Keserű hangvételű levelet juttatott el a HVG-hez Jilly Viktor a korábban tévés nyelvoktató műsorokban is szereplő angoltanár.

"Hálapénzt a tanároknak!" A pedagógusok nyomorúságos helyzetére figyelmeztet a tévéből is ismert kollégájuk
Fotó: Facebook/Pedagógusok Szakszervezete Országos Ifjúsági Tagozat

Úgy látja, a szülők sikeresen érvelnek a tanári pálya ellen, hiszen a középiskolám 120 végzős diákja közül csak egyetlen tanuló jelentkezett pedagógusnak. Azt feltételezi, hogy a szülők legfőbb érve az, hogy bármely értelmiségi szakma anyagi kilátásai vonzóak, a tanáréi viszont nem.

Arra is rámutat, a magyar oktatás színvonala még mindig nem megfelelő, mutatja ezt a felvételihez kötelező nyelvvizsga javaslatának elbukása, valamint a siralmas PISA-teszteredmények.

Jilly Viktor ironikusan azt javasolja, járon ezentúl hálapénz is a tanároknak. Hiszen azt, hogy

az orvosok több mint fél évszázada súlyosan alul vannak fizetve, a társadalom nem fogadta el. A hálapénz, amelynek története egészen az 50-es évekig nyúlik vissza, segített abban, hogy egy szülő változatlanul az orvosi pályát javasolja gyermekének, hiszen „egy orvos mindig meg fog élni”

- írja.

Meglátása szerint a társadalom a rossz orvosokkal ellentétben a felkészületlen tanároktól nem fél. Az nem a testet, csak a lelket öli meg.

Minden karácsonykor és minden pedagógusnapon kéretik minden szülőtől 10 000 forint hálapénz, amelyet konyakmeggyes dobozban kell diszkréten elhelyezni. Ha egy tanárnak hatvan tanítványa van, akkor ez félévente 600 000 forint, egy évben 1 200.000 forint. Ez havi 100 000 forint nettó, hiszen ezt nem kell bevallani, és adót sem kell utána fizetni. Így egy egyetemet végzett tanárnak nem 134 000 forint lesz a kezdő fizetése, hanem 234 000 forint, amivel talán már lehetne kezdene valamit

- áll a szerény javaslatban, amit természetesen nem kell komolyan venni, de figyelemfelhívásnak talán megfelelő lesz.

Jilly Viktor a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium angoltanára.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KisGenyo2
Párom 30(!!!) éve egy iskolában dolgozik, de nem mint pedagógus, hanem mint iskolatitkár. Jövő májusban nyugdíjba megy, néhány éve a bérminimum emelése "húzza" felfelé a bérét (ez amúgy gyakorlatilag már leradírozta a közalkalmazotti bértábla 2/3 részét). Előtte úgy 8 évig semmit nem emeltek, sőt elvették a kafetériát. Nettóban majdnem a képen lévő tanár bérét kapja majd, mert van bruttó 4000Ft-ja egy számítógép kezelői végzettség miatt. Amúgy éppen ennyivel keres többet annál a takarítónőnél aki 2 éve van ott(!!!). Pedig helyesírásban jobb mint 2-3 mai magyar szakos tanár együttvéve(!!!)
Nem mondom, hogy sokat keresnének a pedagógusok, de amennyit a kb. 3/4-ük képes letenni az asztalra (és erős tisztelet a kivételnek), ahhoz képest bizony sokat. Rendkívül sok teljesen alkalmatlan pedagógus van az iskolákban. Valószínűleg a sok szabad idő vonzza őket a "pályára".
A képen szereplő hölgynek üzenem: tessék osztályfőnökséget vállalni és a pedagóg 2-re felkészülni. Ezekkel simán az átlagbér fölé tud kerülni. ;-)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Tudjuk! Nekik akkor volt "szüret", amikor a Böszme lenyulta egy havi fizujukat és tízezrüket elbocsátotta!
Fox W Mulder
Hálapénzt meg a nagy lófaxot , ez a mindenkori kormány dolga hogy rendesen tiszetességesen meg legyenek fizetve .
Elég nekünk ha az egszségügyben mindenhol osztani kell ,bárhová mész ,nem keveset 80 éve :-((((((
Csizmás Kond
Azért maradjunk annyiban, hogy régebb is akinek nem volt legalább öt év régísége, tapasztalata egy szakmában nem igen álltak szóva vele...úgyhogy a négy évével ne igen ugráljon senki.
picike1
ha kevés a pénzed változtas szakmát ez nem jutott eszedbe !!
Kookas
@ómió: nehogy feladd tovább a nárciszi úton.
ómió
@Kookas: Erre még egy adekvát hazugságod sincs? A bolsi hazugságtár is kifosztva?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.