Az emberi erőforrások minisztere egy rendelet szerint akár hasraütésszerűen is dönthetne ezentúl a függetlenek támogatásáról, miután a törvény végrehajtási rendeletéből a múlt év utolsó előtti napján törölték a kérelmeket elbíráló szakmai kuratóriumot.

Kásler miniszter kontroll nélkül dönthet a színházi vezetők sorsáról

Március elsejéig kell megállapodniuk az önkormányzatoknak arról az állammal, hogy az önkormányzati fenntartású színházak közös – állami és önkormányzati – működtetésben folytatják-e tovább, vagy tisztán önkormányzati, esetleg állami fenntartásúak lesznek-e – derül ki a Magyar Közlöny egyik legutóbbi számából, ami december 30-án késő este jelent meg. Az önkormányzati fenntartású színházak vezetőiről továbbra is az önkormányzatok dönthetnek majd, ám a közös fenntartású teátrumok igazgatói kinevezéseit a két fél közötti megállapodásnak kell majd megelőznie. Fontos információ: se vidéken, se Budapesten nincs ténylegesen csak önkormányzat által fenntartott színház, a fővárosi teátrumok költségvetésében pedig igen jelentős az állami támogatás aránya. A rendelet a karácsony előtt sebtében elfogadott kulturális salátatörvényhez kapcsolódik. Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely a törvény elfogadásának másnapján úgy nyilatkozott, nem kizárt, hogy lesz olyan színház, amely teljesen fővárosi fenntartásba kerül majd.

Egy másik kormányrendelet az előadó-művészeti szervezetek támogatásának részletes szabályait módosította, a végrehajtási rendeletből kihagyva azt, hogy a független társulatok programtámogatása mellett a működési támogatásukról is egy szakmai kuratórium javaslatát figyelembe véve kell döntenie az emberi erőforrások miniszterének. E rendelet kisebb pánikot is keltett: a kulturális salátatörvény egy korábbi, december 3-i keltezésű változata ugyanis egyenesen az előadó-művészeti törvényből törölte volna a független társulatok működési támogatását, azaz gyakorlatilag megszűnésre ítélt volna számos társulatot. (A függetlenek kivéreztetéséről néhány nappal később letett az Orbán-kormány: feltehetően a tiltakozások és a jobboldali kötődésű színházigazgatók, többek között Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezetőjének a nyomására.) E rendelet esetében azonban nem a független előadóművészet felszámolásáról van szó: az előadó-művészeti törvény ugyanis garantálja, hogy a függetlenek pályázati úton működési és programtámogatást kapjanak. A rendelet viszont elvben most lehetővé teszi, hogy Kásler Miklós akár hasraütésszerűen is dönthessen a függetlenek pénzéről.

Az efölötti aggodalmakat erősíti az az ámokfutás, amit a taopótló támogatásokról döntő Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) rendezett az elmúlt hetekben. A Kásler Miklós tárcája alá tartozó szervezet az év utolsó napjaiban – előadó-művészeti többlettámogatás címen, a saját szabályait teljesen semmibe véve – félmilliárd forintot adott Rákosmente önkormányzatának (amelyet egészen „véletlenül” egy fideszes polgármester, Horváth Tamás vezet), 415 milliót pedig a Petőfi Irodalmi Múzeumnak –, de kapott korábban kulturális taópótlást tűzoltóegyesület, megyei és városi önkormányzat, hírlapüzlet, személyi edző, fideszes képviselő, népfőiskola, hitközség és tehetségkutató műsor is. Néhány napja viszont a független Átrium Színházat arról tájékoztatták: forráshiány miatt nem tudták támogatni a pályázatát. A Népszava számítása szerint ugyanakkor mintegy másfél milliárd forint ragadhatott bent a rendszerben: 2018 decemberében ugyanis 37,4 milliárd forint taopótló támogatásról döntött a kormány, ugyanakkor az EMET eddig mintegy 36 milliárd forintot osztott szét, beleszámolva 2019 utolsó napjainak szerencséseinek egymilliárdját is.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Forrás: Népszava

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jesz
A miniszter elégedett mosolya azt jelzi, hogy minden rendben.

