abajszos szar titulust is alaposan rászolgálsz, és ne is várj az illetményen kívűl mást tőlünk

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.