Egy évről három évre emeli a munkaidőkeretet január 1-től a Hauni Hungária Gépgyártó Kft.

A Hauni Hungária Gépgyártó Kft. az első olyan cég, amely él a törvény adta lehetőséggel: egy évről három évre emelik a munkaidőkeretet január 1-től – tudta meg a Népszava.

A lap azt írja,

a három éves munkaidőkeretre a szakszervezetek által csak „rabszolgatörvénynek” titulált, hatalmas tiltakozást kiváltó, tavaly év végi módosítás ad lehetőséget, a pécsi székhelyű vállalatnál mégis a helyi szakszervezet támogatásával hozták meg a fenti döntést.

Futács Miklós, a Vasas Szakszervezeti Szövetség helyi tagszervezetének titkára az MTI-nek küldött közleményében azt írta: számukra a munkahelyek hosszú távú stabilitásának biztosítása a legfontosabb, a három éves munkaidőkeret pedig jelentős számú munkahely megtartását teszi lehetővé.

A Hauni az első az országban, amely él az új szabályozás adta lehetőséggel, a háttérben pedig a gyártás átszervezése áll.

A cég gazdasági éve kedvezőtlenül alakult, a dohányipari gépek iránti keresletcsökkenés miatt ezért termékportfóliójának átalakítására kényszerült. Az egyedi gépgyártás területén keresik a lehetőséget, és logisztikai gépek, például palettázók, csomagolók gyártását fejlesztik.

Működésbe lépett a túlóratörvény

Az átállás azonban időt igényel, és az átszervezések során lesznek olyan időszakok, amikor nem tudnak mindenkinek munkát adni. A cég viszont nem szeretné „szélnek ereszteni” magasan képzett dolgozóit, mivel 2020 után ismét sok lesz a munka

– magyarázta a Népszavának László Zoltán, a Vasas alelnöke.

Megjegyezte: a törvényi lehetőség most már sajnos adott a hároméves munkaidőkeretre, mert hiába tiltakoztak ellene, a kormánypártok megszavazták. A pécsi megállapodásban azonban igyekeztek „kihúzni annak méregfogát”, a vállalat a szakszervezettel közösen alakította ki az új rendszert, és szerinte megfelelő garanciákat is kaptak a Haunitól. Nem kell például kifizetni az esetleges mínuszórákat, ha valaki a három év lejárta előtt megy el a cégtől, ha pedig javul a vállalat gazdasági helyzete, meg lehet szüntetni a hároméves munkaidőkeretet.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(nepszava.hu)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
De hisz' a rabszolgaságot "haladóink" már a vasárnapi nyitvatartás "kivívásával" törvényesítették!
Lepényleső
Tipikus esete annak amikor a farkas kér bebocsátást malackához? Először csak résnyire az ajtót,
aztán beljebb egyre? Ám a tűzhelyen forr már a víz a farkas bőrre,szőrre?
"Te tetted ezt fydes,- kinek bán a vezére,keresztényeknek mondottakkal körülvéve?
Magyar országbelieknek (eddig nem tapasztalt) ellenzékiből lett zsarnok ellensége?"
Clavigo
@Shikari: @ómió: Kibaszott hülyék vagytok..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.