A kormány döntése értelmében szerdától emelkedik a biológiai eredetű összetevők bekeverendő aránya az üzemanyagokban, az intézkedéssel Magyarország is csatlakozik a környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz. A régi típusú autót használóknak célszerű ellenőrizni, hogy lehet-e kocsijukba az új üzemanyagból tankolni.

Szerdától nő az üzemanyagok biológiai eredetű összetevőinek az aránya

A 95-ös oktánszámú benzin bioetanol-részaránya a kormányrendelet szerint legalább 6,1 százalék lesz 2020. január 1-jétől, a dízelhez kevert biodízel minimális részaránya 6,4 százalékról 8,2 százalékra nő.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára az MTI-nek elmondta, hogy a töltőállomásokon kicserélik a matricákat, a 95-ös benzint E10-es matrica jelzi az eddigi E5-ös helyett. December végén a legtöbb helyen az autósok már az új jelzésekkel találkozhatnak. Annak érdekében, hogy az átállás zökkenőmentes legyen, a töltőállomások jelentős részénél a decemberben kiszállított üzemanyagok összetétele már megfelelt a 2020. január 1-jétől életbe lépő előírásoknak.

Több európai uniós országban is átálltak a magasabb bioetanol-tartalomra és a tapasztalatok szerint mindez nem okozott műszaki problémát – hangsúlyozta a főtitkár, aki ugyanakkor megjegyezte, hogy esetleg a régi típusú gépkocsiknál szükség lehet a járműre vonatkozó előírások ellenőrzésére.

Grád Ottó közölte, hogy az E10-es benzin használatával a járművek fogyasztásában lényeges változást nem lehet majd érezni.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

colibri
Szerdától? Na ez sem igaz! Decemberben egész hónapbán már csak E 10-es benzint lehetett tankolni nálunk vidéken.
Oposit
Meg amúgy +9Ft a benzin és +6Ft a gázolaj.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.