Az ügyészség a Nemzeti Nyomozó Irodát (NNI) bízta meg azzal, hogy derítse fel azon álhíroldalak készítőinek körét, amelyek megrágalmazták Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert, mivel olyan szavakat adtak a tárcavezető szájába, amelyek a valóságban sosem hangzottak el – írja a Magyar Nemzet. Az ominózus mondatokról Gulyás maga beszélt novemberben, és akkor bejelentette, feljelentést is tesz.

Az álhírek elleni küzdelem nemcsak a hatóságok dolga, egy kutatás szerint a leginkább érintett 16 és 24 év közötti korosztály képzésére is szükség lenne – számolt be a Magyar Nemzet.

Két feljelentés is érkezett az ügyészséghez, miután álhíroldalak Gulyás Gergely miniszter szájába adtak olyan mondatokat, amelyek soha nem hangzottak el. Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Magyar Nemzetnek azt mondta, az ügyészség nyomozást rendelt el, annak teljesítésével pedig a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát (NNI) bízta meg.

Mint ismert, Gulyás Gergely még november végén tájékoztatta a sajtót, hogy rágalmazás miatt feljelentést tesz több álhírportál ellen, amelyek olyan kijelentéseket tulajdonítottak a tárcavezetőnek, amelyeket sosem tett.

A Hirzona24.com, az Otpercpiheno.blogspot.com és a Blikkruzs.me álhírportálokon megjelent cikkek olyan, a miniszternek tulajdonított mondatokat tartalmaznak, amelyek a nyugdíjak csökkentésével, illetve megvonásával kapcsolatos valótlan állításokat tartalmaztak.

Hangsúlyozzuk, ezeket a mondatokat nem mondta Gulyás, hanem egy álhíroldal csak azt terjesztette, mintha mondta volna.

Az eljárásokban terhelt egyelőre nem szerepel

– nyilatkozta Rab Ferenc a Magyar Nemzetnek. Vagyis egyelőre még nem gyanúsítottak meg senkit a hatóságok.

Aki különféle Facebook-csoportokban tag, számtalanszor találkozhat olyan álhíroldalakkal, amelyek valamilyen létező média nevével élnek vissza, és készítenek belőle álhíroldalt valamilyen elő-, illetve utótag hozzáadásával, ilyen például a Hirzona24.com, az Otpercpiheno.blogspot.com és a Blikkruzs.me, ezek éppen azok, amelyeknél megjelent Gulyás nyilatkozata.

De terjesztettek már hazugságokat Orbán Viktor feleségéről, Lévai Anikóról, Orbán Ráhelről vagy éppen Tiborcz Istvánról

- teszi hozzá az ügy kapcsán az Index.

A felsorolt oldalakon kívül több száz hasonló álhírportál működik. A Hvg.hu készített egy összegzést még 2015 januárjában, amelyben több mint kétszáz olyan web­oldalt sorolnak fel, ahol szinte kivétel nélkül álhíreket gyártanak.

Forrás: Magyar Nemzet, Index

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SystemError
Érdekes hozzáállás, hogy a rendőrség ne adott bűncselekményt deritsen fel, hanem politikusi kérésre monitorozza az egész neten az ő személyes esetében...:)

Inkább tartsd meg fájdalmakad köcsög!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Ha ""borkaizni"" még szűkös is a kapacitás, azért erre csak kiszorítanak egy keveset.
Ami fontos, az fontos...
kereső
Rétvári után mikor indul nyomozás- amikor ha megszólal, hazudik.
Macskaszem
Ha álhíreket terjesztő lapok után nyomoznak, szíves figyelmükbe ajánlom a fideszes tulajdonban lévő kb 600 médiaterméket, amelyek napi rendszerességgel rágalmaznak, álhírekkel lejáratnak tisztességes embereket, mert kifejezetten ez a dolguk.
Eladott Ország
@namihami: ma, 10:48; Polt szerint folyik nyomozás Borkai ügyében, de még senkit nem hallgattak ki. Ugyanúgy leszarják, mint az Elios ügyet. Bizony, a csúti cigány és kiccsaládja', igazán becsületes emberekből állnak. Nem tudom, hogy pontosan hány évet sikerült 9 év alatt visszafejlődni történelmi léptékben mérve, de ha most vagyunk a csúcson, akkor nem lehetne abbahagyni? Mert ha tényleg most vagyunk a százéves csúcson, már nem kell újabb kilenc ilyen év, és Magyarország helyén valóban egy fehér folt lesz. Aki tiszteletet követel ennek az embernek, annak fogalma sincs a valóságról. Amúgy Orbán Viktor az, aki hergel mindenkit mindenki ellen. Szítja a gyűlöletet pofátlanul és gátlástalanul. Saját személyes érdekei szerint, közpénzből. A mi hazánk kurvára nem Orbán Viktor és bandája. A mi hazánk az a Balaton, amit Orbán veje és strómanja lassan felvásárol. A mi hazánk azok az iskolák, ahol már nem lehet szabadon tanítani. A mi hazánk azok az emberek, akik éheznek, télen fáznak, nyáron szomjaznak, mert nyomorba zárja őket a maffia, mert nem tudnak kitörni onnan, mert annyira elzárták őket, hogy már azt sem tudják, hogy joguk van. Orbán Viktor nem érdemel tiszteletet. Imádják csak azok, akiket milliárdossá tett a mások kárára, akiket földhöz, bányához, kastélyhoz, trafikhoz, kaszinóhoz, zsíros állami megbízásokhoz juttatott. Mi itt együtt szívunk ezzel az országgal, azokkal, akik nem jutnak ötről a hatra, bármennyit gürcölnek, akik kénytelenek voltak elhagyni a hazájukat, mert élni akartak, akik egészen pontosan látják, ki ez az ember és mibe akarja belerángatni az országot. Orbán Viktornál nagyobb politikai bűnöző még nem pusztított itt, pedig volt jelentkező a történelem során bőven. És mi itt leszünk akkor is, amikor ezek nem féltve őrzött tekintetes urak lesznek, hanem azok, amik most is. Bűnözők. És itt leszünk akkor is, amikor Európa szégyenéből kivánszorgunk és elkezdjük felépíteni azt az országot, amire mindig is vágytunk, de a gecik elrabolták.
RonaGyuri
@kereső: számból vetted ki a szót! =))
SystemError
Érdekes hozzáállás, hogy a rendőrség ne adott bűncselekményt deritsen fel, hanem politikusi kérésre monitorozza az egész neten az ő személyes esetében...:)

