A kormány elismeri, hogy a szegregáltan oktatott gyöngyöspatai gyerekeknek jár a kártérítés, de az emberek igazságérzetét és a több mint hatvan érintett sorsának jobbra fordulását is az szolgálja, ha ezt nem készpénzben, hanem más formában, oktatásként, képzésként kapják meg – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A kormány inkább természetben szeretné kompenzálni a gyöngyöspatai gyerekeket
Fotó: MTI/H. Szabó Sándor

Rétvári Bence kiemelte: a tankerület és az önkormányzat a perben többször is javaslatot tett a természetbeni kárpótlásra, de sem az első-, sem a másodfokú ítélet nem foglalkozott ezzel.

Felidézte, a Debreceni Ítélőtábla másodfokú ítélete százmillió forint megfizetésére kötelezte a tankerületet és az önkormányzatot. Az alperesek a Kúriához fordultak, kérve az ítélet felfüggesztését, ám ezt a bíróság nem tette meg, a kártérítés kifizetésének határideje így január 17. maradt.

A gyerekek érdekét az szolgálja, ha nyelvi, informatikai képzésben, szakképzésben részesülnek, ha segítséget kapnak beilleszkedési nehézségeik leküzdéséhez és a trauma feldolgozásához

– mondta.

Hozzátette, olyan segítséget szeretnének nyújtani, amellyel kompenzálni lehet a korábban elszenvedett hátrányokat és amivel a fiatalok használható tudáshoz jutnának. Oktatási ellentételezést kapnának, nem pénzt, amit vagy erre fordítanak, vagy nem – magyarázta.

Az államtitkár közölte: az emberek igazságérzetét is az szolgálná, ha az elmaradt képzést képzéssel kompenzálnák, ráadásul a pénz "nem alkalmas a társadalmi helyzet kezelésére, csak a feszültség szítására".

Hozzátette:

a Soros György által támogatott alapítvány – amely a felpereseket képviselte – "nem teljesen véletlenül" nem foglalkozott a képzéssel és terelte pénzügyi síkra az ügyet.

Úgy véli, az alapítvány szándékosan politikai tőkét akart kovácsolni az ügyből, hogy a szegregációra hivatkozva lejárassa Magyarországot a nemzetközi színtéren.

Rétvári Bence megjegyezte: az alapítvány tevékenysége csak arra alkalmas, hogy nehezebbé tegye romák és nem romák együttélését, és akadályozza a békés egymás mellett élést.

A politikus szerint "különösen kétszínű" a 2004 és 2010 közötti kormányokban szerepet betöltők megszólalása az ügyben, ugyanis amikor kormányon voltak, nem tettek semmit a jogsértő helyzet felszámolásáért, most pedig, amikor a kormányzat oktatással és képzéssel szeretne segíteni, hangosan kritizálják ezt.

(MTI)

49 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Elnézést a mimóza lelkektől, de a "természetben fizetésen" anno egész mást értettek!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
36
Hajj...pedig, a pénzből lenne sok mókányolt béjemvé meg ajudi. Most egyébként a VW Passat kombi a trend. Volt már divat, de most visszatért. No meg, hatalmas okos telefon...
Pegero
Bennünk, magyarokban van a hiba, mert nem tanítottuk meg őket, hogy mit csináljanak az ásóval, meg a kapával. A természetben, oktatással, tanfolyamokkal meg kell őket tanítani, hogy az ásó, kapa nem csak verekedésre alkalmas szerszám!
36
A HírTV, Informátor c. műsora mindent elmond. Nem is kell több.
RonaGyuri
ja persze így sokkal könnyebb lopni belőle! =))
fahrenheit451
Természetben?
Katolikus pedofil keresztény papok leszopják a kisfiúkat?
Most már végre dolgozzanak meg a sok pénzért, amit ingyen kapnak.
36
Ezekkel én sem engedném egy osztályba a gyerekem...
Nessy
Elnézést a mimóza lelkektől, de a "természetben fizetésen" anno egész mást értettek!
fahrenheit451
Malomkő a nyakatokba, ti sátánista gecik !!!
Mentek a levesbe mind !!!
Horizont
Készpénzben csak lopni szabad?
A bíróság döntött .
Mit szólnának ahhoz a drága fideszes vezetők ha az eu-s pénzt csak természetben kaphatnák meg?
Kapják be.
tudode
Őfélesége úgy bánik az adófizetők befizetéseivel, és a külpiacról felvett lóvéval, mintha az Ü lóvéja lenne, miközben ki tudja hány száz, ezer milliárd válik "csuti törvényesítetten" narancsköddé az ország vámszedői, és a haverok hokizsebében
.
https://www.google.com/search?q=NER+tagok+lop...
.
Na jó! Valdemort, vagy kit beáldozott a BUKszaőr!
.
---- Elfogadták Orbán álmát, a rendeleti költségvetést
.
https://24.hu/fn/gazdasag/2016/03/23/elfogadt...
.
Még a helo röfinek az étlapjáról még a halálbüntetés hiánycikk
.
https://hvg.hu/itthon/20150508_Orban_Viktor...
.
Oszt' agyesz, bugyesz!
CsipkeRózsa
Most akarják őket tovább képezni, hiszen azóta már dolgoznak, más pályára mentek volna, esetleg van már családjuk. A kormány felkínálna kétféle képzési lehetőséget, és akit más érdekelne? A kárpótlás már a sok megalázás és kirekesztés miatt is igazságos.

