Maradandó megrázkódtatás a német társadalomnak a 2016-os berlini terrortámadás, mert megmutatta, hogy a szabadságra épülő demokrácia sérülékeny – jelentette ki a német szövetségi parlament (Bundestag) elnöke csütörtökön Berlinben, a törvényhozó testület ülésén, az iszlamista merénylet harmadik évfordulóján.

Járt a rendőrségen, de nem tett feljelentést az a nő, akit később megölt az élettársa Mélykúton

Wolfgang Schäuble kiemelte, hogy a 12 halálos áldozatot és csaknem 100 sebesültet követelő merénylet nemcsak a közvetlenül érintettekben, hanem az egész társadalomban mély sebeket okozott.

A támadás megmutatta, hogy "veszélyek fenyegetik nyitott társadalmunkat, és annak minden egyes tagját", és világossá tette, hogy a sokszínűséget megengedő "életformánk provokálja a szélsőségeseket". Ez az életforma "túlterheli" mindazokat, akik elutasítják a nyitottságot és a toleranciát, és arra ösztökéli őket, hogy vallásinak beállított, ideológiai motivációktól vagy pusztán a gyűlölettől elvakítva erőszakos bűncselekményeket kövessenek el – tette hozzá.

Ezzel a fenyegetéssel szemben "meg kell védenünk szabadságelvű rendünket" – hangsúlyozta a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa.

Mint mondta, az állam nem tud százszázalékos védelmet nyújtani polgárainak, de megtesz mindent, amit csak lehet. Ezt jelzi, hogy szövetségi és tartományi szinten is feltárták a terror elleni védelem rendszerének javításra szoruló pontjait, nyilvános vitát folytattak a tennivalókról, és végrehajtották a reformokat.

A hatékonyabb védelemhez a biztonsági szerveknek az állampolgárok támogatására is szükségük van, mindenekelőtt viszont a terrortámadás áldozatainak és a hozzátartozóknak van szükségük a társadalom részvétére és "jóvátehetetlen szenvedésük elismerésére" – mondta Wolfgang Schäuble. Kiemelte, hogy nem szabad megfeledkezni az áldozatokról, sérültekről és hozzátartozókról, és támogatni, segíteni kell őket.

A társadalom emberségességének mértékét jelzi, hogy mennyiben teljesíti ezt a kötelességet – figyelmeztetett a Bundestag elnöke.

Berlinben az utóbbi évtizedek legsúlyosabb németországi terrorcselekménye történt napra pontosan három éve, 2016. december 19-én. A főváros nyugati részének központjában álló Vilmos császár-emléktemplom körüli téren, a Breitscheid téren berendezett karácsonyi vásáron belehajtott a tömegbe egy elutasított tunéziai menedékkérő, Anis Amri. A magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet nevében gyilkoló szélsőséges iszlamista egy elrabolt kamionnal hajtotta végre a tömeges gázolást. A merénylet után elmenekült az országból, és néhány nappal később meghalt az olaszországi Milánó egyik elővárosában rendőrökkel folytatott tűzharcban.

Csütörtök este áldozatok, hozzátartozók és vezető politikusok részvételével megemlékezést tartottak a templomban, a karácsonyi vásárt pedig néhány percre felfüggesztették és lekapcsolták ünnepi kivilágítását.

Az esti sötétben több ezren hallgatták némán a templom harangját, amelyet röviddel 20 óra után – percre pontosan három évvel azután, hogy Anis Amri kamionja belecsapódott a tömegbe – a halálos áldozatok emléke előtt tisztelegve 12-szer kongattak meg.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

advocat
Valami nem gömbölyű! Firászkáim! Korrektor, olvasó szerkesztő, meg egyéb ilyen "marhaságok" már nincsenek, mert marhára digitálisak vagyunk. De az elme még szükséges, és nem mesterséges!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.