A kiszivárgott jelentés szerint a felfüggesztés meghosszabbítását javasolják Donald Tusk pártelnöknek.

„Salamoni döntést” javasol a „három bölcs” az Európai Néppárt (EPP) vezetésének a Fidesszel kapcsolatban

– ismertette szerdán a Mérce a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) cikkét. Az elmúlt napokban több találgatás is volt a bölcsek jelentésével kapcsolatban, olyan változat is volt, hogy akár áprilisig el is halaszthatják a döntést.

Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke hétfőn jelentette be, hogy találkozott a Fidesz vizsgálatával megbízott három politikussal. Az osztrák Wolfgang Schüssel, a belga Herman von Rompuy és a német Hans-Gert Pöttering feladata az volt, hogy a magyar kormánypárt felfüggesztése után mérjék fel, mennyire megy szembe az EPP alapértékeivel a Fidesz.

A német lap párton belüli forrásoktól úgy értesült, a Fidesz néppárti jövőjéről szóló döntéssel megbízott három jobbközép politikus, Wolfgang Schüssel egykori osztrák kancellár, Herman van Rompuy, az Európai Tanács korábbi elnöke és Hans-Gert Pöttering, az EP korábbi elnöke ugyanis nem tudott megegyezni a Fidesz kizárásának szükségességéről.

Wolfgang Schüssel a Fidesz tagságának visszaállítása mellett kardoskodott, Herman van Rompuy a párt kizárását javasolta, Hans-Gert Pöttering pedig köztes álláspontra helyezkedett.

Hiába volt tehát tíz hónapjuk, mégsem tudtak megegyezni. A FAZ információi szerint a bölcsek mindössze kétszer tudtak találkozni a magyar miniszterelnökkel, aki egyik találkozón sem volt konstruktív, nem segítette a vizsgálatot. A német lap úgy tudja, hogy

a legvitatottabb kérdés a CEU ügye volt:

A bölcsek többször is kérték, hogy ebben legyen előrelépés, de Orbán nem volt rá hajlandó. A közigazgatási bíróságok bevezetésénél már engedékenyebb volt, az így lekerült a napirendről.

A három bölcs mivel nem tudott egyezségre jutni a Fidesz kizárását illetően, így azt javasolnák az EPP vezetésének,

hogy tartsa felfüggesztve a magyar kormánypárt tagságát mindaddig, amíg az nem tanúsít nyíltan megbánást, és nem módosít politikai irányvonalát.

A FAZ szerint a megbeszélésen megállapodtak a titoktartásról, de a jelentés tartalma így sem maradt rejtve a nyilvánosság szeme elől.

Amennyiben az EPP feburár 3-i gyűlésén a párt valóban helyben hagyja ezt a javaslatot, úgy a Fidesz EP-képviselői továbbra is eljárhatnak a néppárti frakció tanácskozásaira, de frakciópozíciót nem vállalhatnának.

Orbán Viktor miniszterelnök azonban az Európai Tanács-ülések előtti néppárti kormányfői tanácskozásokon továbbra sem vehetne részt.

Az elmúlt hetekben több fideszes politikus is azt nyilatkozta, hogy egyrészt úgysem az EPP fog dönteni a párt kiléptetéséről, hanem a Fidesz maga dönt a tagságától, másrészt pedig nem tartanák tragédiának, ha ki kellene lépniük. Egyelőre tisztán spekuláció-szinten, de felmerült Matteo Salvini Ligájával és a lengyel kormánypárttal közös jobboldali-populista frakció létrehozásának lehetősége is – teszi hozzá az Index.

