Január 15-ig kell jelentkezniük az egykori evásoknak.

A volt evások január 1-je óta áfaalanynak minősülnek, ami azzal jár, hogy legkésőbb január 15-ig be kell jelenteniük, hogy adófizetési kötelezettségüknek hogyan kívánnak eleget tenni

– hívta fel a figyelmet az adóhatóság a honlapján.

Január 1-je óta áfaalanynak minősülnek azok, akik 2019. december 31-ig az azóta megszűnt egyszerűsített vállalkozói adó (eva) formájában teljesítették adókötelezettségeiket. Ez azzal jár, hogy január 15-ig be kell jelenteniük, hogy adófizetési kötelezettségüknek az általános áfaszabályok szerint kívánnak eleget tenni, vagy az adómegállapítás valamely különleges módját alkalmazzák, illetve az alanyi adómentességet választják.

Szerdán lejár egy fontos időpont

Bejelentés hiányában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) úgy tekinti, hogy az adózó az általános szabályokat alkalmazza.

A tevékenységüket szüneteltető egyéni vállalkozók, valamint egyéni ügyvédek is kötelesek az áfa megállapítására vonatkozó választásukat január 15-ig bejelenteni, attól függetlenül, hogy az eva-alanyiság megszűnésének időpontjában a tevékenységüket szüneteltették. Ennek oka, hogy az áfa-alanyiság folyamatosan fennáll, tehát a szüneteltetés ideje alatt sem szakad meg – figyelmeztet az adóhivatal.

A NAV decemberben még mindig 16 ezer evás vállalkozást tartott nyilván.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.