Farkas Flórián megszerzett 1,6 milliárd Ft-ot, még csak eljárás sem indult ellene, sőt az Emmi kifizette helyette az összeget, és felejtésbe ment a téma. Ez a mostani összeg a töredéke, annak a pénznek, nem is egyetlen ember kapja, ezzel ne a gyűlöletkeltést szítsák. Farkas F. többi károkozását meg sem említették.
Akkor nem éltek az uszítás fegyverével sem, pedig a mi pénzünkből fizettük ki, méghozzá kétszeresen. Egyszer, amit Farkas F. ellopott, másodszor, amikor az Emmi által fizettünk helyette.
ila51
ez nem az Ő száraztésztájuk , ami szav lejárt , és el kell sózni
Málna
@CsipkeRózsa: Azóta már dolgoznak? Biztos vagy ebben?
Pegero
@Nessy: 18:07
Egyem a mimóza lelked! Tapasztalatból beszélsz?!
Ronin2
Vékony jég,de nagyon.
Ilyen erővel bármelyik borsodi,szabolcsi,somogyi zsákfalu cigánysága követelheti a pest-budai színvonalú képzést.
Sőt!
A megyeszékhelyek általános iskolái sem érnek fel az elitiskolák oktatásával.
Ui- a megélhetési jogvédők gyerekei mely iskolákba járnak?
Nem mellékesen ez az összeg IS a mi adónkból menne SZERINTEM fölöslegesen szítva az amúgy sem kis ellentétet.
Következhetnek a szakmunkásképzők.
Ronin2
Már vagy ötször törölte a propi,de most hátha meg is nézi a szerkesztő.
Innen indultunk..
S hová érkeztünk??

https://www.youtube.com/watch?v=Q2SFGEgOXKM&f...
nezelodo
Már szinte látom előre a szokásos Orbáni csavart az ügyben... Természetben fizetnek, mint választáskor a lejárt torgyáni babkonzervekkel, a választási malaccal, és az aszalódott tanácsadó naposcsibéivel, vagy közmunkával, Ukrajnában meg a magyar nyugdíjalapból, amit nem a dakota fizetett be, hanem azok a munkavállalók, akiket megilletne a tisztességes nyugdíj. Gyöngyöspatán meg a helyi tanerő fogja ingyen ledolgozni az Orbáni ígéretet. Fogad velem valaki a tutira?
Nessy
@Pegero: Persze! Érdeklődj pár hölgyismerősödnél, biztos találkoztunk!
Nessy
@nezelodo: Úriember biztosra nem fogad!
nezelodo
@Nessy: Aztán lehet, hogy tévedek, és a Simonka cége vagy a Lölö egymillás órabérben visz oktatókat, aztán hamar lefogy...
nezelodo
@Nessy: ma 1:07. Természetbeni fizetés, a vezér csak tudja milyen, (nagy bukta lett a fényes választási győzelem), a Borkai szüzek is így fizettek a Széchenyi suskáért, csak nem az adófizetőknek...
lusta
@Pegero: 1. Már bocsánat drága sztrovacsek, itt Magyaroszágon mindanyian magyarok vagyunk.
2. Az alkotmányos költség véletlenül nem munka nélküli jövedelem?
Pegero
@Nessy: Csak nem te is a Mátyás tér -Rákóczi tér környékén rodáztál?!
Pegero
@lusta: 1. Csak megjegyezni kívánom: nem csak itt, a pont 100 éve megcsonkított Magyarországon belül élnek magyarok!
2. A munka nélküli jövedelem forrásait Gyurcsányéknál keresd!
szegfue
@Pegero: 19:21 Ezt azért talán nem kellett volna:( Ő nem sértegetett Téged, tehát semmi okod, hogy bántsad!
Béla333
Vagy tartsanak ennyi pénzért egy sportnapot!
Abban már nagy tapasztalatuk van!:

