Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén csütörtökön megszavazta a Magyarország és Lengyelország ellen indított jogállamisági eljárással összefüggő, a két uniós tagállamot elmarasztaló állásfoglalási indítványát.

Az EP megszavazta a Magyarországot és Lengyelországot elmarasztaló állásfoglalását
Fotó: Facebook/European Parliament

A parlament előző nap vitázott a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzetéről.

A vitát követő csütörtöki szavazáson 446 szavazattal, 178 ellenében, és 41 tartózkodás mellett elfogadott, nem kötelező érvényű határozatában az EP Magyarország esetében elsősorban az igazságszolgáltatás függetlensége, a szólásszabadság, a korrupció, a kisebbségek jogai, valamint a bevándorlók és menekültek helyzete miatt fejezte ki aggodalmát.

Az állásfoglalás arra figyelmeztetett, hogy a Magyarországgal és Lengyelországgal folytatott uniós egyeztetések még nem vezettek eredményre az uniós alapértékek tiszteletben tartása terén, a jogállamiság a korábbinál rosszabb állapotban van a két tagállamban.

A képviselők felkérték az Európai Unió tagországait tömörítő Tanácsot, hogy az uniós jogszabályok tiszteletben tartásának garantálása érdekében adjon határidőket is magába foglaló, konkrét ajánlásokat az érintett országoknak.

Továbbra is "aláássa a közös európai értékek integritását, a kölcsönös bizalmat és az unió egészének hitelességét" az, hogy a Tanács nem alkalmazza hatékonyan az uniós szerződés 7-es cikkét

- jegyezték meg.

Az EP azt várja az Európai Bizottságtól, hogy teljes mértékben használja ki a rendelkezésre álló eszközöket annak érdekében, hogy a két ország esetében ne sérülhessenek tovább az unió alapértékei. Ilyen eszköz lehet például a kötelezettségszegési eljárás vagy az Európai Unió Bíróságához benyújtott, ideiglenes intézkedések iránti kérelem.

A képviselők rosszallásuknak adtak hangot, amiért eddig nem vehettek részt a tanácsi meghallgatásokon annak ellenére, hogy a magyar eljárást a parlament kezdeményezte. A képviselők ismét leszögezték, hogy az EP-nek lehetőséget kell biztosítani az indoklással ellátott javaslatának hivatalos tanácsi bemutatására is.

Az állásfoglalás végül azt hangsúlyozza:

sürgősen szükség van a demokráciával, a jogállamisággal és az alapvető jogokkal foglalkozó uniós mechanizmusra, ahogyan azt az Európai Parlament korábban már javasolta.

Évenkénti rendszerességgel ismételt eljárásról lenne szó, amely az összes tagállamban ugyanazon kritériumok alapján értékelné az uniós szerződés ide vonatkozó, 2-es cikkében lefektetett értékeknek való megfelelést.

Az Európai Parlament 2018 szeptemberében fogadott el állásfoglalást Magyarországról, amelyben azt javasolta, hogy a Tanács az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkének 1. pontja alapján állapítsa meg: Magyarországon fennáll az egyértelmű veszélye annak, hogy sérülnek az EU alapértékei. A Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő által összeállított jelentés kritikát fogalmazott meg a jogállamiság magyarországi helyzetével összefüggésben, így többek között az alkotmányos és választási rendszer működésével, az igazságszolgáltatás függetlenségével, a korrupcióval, a véleménynyilvánítás és a tudományos élet szabadságával kapcsolatban.

A Sargentini-jelentést és annak elfogadását a magyar kormány politikailag motivált bosszúnak nevezte, amivel az Európai Parlament "bevándorláspárti többsége" Magyarországot büntette a migrációval és a kötelező kvótával kapcsolatos elutasító álláspontja miatt.

A 7-es cikk szerinti eljárást Magyarország esetében az Európai Parlament, Lengyelország esetében pedig az Európai Bizottság kezdeményezte. A Lengyelország esetében a hatalmi ágak szétválasztása, az igazságszolgáltatás függetlensége és az alapjogok adtak okot a legtöbb aggodalomra.

