Sorozatos szabálytalanságokat talált az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a nemzeti parkok ellenőrzésekor – közölte a szervezet hétfőn.

A nemzeti parkok körmére néztek – ideje volt

A közlemény szerint az ÁSZ mind a tíz magyarországi nemzeti park ellenőrzését befejezte, és megállapította, a nemzeti vagyonnal való szabályszerű gazdálkodás, a pénzügyi és vagyongazdálkodás elszámoltathatóságának feltételei nem voltak biztosítottak a nemzeti park igazgatóságoknál.

Az ÁSZ az agrárminiszternek öt, a nemzeti park igazgatóságok igazgatóinak pedig további 90 javaslatot fogalmazott meg a feltárt szabálytalanságok, hiányosságok kijavítása érdekében – tették hozzá.

Kifejtették, december 20-án fejeződött be az Aggteleki, a Fertő-Hanság, a Hortobágyi, a Kiskunsági és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának 2015-2017 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzése. A második ütemben pedig a Balaton-felvidéki, a Bükki, a Duna-Dráva, a Duna-Ipoly és az Őrségi Nemzeti Park 2015-2017 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzését zárta le az ÁSZ.

Az ÁSZ ellenőrzései megállapították, hogy a csopaki székhelyű Balaton-felvidéki, az egri székhelyű Bükki, a pécsi székhelyű Duna-Dráva, az esztergomi székhelyű Duna-Ipoly és az őriszentpéteri székhelyű Őrségi Nemzeti Park igazgatóságának belső kontrollrendszere, pénzügyi és vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű, az igazgatóságoknál a nemzeti vagyonnal való szabályszerű gazdálkodás, a pénzügyi és vagyongazdálkodás elszámoltathatóságának feltételei nem voltak biztosítottak. Továbbá a korrupciós veszélyekkel szembeni védettség egyik nemzeti parknál sem nem volt biztosított.

Forrás: MTI

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

görbetükör
Vegye meg mindet Mészáros, vagy Tiborc és minden rendben lesz.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sámannus
No akkor nézzük majd meg a gatyátokat, amikor méhszarosék korrupcióit vizsgáljátok, ilyen szigorral!
Nessy
@görbetükör: Biztos meg vannak a lojális haverok új igazgatóknak!
Sámannus
@Nessy: Én csak egy vezetőt ismerek közelről, de szerintem a lelkét teszi ki a munkájáért. ezek a vizsgálódók pedig különös értékrend szerint vizsgálódnak. A föld tulajdonlás szúrja a szemüket, és hamarosan fenekestől forgatnak fel mindent.
A mai világban nem azt nézik hogy jól dolgozol-e, hanem ki vagy?
Nessy
@Sámannus: Még "szerencse", hogy sem Mészáros cégeinél, sem a népnemzeti veszteséges vállalatoknál nincs semmi látni, nézni való!
Sámannus
@Nessy: Oda vakot, süketet, vagy analfabétát küldenek ki, vagy a hármat együtt. és minden szabályos lesz.
nevemnick
Mint itt előttem jópáran ,,pedzegetik" a dolgokat, nagyon sok érték rejtőzik a nemzeti parkok tulajdonában. A Környezetvédelmi (természetvédelmi) és Vízügyi Minisztériumot 2010-ben a fidesz megszüntette, a négyszáz fős ,,erőforrást" szélnek eresztette. Ez a lépést, amellett hogy Alkotmány ellenes volt, már előkészítette a nemzetileg védett területeinek jövőbeli el- és szétosztásának lehetőségeit. A „visszalépés tilalmaként” ismert az az 1994-es alkotmánybírósági határozat, amely szerint a természetvédelem korábban elért szintje jogszerűen nem csökkenthető, (bizonyos kikötésekkel a későbbi Alaptörvény több helyen is világosan kiáll a természeti értékek védelméért), és egyértelműen jelzi az állam felelősségét is. Viszont ismerhetjük a regnáló hatalom máról-holnapra sok mindent (pl. egyéni képviselői javaslatra) megváltoztató törvénymódosításait, nem lehetünk biztosak a ,,gránitszilárdságú" Alaptörvény valamilyen úton-módon még sokáig védi a nemzeti parkok hozzáférhetetlenségét.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.