"Egymillióért szerveztek olyan sportnapot, ahol EU-s táblákat kellett lóbálni"
https://444.hu/2019/02/20/ugy-kerulgetik-az-e...
kissé felnőttem
ettek már elég zsiroskenyeret szárazat is mrg kovászos uborkát nem alacsonyodnak le amig a vajda dözsöl
kissé felnőttem
@Pegero: történelem ismeretek hiánya mert abban az időben épp ilyen hatalmi elit miatt történt hosszú évtizedek váltották ki.18 nemzet kb évszázadokig élt együtt
Miért akarták a mi történelmünket rájuk erőltetni nekik megvolt a sajátjuk mindenki a magáéhoz ragaszkodik. Népszámlálási adatokat kérem megismerni 1820. hány iskolájuk volt, pld és 1920 ra mennyit hagytak meg nekik? a császár elrendelte latinról 3 év alatt német nyelvre kell átállni. erre a magyar területen monarchia. A magyar nyelvre a magyar kormány adott szintén 3 évet. tapsoltak képzelheti.
1918-tol aztán végképp megindultak ki ki aztán a döntés mit hozott 2 vesztes háborut milliós halottlétszámot, lehetne ám sorolni a kölcsönös sérelmeket előre kénne nézni nem hátra mutogatni meg hergelni fél európát késő ez ma .
Hitler is a magyarokat feltüzelte hogy visszakapják és ezért mentek a 2 . vháborúba idegen érdekekért idegen földre ruházat technika nulla a német korházban a magyar sebesült bakának enni sem adtak teccik mindezt érteniEmlékezni kell de már a hajó 100 évnyire van és távolodik.
Pegero
@szegfue: Mivel bántottam meg? Ő ajánlotta, hogy érdeklődjek!
Csupán csak érdeklődtem!
Pegero
@kissé felnőttem: Nem is tudom miért de nekem megint Kun Béla heike jutottak eszembe
Giovanni Alba
@Pegero: Még tőled sem vártam ekkora taplóságot te erkölcsi világítótorony.
Giovanni Alba
@Pegero: Miért? A te hölgyismerőseid igen?
Pegero
@kissé felnőttem: Az előbbi téves megjegytés! A "heike" szó helyére Szamuely Tibor nevét helyettesítsd be! 100 év ide, 100 év oda, nekem ők is eszembe jutottak.
Pegero
@Giovanni Alba: Eélfelejtettem közölni, hogy a Rákóczi téren ismertem meg a feleségem! Tudodhatnád hogy a kurvákból lesznek a legjobb feleségek!
kissé felnőttem
@Pegero: megsugom közöm se volt egyikhez sem hetvenen felül vagyok de se pártnak se rózsafüzér társulatnak tagja nem voltam
A szivlapátomat meg megőriztem.meg a gerincemet is,
Van itt elég ex kiszes szoc hazás meg mszmp kisz titkár csak körbe kéne nézni.3-4 szer vedlettek köpönyeggel érdekkel.ahogy a szél fujt. ma meg észt osztanak meg pénzt gyüjtögetnek. és holnap? meg azután ?
Pegero
@kissé felnőttem: Ha nem teszel itt nekem őszinte vallomást, hogy mi nem voltál, még azt hinném, hogy a szekrényedben őrzöd a munkásőr egyenruhádat. Csak azt nem értem, mit keresel itt egy ultrabalos fake news gyártó online sajtó fórumozóinak a társaságában?! Lehet, hogy már csak én hiányoztam az életedből?!
https://i.pinimg.com/originals/cf/d6/79/cfd67...
csak úgy....
@Pegero: aki szintén krumpliért szavazott és szereti a természetben...,nagy a pofád dade, csak nem a rokonyod a fárkas flóri oszt attu vagy nagy embör,közben ...
https://www.youtube.com/watch?v=efBz_YXhCU8...
Pegero
@csak úgy...: Ehhez te még gyerek vagy, kicsi a pöcsöd, s fejed nagy!