Inkább tartsd meg fájdalmakad köcsög!
RonaGyuri
ismét egy jellemző az index.hu-ról; visonganak hogy szegény Prbán, miközben a teljes kormánymédiából ömlenek a durva hangú hazugságok! =))
justhpeter
Senki nem fog semmi után nyomozni, de a pár még hívő ostobát meg kell nyugtatni.
CsipkeRózsa
A nyomozás terjedjen ki mindenkire, akiről álhíreket terjesztenek!!!

Ki ez a Gulyás, hogy őrá külön törvény érvényes saját kérésére? Egy senki, ő hazudik a legtöbbet.
sokanvagyunk
Emelkedésről akkor beszélhetne, ha jócskán az - általuk generált - infláció alatt nőne a jövedelem vagy illetmény, például a 40-50 vagy 100 százalékos emelés ...de hát a 2,8% a belengetett 3 százalék körüli inflációnál bizony csökkenés (általános iskola 4. évfolyam).
tudode
Nincs egyébről szó, mint ez a sótlan főméltóság beindította a karaktergyilkos kinyüvesztését egy pár orgánumnak.
.
Ezzel szemben EZERREL SZOLGÁLJA azokat, akik miatt ALKOTMÁNYOS VÁLSÁGBAN fetreng nem csak ükelme, kedves mindannyiunk:
.
www.google.com/search?q=alkotm%C3%A1nyos+v%C3%A1ls%C3%A1g+magyarorsz%C3%A1gon&oq=Akotm%C3%A1nyos+v&aqs=chrome.2.69i57j0l7.16284j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8
.
És a felszentelt jogászok hallgatnak, mint a sír az óta, hogy ELTEMETTÉK a DEMOKRÁCIÁT!!!
.
www.google.com/search?q=eltemetett+demokr%C3%A1cia&oq=eL&aqs=chrome.1.69i59l2j69i57j69i59j0l4.5566j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8
namihami
@Eladott Ország: Azt írod, hogy ""itt leszünk"".
De valóban (és én megfordítom) leszünk-e itt még olyanok, akik akarják és főleg tudják felépíteni? Én (mi) a korom miatt, az iskolázottabbak a kilátástalanságuk okán, de megteszik-e?
Egy réteg már a középiskoláit se itt végezteti el, a felsőbb tanulmányokról nem is szólva. Azok már elveszettnek tekinthetők (baráti kör, párválasztás, beilleszkedés). Amíg élnek/élünk az öregjeik, addig még hazalátogatnak, aztán ez a vékony szál is szakad. Ez a generáció már most a viber nemzedék. És akik ezt látják vagy nem akarnak a NER-be tagozódni, azok ezzel élniis fpgnak. A ""rogánok, dajcsok, stb-k"" pedig maradnak az ""orbáni/mészárosi, stb."" földeken és kiszolgálnak.
A legalsó réteg pedig megsüvegeli a főutcán végiglexusozó újurait. Van benne több évszázados gyakorlata ennek az országnak.
Eladott Ország
@namihami: Ezt Nem Lehet Büntetlenül Tenni Magyarországgal. Ha mindez meglesz, akkor talán a lelkekben történt rombolás is hamarabb gyógyulhat. Lesznek olyanok akik feltudnak építeni egy normális társadalmat, mert ennek fidesz maffiának csak vesztesei vannak!
Nessy
Drága Gulyás NERtárs! Amikor kormányinfó címen Hári Jánost lepipáló valótlanságokat mesél fapofával, akkor ott kit kell feljelenteni és vizsgálni??? Tény, hogy nem csökkentik a nyugdíjakat, csak évek óta úgy emelik, és kompenzálják, hogy csökken magától!
Lepényleső
Most hallom először,hogy szájába szavakat is lehet adni,amit állítólag ki sem mondott! E világ,hogy hova jutott?
terlasz
Bezzeg, ha nem szavakat adtak volna a szájába, akkor nem lenne belőle ilyen nagy cécó!
Jozefina
És ki fog azután nyomozni, amiket ő hazudott???
ómió
Már lassan egy "becsületes" ráhazudás is tilos? Mi lesz így a "haladással"?
Nessy
@Jozefina: Gulyás nem hazudik, csak tudatosan valótlan állít! És miután az Kormányinfo, híveknek szentírás!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.