Messze elmarad az OECD-államok átlagától az ápolói létszám Magyarországon: míg itt valamivel több, mint hat ápoló jut ezer lakosra, addig Németországban 12, Svájcban 16.

25 ezer ápoló hiányzik a magyar egészségügyből

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) felmérése szerint Budapesten és Pest megyében a legalacsonyabb a folyamatos munkarendben dolgozó szakképzett ápolók száma, miközben ott a legmagasabb a szakképzetlen ápolók aránya. Összességében pedig 24-25 ezer ápoló hiányzik az egészségügyi ellátás rendszeréből – olvasható a Világgazdaságban.

Balogh Zoltán, a kamara elnöke a lapnak azt mondta, a helyzet javításához kiindulási pontnak kell tekinteni a szakdolgozói bérfelzárkóztatás folytatását és az életpályaelemek bevezetését. Emellett – magyarázta – csökkenteni kell a munkavállalók napi, heti és havi terhét, amit a létszám emelésével és innovatív technológiák bevezetésével lehet elérni.

A MESZK elnöke szerint népszerűsíteni kell a pályaválasztás előtt állók körében az ápolói, szakdolgozói életpályát, emellett szükséges az egészségügyi szakképzés és a felsőoktatás területén a hiányszakmák ösztöndíjrendszerének a felülvizsgálata, a kiemelt területeken az ösztöndíj nagymértékű emelése – írta a lap.

Kép: MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
Nos fideszcsicskák, várom a mélyenszántó magyarázototokat!!
Clavigo
@Pálinkás Pál: Szerintem,,azt sem tudják,,hogy most éppen miről van szó..
Kookas
@Pálinkás Pál: @Clavigo: annak a csicskának neve is van ÓMIÓ.
Kookas
@ómió: arról énekelj hogy hol van 14 havi nyugdíj???
ómió
@Kookas: Előbb a 13. havit kéne visszaadnotok, amit elloptatok!
Shikari
Be kéne záratni a kórházakat, a pár megmaradtból meg elküldeni a fele személyeztet és széfeket kéne beszerezni. Csak úgy, mint ahogy azt a liberális csürhe tette, mikor véletlenül hatalom közelébe engedtük!
Többet nem lesz ilyen hiba! :-)))))))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok