Bár hivatalos ranglista nem létezik, a magyar Royal Tokaji azt állítja, övék a világ legdrágább bora, amiből már 11 palackot el is adtak.

Egy tokaji pincészet készíti a világ legdrágább borát

A 2008-as évjáratú Esszencia potom 12 millió forintba kerül, és már 11 palackkal adtak el belőle azóta, hogy 2019-ben elkezdték árulni a James Carcass művész által tervezett palackokat. Aki még szeretne egy másfél literes palackot magának az jobb, ha siet, ugyanis mindössze 20 darab készült belőle. A borból vásároltak már a londoni Fortnum & Mason luxusüzletébe, de egy pekingi borgyűjtő is beszerzett egyet.

Az aszút valószínűleg senkinek sem kell bemutatnunk, egy különösen édes, speciális időjárási körülményeket és munkaerőt igénylő borfajtáról van szó, amelyet a Tokaj-hegyaljai borvidéken állítanak elő. Az Esszencia abban különbözik a többi aszútól, hogy teljes egészében aszú szőlőből készült, nem kevernek hozzá másmilyen bort, hogy hígítsanak az édességén.

Bár a CNN-nek nyilatkozó borszakértő szerint a borkülönlegesség értéke valószínűleg felfelé fog elmozdulni, ráadásul a szavatossági ideje 2300 magasságában fog csak lejárni annak magas cukortartalma miatt, azért minden vásárlót arra biztatnak, hogy inkább fogyassza el a méz és barack ízjegyeket magában hordozó királyi nedűt.

Noizz

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Lepényleső
...a borászat meg a bán tulajdona,amit közpénzből vitt haza?
namihami
Tegnap bontottunk fel a maradék kilencből egyet. Jól ment a bundáskenyérhez. Ami megmaradt azt a teába öntöttük. Így legalább elfogy a maradék is.
RonaGyuri
ez is valami; nálunk az óbudai vásárban egy derék Tömjény-magyar Erdélyből a világ legdrágább sajtjaival versengett az árban! =))
RonaGyuri
a cikkhez: talán nem ártana elolvastatni a cikket - nem csak a címet -, valakivel, aki ért egy kicsit angolul!!! =)) Ja és nem ártana egy kis kattintgatás sem a hálón! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.