(-azt a kevés tüntetőt zavarják szét, meg ne lássak az utcán akár egyet is )
görbetükör
Kontroll nélkül -- a diktatúra legbiztosabb jele.
Senkinek nem kell számot adni, lehet kisistent játszani.
ómió
Tényleg "abcúg", ha azt nézzük, hogy a színházak a pénzt a bolsi ellenzéktől kapják! Vagy nem attól?
kissé felnőttem
na igen lefagy a mosoly hamarossan. ellendült a nyomozás BAZ megyei kórházában. hirklikk 2020,02 irása. aztán csak melegebb lesz a talpak alatt. Ezért kell 3-4 milliós fizetés ilyen dolgokhoz hát ...
Borsodi
Öntelt mosoly a vén szar pofáján.azt sem tudja milyen rendezvényen van egy a lényeg mondja amit neki mondanak.
Béla333
Majd a Tízparancsolatból kiolvassa ez az elmebeteg, hogy melyik színháznál ki legyen a főnök...
ómió
@Pálinkafőző Rézüst: Igen egyszerű. Ha a zsét a kormány utján valamihez (önfenntartás, működés) valaminek (pl. színház) az állam adja, talán evidens, hogy az azt a valamit vezető kilétébe is legyen némi beleszólása. Mert az, ugye, elég bizarr, hogy az állam fenntart egy színházat (már, ha az tartja fenn), miközben a színház vezetője esküdt ellensége az államot megtestesítő kormánynak, éppen annak, amitől a pénzt kapja! Mert, mondjuk, ha az "ellenzék" pénzelné őket, akkor, ugye, evidens, hogy ott egy miniszternek kusika. Na, de így?!
Sziszifusz
@ómió: 09:41
Csak kérdezem: Az állam pénze, kinek a pénze ? A kormányé, vagy az összes adófizető magyaré ?
Qqberci
@ómió: "az állam fenntart egy színházat" Nem, kicsi huszár! A mi adónból tartják fenn!...
Clavigo
@Shikari: Nagyon jókat tudsz kérdezni... Te ugye bolond vagy? ... A kultúra nem csak arról szól,,,hogy milyen fényesre nyálazod Orbán elvtárs zacsiját... Ezt nehéz lenne elmagyaráznom egy Bugsy nevű oláh kecskepásztornak...Nagyon buta vagy ...
Qqberci
@Shikari: "Az állam pénze a színházaké?" Az államnak nincs pénze. Az állampolgároktól beszedett adóval gazdálkodik, de normális helyeken ezt az állampolgárok érdekében teszi...
kereső
Vagyis amit orbán mond, azt dönti a koszos körmű sarlatán.
namihami
De most tényleg? Hát egy orbáni kinevezett, mint pl. ez is, miért ne érthetne mindenhez? Ki, ha a Vezér által felkent messiások nem?
//lásd az általuk oly nagyon és állandóan szidott szocialista (és még kommunista, komcsi, bolsi és társai) kinevezési gyakorlatot//
ómió
@Shikari: Na, ugye! A gondolkodásgátlót elhagyva ez "haladóéknak" is evidens kéne legyen!
Nessy
Jézus Mária! Lesz itt olyan népnemzeti kultúra, hogy csak na!
Aztán nem baj, ha a kinevezett igazgató, főrendező nem ért hozzá, lényeg a lojalitás! Még szerencse, hogy ma már a neten sok minden megnézhető.
