Nincs jobboldali és baloldali klímaváltozás – hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában, amelyben közmegegyezést, nemzeti minimumot sürgetett a kérdésben.

Áder János: nincs jobboldali vagy baloldali klímaváltozás

Az államfő a rádióinterjúban kiemelte: újévi köszöntőjében tudatosan nem használta a klímavédelem szót, mert a teremtett világ megőrzésének csak egy kis szelete a klímavédelem problémája. A klímavédelem nem érinti például a "fenyegető vízválságot", a műanyaghulladék újrahasznosítását, a termőföld védelmét, a biodiverzitást, az élővilág sokszínűségének megőrzését – fejtette ki.

Hangsúlyozta: maga is sok időt szánt arra, hogy a probléma fontosságáról beszéljen, mert ezek a kihívások nem egy kormányzati vagy önkormányzati ciklus időszakára jelentenek feladatot helyi vagy országos ügyekkel foglalkozó politikusoknak, hanem ciklusokon túlnyúló, a következő generációk jövőjét alapvetően meghatározó kérdésekről van szó, amelyeknek "mindannyian érintettjei vagyunk".

Miért ne lehetne közmegegyezés, nemzeti minimum, konszenzus, hogy ebben a kérdésben értsünk egyet és közösen dolgozzunk? – tette fel a kérdést az államfő.

A főváros új ellenzéki vezetése által kihirdetett klímavészhelyzetet egy deklarációnak nevezte. Önmagában deklarálni, hogy klímavészhelyzet van, nem több, mint politikai retorikai fogás – értékelt Áder János. Rámutatott: amikor vészhelyzet van – például most Ausztráliában a tűzvészek miatt –, akkor evakuálják az embereket és rendkívüli intézkedéseket kell bevezetni, ám Budapesten ilyen nem történt. Az új budapesti városvezetés arról döntött, hogy majd elkészül két tanulmány, amelyekben megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy a vészhelyzet idején és a vészhelyzetet követően mit is kell majd tenni.

Áder János kitért arra: Magyarország a közé a huszonegy ország közé tartozik a világon, amelyekben 1990 óta úgy csökkent az energiafelhasználás és a szén-dioxid-kibocsátás, hogy közben az ország GDP-je jelentősen nőtt. Magyarországnak ezt a pozíciót meg kell tartania, ezért nyilvánvaló, hogy a kibocsátást a következő években is csökkenteni kell – hangsúlyozta a köztársasági elnök.

Hozzátette: az áramtermelés szén-dioxid-mentessé tételéről szóló vita Magyarországon leegyszerűsödött a paksi atomerőmű bővítésének kérdésére. Ma atomenergia nélkül a párizsi klímacélokat nem lehet teljesíteni, ezt mondja az ENSZ tudományos tanácsadó testülete, az OECD és a Nemzetközi Energia Ügynökség is, de év végén az Európai Unióban is kimondták ezt.

A köztársasági elnök szerint ha megépül a két új paksi erőműblokk és a másik négy is működni fog, a Magyarországon előállított áram több mint kilencven százaléka szén-dioxid-mentes lesz.

Arról is beszélt, hogy a széntüzelésű Mátrai Erőműben az állam többségi tulajdont szeretne szerezni: az Európai Unióban döntés született az unió ötven szénrégiójának átalakítására – a hírek szerint százmilliárd eurós forrással –, és az ötven régió egyike lesz a Mátrai Erőműhöz tartozó lignitbányarendszer. Itt a tervek szerint részben gázerőmű, részben hulladék-, illetve biomassza-égetés történik majd, a rekultivált területekre pedig naperőműparkot építenek – mondta. Ennek következtében a Mátrai Erőmű energiatermelése fontos része marad a magyar energiarendszernek, munkahelyeket tudnak megőrizni, egy fontos infrastrukturális fejlesztéssel pedig megoldják, hogy lényegesen kevesebb szén-dioxid-kibocsátás történjen 2030-tól, mint napjainkban – foglalta össze Áder János.

Az államfő hangsúlyozta: mindezek megvalósításához szükség van állami felelősségvállalásra. Az államnak felelőssége van az ellátásban és a környezetkárosítás megelőzésében is – mutatott rá.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI/MTI Fotószerkesztőség/Kovács Tamás

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

flex
Tényleg jobb, ha meg sem szólal ez az ember. Nem beszél csúnyán, mint Bayer, de mégis sokkal aljasabb, ocsmányabb, amiket mond.
Nálatok biztos nincs különbség, mert ti jobboldaliként is ugyanolyanok vagytok, mint baloldaliként vagy liberálisként voltatok. Mert ti ugyanazok vagytok.

A nemzeti minimum az, hogy ti cakumpakk elhúztok a francba!

Hogy mersz ilyet mondani, azután a számtalan, mérhetetlen, leírhatatlan környezetpusztítás után, amit eddig műveltetek az egész országban?