(MTI)

47 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Az Eu-ban él nagyjából 512 millió ember, ebből kb 2 millió fideszes. Mégis ők lesznek akik a leghangosabban szembe mennek a forgalommal.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Aki Én
Az Eu-ban él nagyjából 512 millió ember, ebből kb 2 millió fideszes. Mégis ők lesznek akik a leghangosabban szembe mennek a forgalommal.
simmering73
@Aki Én: És mondja az 510milliónak: Hülyék,nem arra kell menni.
Sámannus
Ha a pohos guggolósat szeretne táncolni, szerintem ahhoz mi nem kellünk.Küldjük má el Moszkvába!
tudode
Nem csoda, hogy az EU-nak tele van már ezzel a nevelhetetlen diszpintyőKÁVAL a fehérneműje, hiszen 2011 óta játssza a csökkentetten működő szűrkéjét
.
www.youtube.com/results?search_query=orb%C3%A1n+ep+2011
.
Még mindig nem esett le a tantusza, hogy NEM A DURVA FATERJÁVAL ÍZMOZIK!
Jozefina
Egy kis lépés előre!!! Az EU-nak már sokkal korábban és sokkal hatékonyabban kellet volna fellpnie e két orszég vezetőivel szemben!!!?? Még mindig határidő, még mindig állásfoglalás??? Mikor lesz már ennek vége??!!
Jozefina
Egy kis lépés előre!!! Az EU-nak már sokkal korábban és sokkal hatékonyabban kellet volna fellpnie e két orszég vezetőivel szemben!!!?? Még mindig határidő, még mindig állásfoglalás??? Mikor lesz már ennek vége??!!
namihami
Na, ki a hülye? Naná, hogy aki a Fidesz/Orbán ellen szavazott.
""Egy, csak egy legény van talpon e vidéken""---és azt is mindig lehülyézteti a sok Soros-bérenc.
Szegény Viktor, megint sikerült az autópálya rossz felhajtójára keveredni...
justhpeter
@Sámannus: Az odaút költségét vállalom, ha nem jön vissza.
Cicamama55
Az a baj, hogy ennek mi, a keményen dolgozó kisemberek isszuk meg a levét...Majd havonta lesz kenyér, tej, hús áremelés, gyógyszerdrágulás. Lehetnek itt felmérések, milyen boldogan tekintünk a jövőbe! Az emberek arcáról visszaköszön majd a marha nagy "jólét"!
kulabombaafityiszre
Grazi soron kívüli kezelés lesz ebből,a dagadtnak.
Béla333
"Az EP megszavazta a Magyarországot és Lengyelországot elmarasztaló állásfoglalását"

"Az MSZP részéről Ujhelyi István kommentálta az döntést...
Ahogyan előre jeleztem, a magyar-ügy mostani vitájában tudatosan, demonstratív módon nem vettem részt: ezzel rámutatva, hogy a 7-es cikkely alapján indított eljárás lassú és körülményes. Írásban benyújtott hozzászólásomban hangsúlyoztam, hogy ez a parlamenti vita érdemi újdonságot nem hoz, csak ismételt színpadot szolgáltat az illiberális Európa-ellenességnek. "
mandiner.hu/cikk/20200116_a_dk_udvozli_az_ep_szavazas_eredmenyet

Nehogy megharagudjon a Fidesz az MSZP-re...
SystemError
Jól indul akkor a két fős náci kispad EU párt, ahol kb. a Lengyelek lesznek és a fidesz, ha a Britek kilépnek majd. Legalább egységesen úgy lesznek kezelve, ahogy megérdemlik. Annyi csavar azért lesz a dologban, hogy a Lengyelek utálják az oroszokat. Szóval Viktornak azonnal a pofájába kell majd hazudni az egyetlen "szövetségesének", de ismerjük már a gyógyszerfüggő gecit, hogy milyen a barátjának lenni. Majd a Lengyeleknél megtanulják, hogy van gerinctelenebb szar is az oroszoknál:)
mackoka46
Majd ha lakat alatt lesz az orbánc jugend !
Sámannus
@human: Nem csak melegek, gusztustalanok is. Nyilvánosan ki látott még ilyet?
teuton
@Aki Én: Nem gond, ha a fidesz szembemegy az europai "forgalommal"! Mert mi szokott törtenni azzal, aki az autopalyan szembemegy a forgalommal???
verőce21
Magyarországon él 9 millió ember, ebből van itt a blogon cca. 36 db lypsi barom, akik szembe mennek az ország érdekeivel! És szinte hazaárulóként melléállanak a 446 db Európa elárulójának.
RonaGyuri
Egy igazán releváns vicc

amiben nem a szóvicc minősége, hanem a mögötte meghúzódó kormányzati bornírtsága lenyűgöző

