Elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten Karácsony Gergely főpolgármester, miután a szálló por légszennyezettségi szintje január 8-án és 9-én is három mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket – közölte a Főpolgármesteri Hivatal péntekre virradó éjszaka az MTI-vel.

Elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten

Közleményük szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint pénteken a szálló por koncentrációjának napi átlaga a tájékoztatási határérték körül alakulhat – javulás nem várható. Szombaton a frontátvonulás és megerősödő szél hatására kitisztul a levegő. Vasárnaptól napközben javulhat a levegőminőség, majd az éjszakai órákban erőteljes romlás kezdődik. Ez a folyamat hétfőn is megismétlődhet: éjszaka hirtelen, erőteljes romlás után napközben javuló tendenciákkal.

A hivatkozott és a Fővárosi Önkormányzat honlapján is közzétett hatósági határozat önkéntesen betartandó, megelőző intézkedései közül kiemelték, hogy a további romlás elkerülése érdekében mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, továbbá lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot – a legszennyezőbb gépjárművek, valamint a belső égésű motorral hajtott segédmotoros kerékpárok és a belső égésű motorral hajtott kerékpárok esetén –, és részesítsék előnyben a közösségi közlekedést.

Kiemelik, hogy a fővárosi szmogrendelet alapján minden olyan gépjármű a legszennyezőbbnek tekinthető csoportba tartozik, amely nem tartozik a riasztási fokozat forgalomkorlátozó intézkedései alól a funkcionális kivételeken túl a további kivételekként meghatározottak közé.

Tehát, csak a következő kedvezőbb tulajdonságú, környezetvédelmi osztályú (a forgalmi engedély szerinti V.9 kódú) gépjárműveket nem érintené a budapesti szmoghelyzet riasztási fokozata során a forgalomkorlátozás: az 5-ös (vegyes hibrid, csak gázüzemű, csak elektromos meghajtásúak, ide értve a betűjellel kiegészített újabb 5-ös kódokat is), a 6-os (az Euro 3 benzines), a 9-es (az Euro 4 benzines), a 14-es benzines (az Euro 5 benzines – ebben az osztályban az Euro 5 dízelüzeműek korlátozottá válnának), valamint a 15-ös és 16-os (az Euro 6-osak) üzemanyaguktól függetlenül.

A szálló por légszennyezettségi szintje miatt esetleg elrendelhető legsúlyosabb esetben, a riasztási fokozatban a budapesti forgalomkorlátozó intézkedések – az azt megszüntető intézkedés hiányában – minden nap 6 órától 22 óráig tartanak.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
na..kellett nekünk ez a zöld nyomorult...Felhívnám az öko emberkék figyelmét...a levegő tisztább mint a 70-80-as években...csak a zöld agyúak leszállíttották a határértékeket hogy lehessen az embereket riogatni!!! Ugye senki nem gondolja komolyan hogy most piszkosabb a levegő,mint amikor a városban mindenhol szénnel ,fával fűtöttek?
Nagy hiba volt karácsony a város élére, figyeljétek meg...lesznek még érdekes rendeletei,azautósok biztos imádni fogják!!!
rokker33
@Pálinkás Pál: Azért azt vedd figyelembe hogy a járművek száma a 80 90 évektől nem megduplázódott hanem sokkal sokkal több autó van forgalomban mint annó! Jah és még mindig a 90-2000 es autók vannak divatba a légszennyezés csak nőtt és nem csak 1 városban hanem az egész országban! Nem szabad figyelmen kívül hagyni mert hosszú távon visszafordíthatatlan következménye lesz!
Pálinkás Pál
@rokker33: Nincs igazad,mert igaz hogy több az autó...de nincsenek kétüteműek,ami annak idején ellepte a várost...és ez egy roppant objektív dolog,nézd meg az akkori légszennyezettség értékeket,meg a mostaniakat..!!! sőt utánanézhetsz annak is...hányadára csökkentették az egészségügyi határértékeket,pont azért,hogy elrendelhessenk ilyen szivatásokat...
most abba bele sem megyek hogy pl egy Airbus ami unatkozó túristákat visz Párizsba...több káros anyagot bocsát ki a két óra alatt,mint egy kisebb városka éves autóforgalma!!! Nos pont ezért mondom hogy ezek a riadók pusztán gazdasági érdekeket szolgálnak!!!Vajon miért is nem tiltják be a dízel személyautókat??? Ez lenne a leg kézenfekvőbb lépés elsőre...nos gondolkodj el rajta!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.