A magyar munkanélküliségi ráta az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban, a cél az, hogy a következő években tovább bővítsék a foglalkoztatást.

A tavalyihoz hasonlóan az idei is jó éve lesz a magyar gazdaságnak a pénzügyminiszter óvatosan optimista várakozása szerint. Ennek érdekében a kormány újabb szerkezetátalakító, beruházás- és foglalkoztatás-ösztönző, adócsökkentő, az otthonteremtést és a lakásfelújításokat támogató lépésekre készül – mondta a Magyar Hírlap szombati számában megjelent interjúban Varga Mihály.

Az MTI szemléje szerint a tavalyi erős és lendületes éve volt a magyar gazdaságnak, folytatódott az előző év dinamikus növekedése.

Európai összevetésben dobogósak vagyunk, sőt volt olyan negyedév, amikor mi voltunk a legerősebbek

– hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

Az idei várakozásokról szólva hozzátette:

bár a tavalyi öt százalékhoz közeli bővülés után némi lassulásra számítanak, a négy százalék körüli GDP-növekedést reálisnak tartják 2020-ban.

Elmondta, hogy bár a magyar munkanélküliségi ráta az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban, a cél az, hogy a következő években tovább bővítsék a foglalkoztatást.

Úgy számolunk, hogy még háromszázezer embert be lehet vonni a magyar munkaerőpiacra

– jegyezte meg Varga Mihály.

Kiemelte, hogy a vállalkozók adó- és adminisztratív terheit tovább akarják csökkenteni.

Töretlenül nőnek a bérek a versenyszektorban, ezzel lépést kell tartani az állami intézményeknél is

– mutatott rá a pénzügyminiszter.

Az egyszámjegyű szja bevezetésére vonatkozó kérdésre úgy felelt, hogy az – sok más javaslattal együtt – továbbra is az asztalon van. Egyszerre bevezetni a háromgyermekes édesanyák élethosszig tartó adómentességét és az egy számjegyű szja-t azonban valószínűleg olyan ugrás lenne, ami az államháztartás korlátaiba ütközne.

Elmondta, hogy az idén új, hosszabb futamidejű állampapírok is megjelennek majd a piacon, amelyekkel szeretnék lekötni a lakossági többletjövedelem egy részét. Az a céljuk, hogy

a devizában fennálló államadósság további csökkenése érdekében a teljes lakossági állampapír-állomány érje el a tizenegyezermilliárd forintot, tehát duplázódjon meg a 2018. évihez képest. Most hétezer-ötszázmilliárd fölött tartunk

– tette hozzá.

Az otthonteremtési támogatásokról szólva kiemelte, hogy nagyobb hangsúlyt szeretnének tenni a lakásfelújítások támogatására, hiszen ötszázötvenezer üres lakás van Magyarországon, és ezek egy része megfelelő támogatással alkalmassá tehető az otthonteremtésre. Mint megjegyezte, ezek részleteiről várhatóan néhány hét múlva tudnak beszámolni.

Címlapkép: Facebook/Varga Mihály

(MTI)

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

cikicakk55
Tisztelt Pénzügyminiszter Úr! Megpróbálok nem olyan hangnemben írni,ahogy szeretnék. Jó lenne,ha végre tudatosulna a Miniszterek és főleg a góré fejében,hogy Magyarország nem Pest Megyéből és nem győrs-Sopron Megyéből áll. Bizony Csongrád Megyében,Békés megyében, Bács-Kiskun, és főleg Borsod Megyében még hatalmas a munkanélküliség. Itt nem lendült úgy a gazdaság,hogy élvonalban éreznénk magunkat. Tudja ha talán nem a Romániai foci stadionokra és ottani kórházakra,iskolákra,templomokra( Ukrajna dettó) menne el a pénz,talán ezek a megyék is éreznék azt a fene nagy szárnyalást és jó létet,gazdagodást,amit Önök ott a parlament és holdudvarán éreznek.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nevemnick
A munkanélküliség csökkent...
No, b+, ha idevennék azokat, akik kikerültek a szaros, hasznavehetetlen OKJ-s vizsgával az ellátásból, és ha szerencséjük van családonként esetleg 1 fő dolgozik a legalacsonyabb európai munkabérért 12 órában, a másik fél, ha létezik a környéken mezőgazdaság, akkor nyáron feketén napszámba jár, akkor nem így állna a hazugságotokon alapuló ,,munkanélküliség".
Rohadnátok meg.
ágimami
"Európai összevetésben dobogósak vagyunk"
Ez így igaz, csak MÁS ÉRTELEMBEN!!! Sajnos már szinte mindenben "sereghajtók" vagyunk!!
Persze, ez magasabb körökben nem tűnik fel, csak nem kellene ennyire hülyének nézni az embereket, akik saját bőrükön tapasztalnak mindent!!!
teuton
Jo hazugsag ez is... mert ugy csak azt lehet összehasonlitani, ami összehasonlithato!
A statisztika ugyanis mar ott nem stimmel, hogy a szamitasi alapja nem ugyanaz az EU-orszagokon belül!
1. A munkakepes koru lakossag, ill. a valoban DOLGOZOk (nem KÖZMUNKA) aranya hogy nez ki?
2. Hany munkakepes koru magyar nem kap semmifele juttatast mint munkanelküli, tehat "javitja" a statisztikat?
3. Ki szamit egyaltalan dolgozonak, ill. munkanelkülinek? Egy összehasonlitas: Nemetorszagban aki havi 450 euronal (majdnem 150ezer ft) kevesebbet keres (reszmunkaidö, heti kevesebb mint 11 ora munka mi8nimalberert, magasabb fizetessel akar csak heti 8 ora!), az mar munkanelküli!
4. Kb. felmillio magyar el/dolgozik tartosan külföldön, feketen (!), magyar, vagy külföldi cegeken keresztül!
Na ilyen összehasonlithato adatok függvenyeben hogyan is nez ki az a csillogo-villogo "dobogos" statisztika?
Eladott Ország
@teuton: Közel 300 ezren hagyták el az országot 2010 óta.
g7.hu/adat/20190225/kozel-300-ezren-hagytak-el-az-orszagot-2010-ota-sokan-meglepo-helyekre-mentek/
Az elmúlt tíz évben indult meg igazán a magyarok kivándorlása, 2007-ben még csak a magyarok 1,5, 2012-ben pedig 2,4 százaléka dolgozott külföldön.
teuton
@Eladott Ország: Ebben pedig nincsenek benne a feketen külföldön dolgozok, akik magyar cegeken keresztül dolgoznak külföldön, vagy külföldi bejelentes nelkül dolgoznak, pl. 2 hetes turnusban pendlizö öregapolokent (több 1000 fö!)!
kokopelli
@Eladott Ország: ..a kormány is azt a statisztikát preferálja,amit ő hamisított meg! (ellopták a szabadalmat
a "nagy angol"-tól,aki ezt legalább mosolyogva mondta?! (;-))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.