A Nébih visszahívta az Energy Group Vironal cseppek egyik sorozatát, mert a termékek veszélyes anyagot tartalmazhatnak.

A Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) riasztást adott ki az egyik Csehországból származó, Magyarországon is forgalmazott étrend-kiegészítőre, mert veszélyes anyagot tartalmazhatnak.

Az Energy Group Vironal cseppek egyik sorozatánál magas pirrolizidin alkaloidtartalmat mértek, a termékből Magyarországra is érkezett a gyártó cég leányvállalatához – közölte a Nébih.

Az érintett étrend-kiegészítő pontos adatai:

Neve: Vironal cseppek

Márka: Energy Group

Kiszerelés: 30 ml

Minőségmegőrzési idő: 18/09/2021

A hatóság figyelmeztette a lakosságot, hogy amennyiben vásároltak olyan étrend-kiegészítőt, amely megfelel a fentebb leírt azonosítóknak, azt ne fogyasszák el.

Rákkeltő anyagot tartalmazhat az egyik étrend-kiegészítő

A pirrolizidin alkaloid olyan anyag, amelyet a világon számos növény termel, hogy védje magát a növényevő kártevőktől. Előfordulásuk függ a növényfajoktól, a növényi részektől, de akár a klímától és a talaj adottságaitól is. Az anyagot leginkább gyógyteákban és mézben mutatták ki. Ezen anyagok például a gyomokból, vadon élő növényekből származhatnak, melyek a felhasználni kívánt növények betakarításakor szennyezőanyagként keveredhetnek a hasznos növény közé.

Az élelmiszerekben előforduló pirrolizidin alkaloidok nem kívánatosak, ugyanis hosszú távú fogyasztásuk májkárosodást okozhat, állatkísérletek során a pirrolizidin alkaloidnál rákkeltő hatást figyeltek meg.

Cikk- és címlapkép: nebih.gov.hu

(napi.hu)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.