Mai hír: 444.hu/2020/01/04/meszaros-lorincek-tajvedelmi-teruleten-nyitnanak-homokbanyat?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=meszaros-lorincek-tajvedelmi-teruleten-nyitnanak-homokbanyat

Nem szégyelled magad, Áder János!?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Jozefina
Ennek az országnak egyre sötétebb elnökei vannak??!!
sokanvagyunk
Két évvel ezelőtt - amikor a Mátrai Erőmű megvételre került - hol volt a magyar állam és az amatőr klimatológusunk? - netán volt valaki akinek tényleg több esze és üzleti érzéke (és pénze) volt mint az egész kormányzó politikai elitnek?
tudode
Onnan megjöttem, kinézve a fejemből, hogy annyi melója van, hogy még KÖZGAZDASÁGI VÁNDORGYŰLÉSRE is elmerészkedik ez a szakbarbár jogász. akit a pártelnök kicsapott az EU-ba és 2009-től 2012-ig európai parlamenti képviselő, 2012-ben januártól októberig az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága alelnöke.
.
Azok után, hogy évekig dolgoztam a környezetvédelmi minisztériumban, meghallgatva ezt a a klímaveszélyről handabandázott valamit, helyette szégyenlem magam, hogy a mikrofon mindent eltűr:
.
hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2019/09/20/ader-janos-ad-interjut-a-jovo-heti-new-york-i-klimacsucsrol-itt-hallgathatja-eloben
.
Arcpirító amit ezek a mamulukok megengednek maguknak, pl. nagy port vert fel 2013-ban, többek között az is, hogy
.
---- Itt a tőzegmutyi? - az Orbán-bányát a hatóság segítheti
.
www.napi.hu/magyar_vallalatok/itt_a_tozegmutyi_az_orban-banyat_a_hatosag_segitheti.561044.html
.
Orbánék hatósági segítséggel jutottak bányászati monopóliumhoz - írta a Népszabadság. A Natura 2000-es védettségű területeken másoknak tilos építkezni, Orbánéknál jelenleg földmunkák folynak, egy töltés épül - a munkások egy helikopter leszállására alkalmas területet alakítanak ki.
.
Ami azt illeti lassú víz partot mos, nem matyó hímzés a mi Jánosunk sem
.
k-monitor.hu/adatbazis/cimkek/ader-janos
.
Rémes egy team!
Eladott Ország
Meg aztán, tudják, hogyha Magyarországon az egyik legfőbb közjogi méltóságban benne rekedt az intelligencia, benne rekedt mindaz, amiért neki kéne kapocsnak lennie az emberek között, őrködni a demokrácián meg az emberek viszonylagos egyenjogúságán, élet reményén, akkor már most megette a fene – megint – a mi jövőnket. Igen, Áder János, felvette legszebb öltönyét, megfésülte bajuszkáját, kiállt a kamerák elé, és elmondta a lehető legsilányabb beszédet, amit államfő elmondhat. „Miért nem vesszük észre, hogy ha bajban van a természet, annak részeként bajban vagyunk mi is. Ha ragaszkodunk otthonunkhoz, hazánkhoz, akkor miért nem ragaszkodunk a minket körülvevő, éltető természethez?” Nekünk nem a természetet, hanem saját természetünket kell legyőznünk.” Meg a rohadt orbáni természetet – fakivágásostul, hazugságostul, gyűlöletestül. Ez van Áder János, semmi más. Szép öltönyben is lehet átkozottul buta, értékeiben vesztett balfék még a nagyon magas rangban tartózkodó, közpénzből tartott is. Annál szánalmasabb ez az egész. Lehet ebben az országban változatlanul úgy nyakon vágni minden hivatást, tudást, amennyire csak bírják. Mert Áder káder bajuszától, véletlen mosolyától senki nem él majd jobban ezután sem. Hárommillió froncsiért butának maradni, elárulni a demokráciát, megalázni az embereket, ez az orbáni nagy nemzeti kunszt. Gyomor meg pártkatonaság kell hozzá. Mert minálunk egyre inkább alakulóban az az orbáni lesajnált réteg, amelyik, ha a világ legnagyobb csodáját tenné mások épülésére, akkor sem számítana, akkor sem lehetne hivatása élenjárója, akkor sem lehetne megbecsült és elismert tagja szakmájának. Igen, például a pedagógusok. Mert Orbán úgy döntött, hogy neki a tudás birodalma smafu; neki bábok, műveltségben alultáplált, rosszul fizetett szolgák kellenek. Akinek pofa be legyen és lapos kúszás.
ómió
Az nincs. Van viszont dübörgő hisztériakeltés!
Yoda69
Áder, nem kell a szerecsen mosdatas. Tudjuk jol a fideSS álláspontját a kérdésben. Szerintetek nincs klimavalsag, igy nem is kell ellene tenni. A jövőt éltek fel, hogy ma kokainozhassatok és kurvazhassatok.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.