Száz fiatalkorúra már 152 idős jut a fővárosban, a háztartások 23 százalékában pedig nyugdíjasok laknak – derül ki a KSH Budapest adatait feldolgozó, napokban közzétett éves kiadványából.

Egyre jobban elöregszik Budapest

Nő a lakásbérlők aránya, egyre többet költünk egészségügyre, valamivel nagyobb lakásokban lakunk, évente emelkedik a nyugdíjasok aránya, és már minden második háztartásban legalább két televízió van – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) napokban közzétett, a tavalyi és részben a 2018-as évere vonatkozó fővárosi adataiból.

Az utóbbi három évben gyakorlatilag nem változott Budapest népessége, nagyjából 3-4 ezer ember jön és megy pluszban vagy mínuszban. 2016-ban 1 millió 752 ezer 700 lakosa volt a fővárosnak, egy évvel később 1 millió 749 ezer 700, de tavaly megint 1 millió 752 ezer 300 ember élt itt.

Egészen minimálisan, de közben nőtt a budapestiek várható élettartama, ami az életminőség egyik legfontosabb mutatója: 2017-ben egy fővárosi férfi 74,27 évre számíthatott, a tavalyi mérések szerint már 74,48 évre. A nők esetében ennél is minimálisabb, mindössze fél század százaléknyi az eltérés: a 2016-os 80,07 évről tavaly 80,12 évre javult a várható élettartam. Ezzel Magyarországon belül a budapestiek számíthatnak a leghosszabb életre, hisz az országos átlag a férfiaknál csak 72,56 év, a nőknél pedig 79,19 év.

Bár némi javulás látható, de a változás nagyon lassú, és ha ebben az ütemben folytatódik, nehezen érjük utól a 83 és fél éves átlagos várható élettartammal élen álló spanyolokat, de még a 79,1 évvel előttünk álló cseheket sem. A KSH adatai azt mutatják, a kormányprogramok ellenére nem születik több gyerek Budapesten sem.

Ezer lakosonként 2016-ban még 9,2 gyermek születését regisztrálták, 2017-ben már csak 8,8, 2018-ban pedig 8,6 volt ez a szám. Sokkal lassabban, de közben nőtt a halálozás, és látványosan emelkedik az öregedési index, ami azt mutatja meg, hogy száz gyermekre és fiatalkorúra hány időskorú lakos jut.

A magyar mutató 1990-ben még 64,5 százalék volt, és az időskorúak aránya először 2005-ben haladta meg a gyermekkorúakét, 2018-ban pedig a fővárosban átlépte a 152 százalékot is, ami sokkal több az országos 132,9 százalékos átlagnál, vagyis Budapest népessége rohamosan öregszik.

Forrás: Népszava

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A szocialista tábor legvidámabb barakkjából az Európa Ház legszomorúbb cselédszobája lettünk és menetelünk ütemesen a GAZPROM rabszolgái cím elérése felé, a Nemzet(félre)vezető (tév)eszméi alapján…és a Kárpátia zenéjére önként masírozunk a hamvasztóba, mert ez olcsóbb a gödörnél.
Gyógyuljon a beteg. Nem kérték, de kaptak a kórházak elektromos Volkswagen Golfot.
uploads.disquscdn.com/images/0b9bbbe876795dd61cd41fd5b3a454f90bb07289e350f3150a3d767fdb19b8c1.jpg?w=600&h=551
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2019/10/k%C3%B3rh%C3%A1zj%C3%B3.jpg
Pontosan ez kell a tartozásokkal dugig intézményekben, az alulfinanszírozott betegellátásban. Ki van ez találva: az állam vett autót, aztán bérleti díjban visszafizetteti az árát magának. Bocsánat, lócitromot az állam, mi adófizetők költöttünk megint a hülyeségükre. Mert az úgy van, hogy a saját pénzünkön akár meg is dögölhetünk, az a lényeg, hogy megint elcsesztek 3 milliárd forintot. Ennyiből minden intézmény kaphatott volna például betegőrző monitort, ‘oszt nem esik le az az ágyról, vagy kóborol el a kedves beteg. Kásler is meg az egész Orbán-banda alkalmatlan a feladatára, ráadásul ez nekünk iszonyatosan sokba kerül. Sokkal többe, mint a jó/rossz emlékű vizitdíj. Értem én, hogy a professzor úr, miért van még a helyén. Orbánnak nagyon tetszik ez a nagyzolási mánia, ezzel lehet dicsekedni az ázsiai diktatúrákban is, az meg nem érdekes, hogy Magyarországon egyre csak nő a halálozások száma. Lesz még ez rosszabb is. Elektromos autó yes, lepedő no. Pontosan arra gondoltam, milyen frankón virulhat a Vezér feje, és milyen boldog lehet annak az országnak a miniszterelnöke, ahol sokan élnek egészségben meg luxusban, ahol igazából már a küszöbön a Kánaán. Az emberek gyógyítása is már autóban mért demokrácia. Azt a kurva szelet kenyeret pedig vegye meg mindenki magának! Ma többe kerül egy óra parkolás a kórházak parkolójában, mint a vizitdíj. Ha életben akar maradni a páciens, még többe, sok-sok nullával többe.
Lepényleső
...ahogy az ország is. Ám ki fiatal s ambiciózus inkább megy idegenbe,mint itt maradjon kisemmizve?
36
Nem is értem. Pedig most már "fiatalos" a városvezetés. Ja, nem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.