„Hidvéghi Balázs a hazai hazugságkommunikáció fő arcaként” esett neki a tegnapi bű 2/3 fiaskó értelmezésének. Össze hordott – ahogy mondani szokás -: tücsköt bogarat, sőt kis túlzással még azt is mondta, hogy … mit mondta érvelt vele a ginnek és horvátok tehetnek mindenről, mert mostanság ők az EU Soros elnökei! =))
human
@teuton: Meghal, de magával visz még egy csomó ártatlan embert is a halálba.
karma1
Megint adtak egy maflast a szarnak: szavaztak (eleg nagy reszvetel mellett), megallapitottak, hogy szar van a palacsintaban, de a dontesuk eredmenye senki nem kotelez semmire.
Aki Én
@teuton: 22:44 ...sajnos lemészárol másokat mielőtt beledöglik :(
Aki Én
Magyarországon él több mint!! 9 millió ember, ebből van itt a blogon cca. 6, aki ahhoz a hazaáruló kisebbséghez tartozik, akik még csak nem is értik milyen ártalmas férgek. De a többi 8 millió tudja és nem felejti.
Ahogy mondtam, az elenyésző kisebbség szembe megy a forgalommal, és ők a legértetlenebbek.
Lepényleső
Ezek még mindig nem vették észre Strabourg-ba,hogy a bán és egy vajda ment be a porcelánboltjukba?
verőce21
@Lepényleső: Nem porcelánbolt az, sokkal inkább egy nagybani kiárusítás, ahol megrendszabályozni kellene az eladókat!
Lepényleső
@verőce21: Az eladók általában valamilyen árucikket adnak el. Itt vélhetően pedig pénzt adnak a betérőnek,
hogy legalább olyan jól érezze magát aki emberek képviseletében kapja,mint aki azok képviseletében adja.
(Bár a gyakorlat itt azt mutatja,hogy a közösségnek szánt pénzek csak a a slepp tárcáját dagasztja?)
kereső
Nem tudom, mit lehet/kell? ezen morfondirozni. Orbán megint győzött- valódi kétharmaddal. ( 665 fő szavazott- 447 igen!, ez akármilyen unortodox matek szzerint is 67%), Sikerült egybe kovácsolni Európa népeinek képviselőit.És nem értem a fidess-t. Nem hogy örülnének egy ekkora győzelemnek, Soros-hálózatoznak, meg migráncsoznak.
verőce21
@Lepényleső: (08:10) "Az eladók általában valamilyen árucikket adnak el." - Igen, a becsületüket és Európát adják el az uniós képviselők és az EP-tagok!
cikicakk55
Na még egy cikk,amit képtelen voltam végig olvasni. Már nagyon elegem van az EU összöes időhúzó döntéseivel. Orbán 9. éve lopja az Uniós támogatásokat.Ezt 9. éve tudják az Uniós országok és még mindig határokat szabnak csak az Orbán kormánynak és Lengyelországnak. Még is mire számítanak? Orbán hírtelen megváltozik,nem lop többé,nem lesz több Mészáros cég,nem lesz több vejkó által el nyert pályázat? Esetleg arra várnak,hogy újra vissza adják az ellenzéki média újságjait,tévéit,rádióit? Polt ezen túl majd a Fideszes fehérgallérosokat is ugyan úgy engedi elítélni mint az ellenzéki bűnözőkét? Kizárt!!! Mi akik itt élünk,látjuk,hogy inkább nő a lopási hajlam,még több EU-s pénzt tolnak fel a kamionokra a hátsó ajtón. Mi a francért nem dönt már az EU.? Nekik jó így,hogy amit a Magyar egészségügy fejlesztésére,a Magyar szegénység felszámolására küldenek,az Uniós országok dolgozói az adójukból,az az Orbán családot és a holdudvart gazdagítja? Ezért kár lopni az idejüket ott az EU parlamentbe. Itt semmi nem fog változni,ameddig továbbra is küldik a kormánynak a pénzt. Küldjék közvetlen oda,ahol szükség van rá. Abba a kórházba,abba a faluba. Még jobb lenne,ha nem pénzt küldenének,hanem a hiányzó felszereléseket a kórházakba. Tanszereket az iskolákba. Kerüljék ki a kormány pénztárcáját.Így is marad elég pénz amit ellopjanak,mert egyenlőre még van magyar dolgozó,akik fizetnek adót. Oszlassák fel inkább az egész EU-t,mert szart sem csinálnak.
