A hosszú távú cél, hogy a diabéteszes gyerekek egészséges társaikhoz hasonlóan minél kevesebb megkötéssel élhessék az életüket.

Az év elején életbe lépett az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeket nevelő családoknak és a felnőtteknek nyújtott támogatás

– közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára szombaton sajtótájékoztatón, Budapesten.

Horváth Ildikó elmondta:

a csomag egyik legjelentősebb eleme a legkorszerűbb technológiák, a szöveti szenzorok, az ehhez tartozó távadók, és esetenként az inzulinpumpa gyermekek esetében 98, felnőtteknél 80 százalékos normatív támogatása.

Szólt arról, hogy az 1-es típusú cukorbetegséggel élők érdekében munkát végző civil szervezeteket 100 millió forintos pályázati forrással támogatják, a diabetológiai centrumok fejlesztésére pedig 500 millió forintot különített el a kormány.

Az államtitkár hozzátette,

Magyarországon mintegy négyezer család nevel 1-es típusú diabétesszel élő gyermeket, és a kormány kiemelt célnak tekinti, hogy ezek a gyerekek egészséges életmódot folytatni tudó felnőtté válhassanak. Ebbe a körbe tartoznak az 1-es típusú diabétesszel élő és cisztás fibrózishoz társuló diabéteszben szenvedő gyermekek

– jelezte.

Idén január 1-jétől több egymást erősítő intézkedés lépett életbe, amelyek célja a családokra nehezedő terhek könnyítése

– mutatott rá az államtitkár.

Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának tanácsadó elnöke azt emelte ki, hogy az új támogatórendszer

jó pontokon találja el a családok segítését, mert egyrészt innovatív technikákat támogat, másrészt érzékenyen családcentrikus.

A főigazgató reményét fejezte ki, hogy más krónikus beteg gyermekcsoportok is hasonlóan érzékeny, finoman hangolt támogatási csomagokban részesülnek majd.

Tóth-Heyn Péter diabetológus elmondta:

a hosszú távú cél, hogy a diabéteszes gyerekek egészséges társaikhoz hasonlóan minél kevesebb, a betegségükhöz kapcsolódó megkötéssel, szabadon élhessék az életüket.

Kiemelte, hogy ezek az eszközök az elmúlt évtized innovációi. A vércukorszint egyensúlyát segíteni hivatott inzulinpumpa folyamatosan adagolja az inzulint, a szöveti cukor mérésére szolgáló szenzor az eddigi pontszerű mérések helyett folyamatos görbét ad, így pontosabban beállítható a diéta, és a szülő értesítést kap a vércukorszint változásáról.

Ha megelőzhető, hogy ezeknek a gyerekeknek felnőtt korukban diabéteszes szövődményeik alakuljanak ki, akkor ezzel jelentős megtakarítást tud elérni az egészségügy, tehát megtérülő beruházásról van szó – hangsúlyozta a szakember.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.