https://www.youtube.com/watch?v=YjEAL0v0yHQ...
csak úgy....
@Pegero: nem kérdeztelek dade csak küldtem (emberberáti szeretböl),hogy ne unatkozz nö nélkül...
Sámannus
Mondjuk ki nyíltan az egész falu támogatásra szorul, és a romák is megkaphatnák a pénzt, de az olyan jóléti támogatásokra költhetnék amihez még a kormány, vagy az állam is hozzájárul. Régi adóssága van az országnak a romákkal szemben
Nem ártana már megfogni a kezüket, és úgy segíteni őket, hogy közreműködhessenek a jobb létük megteremtésében.
A százmilliós kárpótlás csak azt érzékelteti mekkora adósa a társadalom a romáknak.
Jelenleg a kormány az uniós támogatásokat is lenyeli, és a magyar vidék csak arra szavaz, hogy a pohos lelkileg mellettük van. Látjuk még a nyomor kellős közepén is ellenségességet tud szítani, nem a megoldások felé viszi a kormányzást.
Mindenben a hasznát lesi.
Lebutítják az oktatást, és mindenkit függővé akarnak tenni. Ez már nagyon látszik vidéken. Szerencsétlenek már progromoktól rettegnek, meg sem mernek mukkanni saját érdekükben..
Pegero
@csak úgy...: Miért?
Te nő vagy, hogy itt kínálgatod magad?!
Tudtam hogy egy köcsögény vagy, na de ennyire?!
http://w3.csodacsiga.hu/krinya//majom.jpg...
Vegyél róla példát és gyakorolj, rólam meg szállj le!
justhpeter
O1G ismét bizonyította, hogy nem vagyunk jogállam. A sok csicskája ezt követően csak a bizonyítékokat szállította hozzá az Uniónak !
kissé felnőttem
természetesen meg kéne előbb vizsgálni kik hányszor tettek már ilyen javaslatot és konkretizálni HOL az a pénz ki nyulta le mert akkor ez is ámitás ? vagy irott malaszt lesz ? hogy erre meg erre elsinkófálható.
NEM elszámolni előbb a száz milliókkal 10 milliárdokkal
mert ez is eltünhet itt mint Kossuth a ködben. Itt már a csodákba senki nem hisz bocsika felzárkoztatták a laptopokkal irodaházzal alapozás nélküli épületekkel telkekkel
.Csak az érintettekhez nem jutottak el. hol landolt a pénz polt elvtársat kéne erről kérdezni tán a munkatársain keresztűl tőbb a lehetősége mint nekem.
advocat
@kissé felnőttem: @kissé felnőttem: Roppant egyszerű. Meg kell kérdezni az Igazságügy Minisztériumot, mert a pénzt ők utalják. Kik küldtek meghatalmazást, és kik vették fel személyesen a pénzt. Ilyen egyszerű. Mellesleg ehhez Polt Péternek semmi köze. (Ehhez!)
CsipkeRózsa
@Málna: Aki meg akar élni közöttük, dolgozik, gondolom, a többségük közmunkásként. Láttam őket dolgozni, többnyire útépítés, v. házépítésnél, v. kertészeti munkánál.

Te is dolgozol, pedig én nem láttam.
szegfue
@Pegero: jan. 17. 20:27 Ez igaz... akkor ugy mondom, hogy az "érdeklődésed" elég otrombára sikeredett! Azt meg végképpen nem hiszem el, hogy Te ezt nem érezted/érzed. Nem emlékszem olyan esetre, hogy @Nessy valaha is akár csak egy kétértelmü megjegyzést tett volna Rád, ugyhogy kérlek, Te se tedd.
Pegero
@szegfue: Jó!
Kíméletesen fogok bánni @Nessy honfitársammal!
Neked meg...
http://gallery.site.hu/d/9876151-1/paci_puszi...
szegfue
@Pegero: Kösz.! A "pacipuszit" is..:)))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2020. March 28., 08:27
Napsütéses szombat lesz