Az eddig állami fennhatóság alá vont intézmények sorsát látva, nem sok jóra lehet számítani! Aztán a veszteséges kedvenceknek kipótolják a veszteséget, duplán! Hogy esetleg rossz a műsor politikája, néha pocsék egy, egy előadása, az belefér a népnemzeti irányzatba.
kereső
@Shikari: má' bocsáss meg, de ha egy költségvetési rubrika arról szól, hogy kultúra, meg szinház- akkor miért is kapja az egyház működésre, meg önkormányzat lófüttyre? milyen költségvetés az ilyen?
ómió
@Sziszifusz: Ez nem kérdés! Viszont a választó az elosztását, a vele való "gazdálkodást" mindig a kormányra bízza!
Sziszifusz
@ómió: ... aki elvileg nem fojtja el a kritikus hangokat.
Még úgy sem, hogy a kormánykritikus darabokat játszó színházak támogatását csökkenti vagy elvonja .
namihami
@Nessy:10.24: Az nemhogy baj, de szinte elvárás! Nehogy már értsen vagy horribile dictu MEGértsen a fideszes pl. egy Az ember tragédiája szintű darabot. A végén még talán kinyílna a szeme is (az agyát még hagyjuk). Attól pedig a kipcsakok istene mentse meg ezt a rendszert.
kereső
@Shikari: Nem azt kérdőjeleztem meg- hanem azt, hogy a kormány önkényesen úgy irja át a parlament által elfogadott költségvetést ,ahogyan neki (orbánnak) tetszik. Nem értethető?, ezek után ha megkérdőjelezem az egész költségvetést?- ami már akkor sem volt igaz, amikor elfogadták?
ómió
@Sziszifusz: Aki egyszer fenntartó, az fenntartó. Nem teheti meg, hogy "elvonja", viszont - gondolom - legalább némi kompromisszumot elvárhat. Ellenkező esetben max. nem fogadja el XY kinevezését.
Sziszifusz
@ómió: 11:20
A Fidesznél, ebben az esetben, a kompromisszum azt jelentheti, hogy pofa alapállás, különben nincs pénz.
Lepényleső
Nem tudom nem-e ezt nevezik személyi kultusznak,diktatúrának,meg ilyen hasonló jóknak?
ómió
@Qqberci A "mi adónkat" az állam, "kicsi huszár", el is lophatná, vagy tapsolhatná, mint Böszme efftárs "elkúrtuk" évadaiban és máris nem tartana fenn belőle színházat!
ómió
@Shikari: Tudod, a "haladó" többek közt arról ismerszik meg, hogy a világlátásában a valóság nincs az első sorban!
Pálinkafőző Rézüst
@Shikari: van nálad égés elleni kenőcs? Nagy szükséged lenne rá... :))))))
csak úgy....
@Pálinkafőző Rézüst: nincs bör a pofáján,minek a kenyöcs!?
Nessy
@namihami: Bármilyen hihetetlen, de az Ember tragédiája főszereplője bizony Lucifer. Anno Major Tamás az igazi intrikus volt, Ungváry a kicsit mosolyogva elnéző, Kálmán György a tiszta ész és logika, Alföldi meg ráhagyta Ádámra, csináljon szamárságot.
Mindegyiket láttam, még a régi Nemzetiben, Alföldit az újban.
Nessy
@ómió: De hiszen pontosan ezt teszi a kormány, a szavazógépe segítségével. Gondolod, hogy amikor egy nap alatt legalább öt törvényt fogad el, amiből kettő "saláta törvény", tudja hogy mire mond igent? Érdemes lenne megkérdezni, de őket nem szabad, nem is érdemes kérdésekkel zavarni, mert úgysem tudnak válaszolni.
És igen. a költségvetés soraival úgy játszik a kormány, mint gyerek az építőkockával.
namihami
@Nessy: Akkor már csak a Vidnyánszky-féle maradt a talonban. De, ne ülj be túlzott elvárásokkal. Orbáni szinthez kell igazítania, különben oda a megbizatás...
Nessy
@namihami: Nekem keserű tapasztalat volt Ibsen Vadkacsa c. darabja.
