Azonnali hatállyal felfüggeszti a kormány a börtönkártérítések kifizetését, az Igazságügyi Minisztérium pedig felülvizsgálja a szabályozást – közölte a hivatalos kormányhatározat megjelenése után a Kormányzati Tájékoztatási Központ kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a kormány célja az, hogy megállítsa a "börtönbizniszt", amely mára többmilliárdos pénzügyi iparággá vált. A börtönben ülő bűnözők, ügyvédjeik segítségével már tizenkétezer pert indítottak a magyar állam ellen, és tízmilliárd forintot pereltek ki a rossz börtönkörülményekre hivatkozva. A kormány álláspontja szerint ez visszaélés az európai uniós és a magyar jogszabályokkal – írták.

Hangsúlyozták, hogy a "börtönbiznisz" károsítja az államot és az igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat, valamint sérti az emberek igazságérzetét. A társadalom nem azért küldi a bűnözőket a börtönbe, hogy ott meggazdagodjanak és milliomosokká váljanak – tették hozzá.

A közleményben kitértek arra is: Magyarországon 2010 óta folyamatosan nő a börtönférőhelyek száma, új börtönök épültek és börtönfejlesztések vannak folyamatban.

Ugyanakkor a kártérítéseket eddig is jellemzően a jogszabályok által lehetővé tett határidő végén fizették ki, vagyis jelentős változást legfeljebb a beígért új szabályozás hoz majd.

Az Index kérdésére Karsai Dániel alkotmányjogi, emberi jogi ügyekkel foglalkozó ügyvéd azt mondta, hogy az idézett mondat pontosan azt jelenti, hogy a minisztérium a határidő végén fog fizetni, ami eddig is a gyakorlat volt.

A megjelent kormányhatározat alapján a leghatározottabban azt mondhatjuk, hogy nem függesztették fel a kifizetéseket

- mondta az ügyvéd a lapnak.

A határozatban egyébként az is szerepel, hogy a kormány felkéri Varga Judit minisztert, hogy vizsgálja felül a kártérítésekre vonatkozó törvényi szabályozást, ennek eredményéről pedig majd tájékoztassa a kormányt.

A 444.hu emlékeztet, először a strasbourgi bíróság kötelezte az államot a börtönzsúfoltság enyhítésére 2015-ben, majd több körben ítéltek pénzt olyan embereknek, akik kártérítési igényt nyújtottak be emiatt. Válaszul a kormány változást ígért. A zsúfoltság csökkentése érdekében például új börtönöket ígért, de azokat mégsem építették meg – írja a lap. Elfogadott ugyanakkor egy jogszabályt a kártérítések megítélésének hazai módjáról. Ezek alapján folynak most a kártérítési eljárások, amik alapján jogszerűen ítélik meg a kompenzációkat a rossz körülmények miatt. 

Forrás: MTI, Index, 24.hu, 444

Címlapkép: MTI/Németh György 

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
---Maradjon már mama. Jogállamban fogunk élni!
---Megint költözünk, Géza?
És mégis, kb. hány éve ennek?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
luiz
Ma is szemen köpte orbán magát
luiz
Mit takar a felfüggesztés? fideszes majd kap, más nem?
tudode
Na ez aztán a HATALOMMAL VALÓ VISSZAÉLÉS non plusz ultrája, Rodolfo is megnyalná minden ujját azok után, hogy őfőméltósága
.
ad 1/ Alkotmányos VÁLSÁG Magyarországon
.
https://www.google.com/search?q=alkotm%C3%A1n...
.
ad. 2/
.
---- Ismét meghosszabbították a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet
.
https://infostart.hu/belfold/2019/09/05/ismet...
.
""" Magyarország biztonsága és határvédelme érdekében a kormány meghosszabbítja a Magyarország egész területére elrendelt, tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ. A Magyar Közlöny csütörtöki számában megjelent kormányrendelet szerint a válsághelyzetet
.
2020. március 7-ig tart."""
.
ad 3/ Lakhatási
.
https://www.google.com/search?sxsrf=ACYBGNTJ0...
.
stb., stb.
.
Válság idején őfélesége zsebében a jogÁSZ félcédulával mindent, és annak ellenkezőjét is "elrendelheti" EGYEDURALKODÓKÉNT!
Sámannus
Csinyának maguknak gumiszobát is. Igy nem kell terápiára sem járniuk.
vacsi
""az egyes ügyekben a jogszabályok által biztosított legvégső időpontig a börtönzsúfoltság miatti kártalanítások kifizetését haladéktalanul függessze fel". "
Ezt én is úgy értelmezem, hogy a legvégén fognak fizetni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2020. February 22., 08:55
Pataky a színpadon is elfelejti a dalainak a szövegét
Itthon - 2020. February 22., 08:18
Ezekkel a számokkal nyertek a legtöbbször
Itthon - 2020. February 22., 08:42
Csepelen gyilkolhatott a körözött férfi