Vizsgálatot indított a VIII. kerületi önkormányzatnál megvalósult adatkezelések miatt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) – jelentette be Péterfalvi Attila.

Helsinki Bizottság: baj lenne, ha Kocsis Máté levelei titokban maradnának

A hatósághoz több bejelentés is érkezett, mert Pikó András józsefvárosi polgármester egy héttel ezelőtt nyilvánosságra hozta a Józsefváros Újság volt főszerkesztője és más önkormányzati tisztségviselők korábbi hivatalos e-mailjeinek tartalmát.

Pikó András sajtótájékoztatóján több olyan hivatali e-mailt is bemutatott, amely állítása szerint bizonyítja, hogy Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az utolsó részletekig beleszólt a VIII. kerületi lap tartalmába.

M. Tóth Balázs, a Helsinki Bizottság jogásza az Átlátszón megjelent írása szerint Pikó jogszerűen hozta nyilvánosságra a hivatali emaileket.

Ugyanis az információs önrendelkezési jogról és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény szerint közérdekből nyilvános adat a közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörében eljáró személy neve, feladatköre, munkaköre, vezetői megbízása, a közfeladat ellátásával összefüggő egyéb személyes adata. Tehát törvény rendelkezik úgy, hogy egyes személyes adatok a nyilvánosságra tartoznak. A Pikó András által közzétett levelezésekre olyan személyek között került sor, akik közfeladatot látnak el, és az emailek tárgya is a közfeladattal volt kapcsolatos.

Ráadásul az általános alkotmányos elv az, hogy ha a személyes adat kezelése nem öncélú, nem megalázó, és a közhatalom gyakorlása szempontjából közérdeklődére számot tartó tájékoztatásnak minősül, akkor az jogszerű.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának gyakorlata is ugyanezt az elvi alapot követi, vagyis azt, hogy a demokratikus államokban a közügyekkel kapcsolatos vitákhoz fűződő érdek sokszor fontosabb, mint a magánszféra védelme.

Elég nagy baj lenne egy demokráciában, ha hivatalos személyeknek és közpénzből fenntartott újságok alkalmazottainak az újság tartalmával kapcsolatos levelezése nem közügy, hanem védett magántitok lenne – zárja érvelését M. Tóth.

Kép: MTI/Mohai Balázs

Forrás: hvg.hu

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SystemError
Egy jogállamban már Köcsög Máté lenne a Csillagban, de ami késik nem múlik...:)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@SystemError: csajozik a tibink,mondhatnám koslat ! a nöt nézve,- hamarosan itt lesz megint mert ki lesz rúgva...
SystemError
@Shikari: Ez a fröcsögés nem fog előnyödre válni hivatalos közegben! Szép napot!
SystemError
@Shikari: Retaldált hülyegyerek, én mondtam..?:) Hol pártoltam? Ebben az egészben te látsz részemről olyat, amivel ne röhögne pofán téged az ügyészség te majomparádé? Kemény kártyáid vannak!:) Láthatod nekem azért megvannak a nagy pillanataid nagyon sok. Az első a következő kislány volt...Szerinted egy női bírónál ezzel bekezdeni..?:) Persze nem kapnál érte, de a továbbiakban nem hinném, hogy bírói empátiára számithatnal te beteg szar. Ellenben a személyes fenyegetés, hogy valakik várnak, csomagolj, stb már otthon várnak elég konkrétan megállja a félelemlítéss tényét felém vagy F Viktor felé... Nekem olyat mondj, amit én tettem, mert én is olyat fogok, ami te, mert azt majd bizonyítani is kell...Nehogy csak egy őssze-vissza hazudozó, csúszó-mászó patkányt lásson majd a bíró, aki vagy igazából!
"Modit" csak akkor hozzuk szóba, ha a propi is szeretne ezügyben elégtételt...

:)
SystemError
@Shikari: Nem fenyegetlek, csak egy éve a propi nyilvános regisztráció nélkül is elérhető mozzanatait megörökítettem... Jaj van benne olyan, amire már azt hitted nem látszik a profilodban, de bűncselekmény...jaj de sajnálom! :) Ez nem fenyegetés, csak annak aki egy patkány kis féreg és van mitől félnie...
SystemError
@Shikari: Ja az a rossz hírem van, ha esetleg a propi szellemhajó rossz kezekbe került volna, hogy az adatokat külső, harmadik fél által tárolt webaudit adatokból nézik vissza, hupssz! Szóval üzenem Durbi alteregódnak, hogy töröljön, amit csak akar...annál több a nyom.. Akkor csá, ahogy mondani szoktad!
SystemError
@Shikari: Neked úgy tűnik, hogy ettől a papagáj kommandótól megijedtem. tudom, Szerintem nincs már miről beszélgetnünk én megmutattam, hoyg nem a levegőbe beszélek. neked meg egy szavad nem hittem soha és jogi segítségedet is ilyen csípőből hazudozásnak gondolom. Ahogy szokták mondani, a többi szarra nem vagyok kiváncsi...:)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.