A köztársasági elnök a tb-törvény mellett a kultúrpolitika új irányait kijelölő, nagy tiltakozást kiváltó törvényt is megküldte kihirdetésre.

Az Országgyűlés honlapján szúrta ki a Magyar Hang, hogy Áder János, aláírta a színháztörvényt.

Bár erről külön közleményt nem adott ki Áder János, és a tb-törvény kapcsán kiadott nyilatkozatában sem említette a színháztörvényt, az Országgyűlés honlapjáról az derül ki, hogy ezt is aláírta az államfő. A dokumentum ugyanis „2019.12.18. Köztársasági elnök aláírta” jelzéssel szerepel.

Az Országgyűlés múlt hét szerdán éjszakába nyúló vita után fogadta el a kulturális törvénycsomagot, mely szerint

- Mostantól lesznek közös működtetésű színházak az eddigi állami és önkormányzati fenntartású színházak mellett. Ezek a modellek megmaradnak, de ha egy színház a működéséhez állami támogatást fogad el, akkor közös működtetésűnek minősül. (A nagy budapesti kőszínházak mind több százmilliós állami támogatást kapnak – enélkül nem tudnának a jelenlegi színvonalon működni. A Katona például 384 milliót, a Vígszínház 556 milliót, a Radnóti 235 milliót kapott az államtól, vidéken szintén nem ritkák a félmilliárdos állami összegek.)

- A közös működtetést az önkormányzat kérvényezi, és kormányhatározatban döntenek róla. Ez tehát nem kötelező, hanem egy lehetőség.

- A közös működtetésről egyedi megállapodást köt az önkormányzat és a kormány, ez garantálja a színház művészi szabadságát, ám részletes szabályokat határoz meg, ideértve a "vezetői kinevezés módját is".

Az új helyzetben a főváros akár arra is kényszerülhet, hogy átvegye, tehát állami támogatás nélkül működtesse néhány színházát, mondta ma Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes. Ahol erre nem lesz pénz vagy akarat, ott a kormánynak ezentúl lehetősége lesz beleszólni, kik vezessék az önkormányzati színházakat.

Gy. Németh Erzsébet azt hangsúlyozta: Budapest kulturális sokszínűsége egy olyan érték, amit a főváros vezetése meg fog őrizni az Orbán Viktor utáni időkre.

A Katona József Színház igazgatója marad

- szögezte le a DK-s politikus, a színházban lezajlott zaklatási ügy kapcsán. Normálisan kezelték az ügyet – fűzte hozzá.

Forrás: HVG, 24.hu, Magyar Hang, Index, 444.hu

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
fahrenheit451
Ádert is várja sok szeretettek a történelem szemétdombja.
Az is gyalázat, amikor nem csinál semmit, de az még nagyobb gyalázat, amikor végre csinál valamit.
Áder egy semmirekellő ember !!!
Nessy
@Gauntlet: A köztudottan fideszes képviselők által elszabott béremelést, ami O.V. szívügye volt. Korrigálták is két nap alatt!
Áder "sál a kirakatban" (dekoráció)! Ezt a hivatalt egy robot olcsóbban is ellátná! Esetleg még humánum is akadna a memóriájában!
Béla333
Ha egy szaros WC papírt befújna az asztalára a szél, Áder azt is aláírná!
Marhára kell nekünk egy ilyen hivatalnok!
Józsipapa
Ez aláír mindent, amit elé tesznek !!!
BAJSZOS SZAR !!!
kereső
Áder aláirta a TB Tv.-t. Áder aláirta a szinház Tv.-t. Áder aláirta a szájzár Tv.-t.
Mennyivel emelkedett Áder fizetése? 1-1 milla elég lesz? + feleség, +gyermekek napidija és költségtéritése? életük végéig?
Jól mondta a kislány- "bajszos szar" ez nem köztársasági elnök.Közjogi méltóság , ne röhögtessetek..
tudode
Mit tehet egy csicska? Amit az orra elé dugnak aláírja, mert különben pasli domoj az EU raktárba vissza!
.
Képtelen ez a pártkatona az ORSZÁG EGYSÉGÉT összebarkácsolni!!!
.
Az lenne a dolga már 2011 óta az éppen regnáló államfőnek, hogy feloszassa a parlamentet, mivel KÖZJOGILAG ÉRVÉNYTELEN félcédulával döntik nyomorba átláthatatlanúl az országot, annál is inkább, mivel
.
www.youtube.com/results?search_query=az+alapt%C3%B6rv%C3%A9ny+k%C3%B6zjogilag+%C3%A9rv%C3%A9nytelen
.
Valójában 4-5 pártkatona fogja az ország, amelyre a honfoglalás óta nem vetemedett egyetlen náció sem!!!
.
!!!
Borsodi
Elvégre azért kapja a pénzt,hogy szolgálja a fideszt.és mindent aláírjon.
Sámannus
Amíg a puskás stadionban éjjel nappal ég a díszkivilágítás a pofátokat jobb ha befogjátok szarházikáim
Nehogymá kidumájjátok ebből magatokat.
namihami
A tanítónéni rászólt, hogy büntetésből írja le 50-szer a nevét. Ez (most ez) a papír akadt a kezébe.
Jozefina
Gondolkodás nélkül, mert már elment a józan esze is!!!??
division
Nyilván, ha az állam finanszíroz valamit, ahhoz köze is kell hogy legyen. Nincs ingyen pénz.
kereső
@division: Nyilván. De akkor nekem/ az ellenzéknek miért nincs köze semmihez- holott az államot én finanszirozom?! Hm???
division
@kereső: Már miért ne lenne? Kapsz érte egészségügyi ellátást, majdan nyugdíjat, stb. A befizetett pénzedért kapsz is valamit cserébe.
ómió
Így legalább rákoppinthat a fenntartó a molesztálást elnéző direktor orrára is.
kereső
@division: De nem akarok stadiont, nem akarok beton teknőt a Szalajka -völgybe, nem akarom, hogy a magán tulajdonban lévő foci klubok a TAO-ból milliós fizetést adjanak a semmire valóknak/ingyenélő lusta, botlábú , semmire se való élősködő emberfaj/- mert a TAO-t is én termelem meg!!!
cikicakk55
Ugyan már! Ez az egész Köztársaságelnökösdi is csak egy színház..Mit nem ír alá ez az ótvaros bajszos G? havi 3 millióért még az anyja halálos ítéletét is alá írná,főleg ha a minidiktátor ezt adja ki parancsba.mennyibe kerül az adófizetőknek ez az egész színházasdi évente? mennyi minden másra lehetne azt a pénz költeni! Bár ki megfelelne,aki alá tudja írni a nevét és tud bólogatni.Erre kár milliókat szétszórni.
division
@kereső: Ezek ellen nem tudsz tenni. Én is jobban szeretném ha mindenhol autópálya lenne, de hiába, sok helyen örülhet az ember ha nem esik szét alatta az autó.
kereső
@division: akkor az államnak ID KUSS!- ha szinházról, könyvről-kultúráról. udományról van szó- mert azt se ő fizeti, henm én. Neki nincs pénze- koldus, mint a templom egere- ha én nem fizetek.
volvós
A viktorkától kapott egy " gojóstollat ", amiven mindent aláír...csornaicharlesbronson

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.