Lepényleső
@verőce21: Lehet benne igazság,mivel ott például a templomok bármikor,bárkinek szabadon nyitva állnak,
ott ilyen intézményeket be nem zárnak. Itt viszont a látogatók valóban szinte csak zártat találnak. Így pl. a
kereszténységnek valóban az egyik bástyája maradt hazánk,hiszen védi értékeit,-igaz azoktól elsősorban
akik most "2/3"-os szerepet játszanak a politikai palettán?
verőce21
@Lepényleső: Értem én, hogy el akarsz kanyarodni a témától, de nem Facebook-kétségbeesésben szenvedő üres cicababák azok ott az EP-ben...akik vékony tangákban edzenek, és kiizzadva a pénzes férfiakért egymással versenyezve, szexképekre hasonló fotókat posztolnak magukról...
Egy Dubaiozásnál jobban fizető üzletágban árusítják a lelküket...:)
teuton
@verőce21: Ha a becsület eladasarol beszelsz, akkor bizonyra nincsenek közte a fideszesek. Ami nincs, eladni sem lehet... Eladniuk ugyan nincs mit, de lopni lehet!
verőce21
@teuton: Te aztán legtöbbet tudsz a hazaárulásról...:)
teuton
@verőce21: Te a matekröl sem tudsz semmit, a 6 osztalyt 12 ev alatt jarhattad!
Szoval az EP több, mint 2/3-dal fogadta el a hatarozatot. Az EPP-nek 40% a kepviselöi aranya. Akkor szerinted hogyan lett 67%? Az összes naci Salvinitol Le Pen-ig Orban ELLEN szavazott??? Sorosnak 67%-a van az EP-ben??? Az EPP több mint fele Orban ellen szavazott! Mi a francot akar akkor az EPP-töl, miert nem lep ki???
Kezdhetsz matekozni, kerdezz egy 8evest!
verőce21
@teuton: Hááááá...Hááááááá...Hááá...!
Elég ha te azt hiszed, hogy tudod, elmúltál már 8 éves, te Agyalágyult.
teuton
@verőce21: Ennyi? Semmi megjegyzes, utanaszamolas a 2/3hoz? Semmi teny, csak szemelyeskedes? Igen szanalmas vagy vergödce, mint a tarsaid, a hascsikari meg a gumicsizmas... A durrfing az külön kategoria, nem emberszabasu...
verőce21
@teuton: Te ennyire drukkolsz Európa négerekkel és sivatagi cigányokkal való elárasztásához?
Ebből is élsz?
teuton
@verőce21: Te mennyire tudsz olvasni??? Mifele negerekröl van itt szo??? Neked csak 2 szo ismert, Soros, meg migrans? Azt sem tudod, mit ljelent a migrans! Itt a jogallamisag labbal tiprasarol van szo, az europai ertekek es EU-szabalyok be nem tartasarol! Ja, ha olvasni tudnal mas nyelven is, akkor a nemzetközi sajtonak azt nyilatkozta a ciganybaro, hogy mar a szövetsegesek is elarultak, csak azert nem leptette ki a fideszt az EPP-böl, mert olasz, spanyol, francia kepviselök nem ellene szavaztak. Na akkor nezz utana a szavazas eredmenyenek: az olasz, francia, spanyol szelsöjobb (NACIK!) nem szavaztak Orban ellen!!! Jo tarsasag!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.