Az Európai Néppárt (EPP) elnöke bejelentette hétfőn, hogy a pártcsalád február elején esedékes politikai közgyűlésén teszi közzé a Fidesz magyar kormánypárt tevékenységének vizsgálatára létrehozott háromfős testület jelentésével kapcsolatos értékelését.

A néppárt elnöke február elején teszi közzé a Fidesszel kapcsolatos értékelését
Fotó: MTI/Szecsődi Balázs

Donald Tusk a Herman Van Rompuy, Wolfgang Schüssel és Hans-Gert Pöttering által alkotott testülettel tartott találkozóját követően a Twitter közösségi portálon azt írta, az általuk készített jelentés értékelését azt követően kutatja be az EPP (február 3-4-i brüsszeli) tanácskozásán, hogy tanácskozott a pártcsalád vezetőivel.

Az EPP politikai közgyűlése tavaly március 20-án a néppárt elnökségének és a Fidesznek a megegyezése alapján határozott a Fidesz tagságának felfüggesztéséről a párt kritikus álláspontja és a pártcsalád alapvető értékeinek állítólagos megsértése miatt. Arról is határoztak, hogy megvizsgálják a magyarországi helyzetet és a Fidesz tevékenységét. A vizsgálatra háromfős testületet hoztak létre, amelyet Herman Van Rompuy, az Európai Tanács korábbi elnöke vezet, további tagjai pedig Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament korábbi elnöke.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a 2019. márciusi ülést követő nemzetközi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy

a Fidesz egyoldalúan függeszti fel jogainak a gyakorlását az Európai Néppártban az EPP által felkért háromtagú bizottság jelentésének elkészültéig.

Azt közölte: a Fidesz is felállította a maga "három bölcs emberének bizottságát" – amely tárgyal a néppárt delegáltjaival –, és tőlük várja majd azt a jelentést, amelyet letesznek a Fidesz asztalára az európai parlamenti választás után arról: hogyan alakítsák az EPP és a Fidesz viszonyát, van-e helye a néppártban a Fidesznek, milyen néppártban van helye, és abban mit kell képviselnie a Fidesznek.

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Annyira átlátszó, hogy Orbán csak azért lépteti ki a fideszt a néppártból, hogy ne szégyenüljön meg, hogy kitették a szűrét.
https://168ora.hu/data/cikkek/164/1646/cikk-1...

Abból is látszik, hogy alibi a kilépés magyarázata,mert arra hivatkoznak, hogy az EPP már eltávolodott a keresztény értékektől. De akkor miért marad bent a KDNP??? Hisz ők a kormányzó pártszövetség keresztény része!!!
Nyírfa
Európa legneveletlenebb, legcivilizálatlanabb, legkorruptabb, legaljasabb politikusa nem lehet a Néppárt tagja.
És nem képviselheti a hazánkat, mert rossz fényt vet ránk.
A kezeit pedig húzza már ki valaki a zsebeiből, mert a kép, amit így fest magáról, nem egy menő, nem egy vagány, hanem egy bárdolatlan emberé.
Nyírfa
@human: Csak azért akar maradni, hogy megmentse a pokolra jutástól a Néppártot, Európát, az emberiséget. Ez kipcsak küldetése, egyenesen Szent István felhatalmazásával, de legelébb is a Jóisten megbízólevelével. Bármikor be tudja mutatni!
Jozefina
A néppárt elnöke jó lenne, ha figyelembevenné azt is, hogy a néppárt 75-80-%-a kész arra, hogy kitegye a fideszt!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.