Két újabb parlamenti képviselő hagyta el az Öt Csillag Mozgalmat (M5S), miközben a párt egy harmadik parlamenti tagját kizárta; szombati olasz sajtókommentárok szerint a civil mozgalomból lett párt kiüresedése önmagában még nem vezethet kormányválsághoz.

Nunzio Camena és Gianluca Rospi önként állt fel az M5S képviselőházi frakciójából, és átült a függetlenek közé. Nyilatkozataik szerint a párt "egyeduralmi" vezetésétől akartak megszabadulni, amivel egyértelműen az M5S-t vezető Luigi Di Maióval való ellentétekre utaltak.

Bajban lehet az olasz kormánypárt, kilépések, kirúgások történtek

A párt december 31-én kizárta Gianluigi Paragone szenátort, aki nemmel szavazott az M5S és a baloldali Demokrata Párt (PD) alkotta kormány költségvetési törvényére. A kizárásra Paragone úgy reagált, hogy kész bíróságon fellebbezni. Hozzátette, "a semmiből" zárták ki.

Ezt megelőzően, december 24-én Lorenzo Fioramonti oktatási miniszter mondott le és lépett ki az M5S-ből új politikai erő megalapítását ígérve talán már januárban.

Mindezzel egy időben az M5S bejelentette, hogy további 30 párttagot fenyegeti kizárás, mivel megszegték a szabályt, miszerint parlamenti fizetésükből havi 300 eurót (több mint 90 ezer eurót) kell átutalniuk a közös kasszába. Az M5S szenátorai és képviselői közt vannak olyanok, akiknek tartozása már elérte a 200 ezer eurót.

A 2009-ben mozgalomból párttá alakult M5S először 2013-ban jutott be a római parlamentbe, majd 2018-ban kormányra került. Az utóbbi több mint két és fél év alatt a párt 227 képviselőjéből tizenhármat, 112 szenátorából tizenegyet veszített el. Többségük a függetlenekhez csatlakozott, vagy a Matteo Salvini vezette jobboldali Ligához pártolt át.

Az M5S számított a legnagyobb olasz pártnak 2013-tól egészen 2018 őszéig, ám a Ligával közös kormányzás idején az ötcsillagosok ereje felére csökkent. A tavalyi EP-választásokon az M5S támogatottsága 17 százalékra esett vissza a 2018-as olasz parlamenti választásokon szerzett 32,6 százalékról. A jelenlegi felmérések szerint az M5S népszerűsége 15 százalék körülire csökkent.

"Az M5S mára meghalt, csak még nem vette észre (..) olyan mint az üres fogkrémtubus"

- jelentette ki Matteo Renzi volt kormányfő, a kormánypárt Élő Olaszország (IV) vezetője. Renzi azt jósolta, hogy az M5S a január 26-án Emilia Romagnában esedékes tartományi választáson 7 százalék alatt teljesít.

Olasz lapkommentárok szerint az M5S "kiüresedése" nem jelenti automatikusan a Giuseppe Conte vezette kormánytöbbség gyengülését, mivel a távozó M5S-tagok nem az ellenzéket erősítik. Ráadásul a szintén folyamatosan erejét veszítő Hajrá Olaszországból (FI) távozók egy része kívülről támogathatná a kormányt a parlamentben való bentmaradás érdekében. A Silvio Berlusconi vezette FI egy csoportja ugyanis önálló frakció felállítását mérlegeli.

Más vélemények szerint Giuseppe Conte is a január végi tartományi választások eredményére vár, és ha az M5S valóban történelmi minimumra zuhan, készen áll "félretolni" Luigi Di Maiót, és megpróbálja átvenni az M5S vezetését. Ebben egyedül az M5S radikálisabb, Alessandro Di Battista vezette szárnya akadályozhatná meg.

(MTI)

(Fotó: pixabay.com)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Egyre többen nem bírják a migriszagot?
csak úgy....
@ómió: ebben az esetben, haza köll menni a tehénszaros-fatornyos faluba.
ómió
@csak úgy...: Te meg olyan jól mutatsz majd, késsel a hátadban!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.