Forrás: Mérce, Index, HVG

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd 

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Ez az ország tragédiája lesz! Hitler is úgy jutott hatalomra ,hogy a "civilizált" Európa nem tett semmit. A történelem önmagát ismétli.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szép új világ
Nem rúgták ki, mert azzal a szélsőjobbot erősítenék, ezért maradtak a további felfüggesztés mellett - ami a csuti dagadtnak a legrosszabb.
kereső
"Arthur Neville Chamberlain (Birmingham, 1869. március 18. – London, 1940. november 9.) brit konzervatív politikus, 1937 májusától 1940 májusáig az Egyesült Királyság miniszterelnöke volt. Neve az úgynevezett megbékítési (appeasement) külpolitikájával kapcsolatban a legismertebb, ami az 1938-as müncheni egyezmény aláírásával teljesedett ki. Chamberlainnak döntő szerepe volt abban, hogy e szerződés elszakította Csehszlovákiától a Szudétavidéket és azt a náci Németországhoz csatolta abban a reményben, hogy ez véget vet Hitler területi követeléseinek. Hitler azonban már 1939 márciusában megszegte ezt az egyezményt Csehszlovákia teljes felszámolásával, 1939. szeptember 1-jén pedig Lengyelországot is megtámadta. "
Nyírfa
Mint általában, mindenkinek van valamennyi igazsága.
Azzal, hogy lebegtetik a fideszt, nem zárják ki, de korlátozzák a cselekvési szabadságát, több irányba is elmozdíthatják az EU-t.
-Megakadályozhatják egy szélsőjobboldali tömörülés létrejöttét, ami tovább erősíthetné a fasizálódási folyamatot. De ez csak átmeneti megoldás, hosszú távon nem fog működni, sőt, kontraproduktívvá válhat.
-Lehetőséget adnak a lengyeleknek, hogy szorosabbra fűzzék az unióval való kapcsolatukat, kockáztatva, hogy Kaczynski vérszemet kap, és visszájára fordul a Néppárt stratégiája.
-Kivárnak, merre dől el az olasz belpolitika.

Véleményem szerint hiba taktikázni, az egyenes út a rövidebb. Éppen, hogy a fidesz kizárásával tudott volna nyílt lappal játszani, emelt fővel példát mutatni a Néppárt, arra sarkallva a bent maradó tagállamokat, hogy ők is törekedjenek a demokratizmus megerősítésére. Orbánt ellehetetlenítette volna, ezzel is elősegítve a magyar fasizmus bukását, ami viszont pozitív hatással lenne az európai negatív folyamatokra.

Meglátjuk.
kereső
@Nyírfa: Mikor lehetett orbánt tárgyalással meggyőzni valamiről, vagy arról, hogy forduljon? Éz nem egyéb az EPP részéről, mint szarakodás- és a probléma megoldásának elodázása. Orbán még felfüggesztett állapotában is képes lesz azt a tömörülést létrehozni- nincs mitől tartania, hiszen különösebb retorzió még nem érte, bármit csinált is. Attól még terjeszteni fogja illiberális???-fasiszta!! nézeteit-és képes lesz megbénitani az ET működését. Mert ne legyen kétség- úgyanúgy fog vétózni, mint eddig, a 7 cikkely szerinti eljárásban igy aztán bátran támaszkodhat a francia,(Daul utód) ,olasz néppártiakra. Nekem az a véleményem, hogy egy sokkal tisztább helyzet lenne, ha orbánt=fidess-t kirúgnák a kdnp-vel együtt. Bár Schiffer azt nyilatkozta, hogy a nemzet érdeke!!! a fidess néppárti tagsága, és az EP ellenzéki politikusai nemzet ellenesek.. Igaza van, amennyiben ő is orbánnal azonositja a nemzetet.
Nyírfa
@kereső: Az új parlament olyan szabályokat fog kidolgozni a költségvetés elfogadása előtt, amely Orbánt egészen vad pávatáncra késztetheti, egészen a diliházig, a fideszen belüli puccsig, a kormány bukásáig, a fidesz néppárti, önkéntes búcsújáig.
Bármi elképzelhető, a lényeg a pénzügyi megszorítás, és éreztetése annak, mennyire nem szempont az ő véleménye az unióban. Szerintem is ki kéne hajítani, de latolgattam, hogy ezt miért nem teszik.
Schiffer meg...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.