Azt hittem, Ibsent nem lehet elrontani. Erős akarat csodákra képes. :-((((
namihami
@Nessy: Nem tudok hozzászólni, mert nem vagyok Ibsen rajongó, túl vontatott. Csakúgy, mint az orosz klasszikusok.
Persze, kinek a pap, kinek a lánya...(Melegmálénak inkább a fia)
ómió
@Nessy:A kormány pontosan azt teszi, hogy fenntartja, vagy támogatja az érintett színházakat is! Cserében viszont, a beleszólás igényét támasztja a színházigazgató személyébe, hogy pl. a molesztálások évekig eltussolását, ha vannak, lehetetlenné tegye. A "saláta" törvényekkel csak azóta van bajod, amióta nem bolsi kormány hozza őket? Mert olyanok abban az időben is voltak! A költségvetés soraival meg az a kormány játszott, amelyik bezárt egy tucat kórházat, egy csomó iskolát, elbocsátott 10000 pedagógust és bezárt vasuti szárnyvonalakat! Kihúzta a rájuk valót a költségvetésből és az "ügy megoldva"! És mindezt bolsi kormányok művelték, bármilyen bolsiédes is ezt a jelenlegire hazudni!
Nessy
@ómió: Ami azt illeti, ma nem "zárnak be" kórházat, megvárják míg magától csődbe megy, vagy összedől. Hány éve is áll borzalmas állapotban a Kútvölgyi? Visszanyitottak szárnyvonalat? Pedig Fónagy NERtárs megígérte. Ahogy három nap alatt hoznak és szavaznak meg új törvényeket, törölnek el régieket, tíz év alatt talán lehetne normálisan működtetni a dolgokat, különösen az uniós milliárdokból!
Igaz, nem voltunk stadion nagyhatalom, nem szakadt ketté az ország, és nem sikerült az országot a sor végére kormányozni.
Bolsevik = többség! Ma is ez a hivatkozási alap mindenre! A többség dönt a parlamentben!
ómió
@Nessy:És hány is dőlt össze? Hány is ment csődbe? Hazudj már egy sommásat! Vagy eddig az adósságaikat a bolsevik "segélyegylet" fizette ki évről-évre? Fónagy is úgy "ígért" meg bármit, hogy ráhazudjátok! Államcsőd veszélyével a fejünk fölött "ígérni" ti bolsevikok szoktatok! A bolsevik, az egy elnevezés. Egy hazug elnevezés, mert többség sosem voltatok, csak ott ezt hazudtátok magatokra. A bolsevik az egy gyilkos eszme, világszerte 100 millió áldozattal, amit máig is "ápoltok", miközben igyekeztek másra hazudni!
Pálinkafőző Rézüst
@Shikari: te csak kenegesd magad... :))) csak jót akarok... :)
Nessy
@ómió: kedvesem! Ismeretlenül ne minősíts senkit! Mondjuk a GPD-hez viszonyított csökkenő % az tény, pl. az egészségügyi és oktatási, szociális kiadásoknál, de amiatt ne legyen álmatlan éjszakád. Azért pártonkívüliként valóban "többség" voltam, vagyok. Miután nem írtam, hogy "hazudtok", ha megkérhetlek, te se minősíts , se engem, se mást , akivel nem értesz egyet!
Pálinkafőző Rézüst
@Shikari: én jobboldali valék...te neobolsi...ennyi...
ómió
@Nessy: Szóval, a "minősítést" fenntartjátok magatoknak, "kedvesem". Mint anno Buci Gyuri efftársatok a sortűzet. Azóta is csak Böszmefi gyakorolta! A "pártonkívülieknek" meg sine qua non ismertetőjegye, hogy a bolsevik mantrát visszhangozzák! Ugye? Csak legyen, aki elhiggye! Ha meg a bolsevik mantra hazugság, arról akkor is kusika, ugye? Tekerd már előre az órádat! Legalább a mába!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.