A volt igazságügyi miniszter az egyéves szabadságán túli szabadnap után kapott pénzt, ami a polgármesterekkel ellentétben az állami vezetőknél elméletileg nem lehetséges.

Összesen bruttó 13 millió forintnyi lelépési pénzzel távozott Trócsányi László Brüsszelbe az igazságügyi tárca éléről a nyáron

– szúrta ki a Blikk. Ebből 10,4 millió forintot végkielégítés, 2,6 millió forintot pedig szabadságmegváltás címen kapott.

A lap emlékeztetett, hogy

a nagyobb, tízmilliós összeg a távozó minisztereknek a jogszabály szerint járó hathavi illetmény összege, függetlenül attól, hogy az érintett maga mondott le vagy felmentették. Ez akkor is jár, ha európai parlamenti képviselőként folytatja a munkáját.

A két és fél milliós szabadságmegváltás már több kérdést felvet: Trócsányi az egyéves szabadságán túli szabadnap után kapott pénzt, ami a polgármesterekkel ellentétben az állami vezetőknél elméletileg nem lehetséges.

A Blikk számításai szerint

másfél évnek megfelelő szabadságát fizették ki a politikusnak. Keresték az Igazságügyi Minisztériumot és Trócsányi Lászlót is, de egyik helyről sem kaptak választ.

Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója szerint politikai vezető tárgyévet követő év március 31-ig ki nem vett szabadságát pénzben megváltani nem lehet, ezt mondja ki a kormány tagjainak jogállásáról szóló, 2010-ben hozott törvényt. Eszerint a volt igazságügyi miniszter sem kaphatott volna ekkora szabadságmegváltást.

Trócsányi László a Fidesz EP-listájának első helyéről jutott ki az Európai Parlamentbe, majd Orbán Viktor őt jelölte a következő magyar uniós biztosnak. A politikus azonban meghallgatásáig sem jutott el, mert a jogi szakbizottság összeférhetetlenség miatt nem javasolta a tisztségre. Trócsányi így európai képviselő maradt, az új magyar biztos pedig Várhelyi Olivér, a brüsszeli állandó képviselet addigi vezetője lett, aki a bővítésért és szomszédságpolitikáért felel.

Címlapkép: Facebook/Trócsányi László

(blikk.hu)

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
Ahol már az igazságügyi miniszter is sz@rik a törvényre, ott nyakig ér a szar, hamarosan belefulladunk.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
advocat
thumb_up6 replyVálasz error access_timema, 10:30

arnfisi
MooXi.net... - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni

thumb_up replyVálasz error access_timema, 12:06
advocat
thumb_up6 replyVálasz error access_timema, 10:30


barnfisi
MooXi.net... - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni

thumb_up replyVálasz error access_timema, 12:06
advocat
Havi bére 8000 € ami kb. 2 640 000.- Ft. Szerényen számolva. Akkor eza pénz, ami egy jobb Skodára elég, miért óriási? Az egy másik kérdés, hogy jár, vagy nem jár. Mert, ah nem jár, akkor 1 Ft is sok.
CsipkeRózsa
Állítólag nem tudta, hogy mit nem tudott egy igazságügy miniszter?! Hogy is szokták mondani, a törvény nem tudása nem mentesít.
ómió
Nem rágalmazni! Feljelenteni! Vagy, ha a hazugság "nem izmos", kusikálni!
Lepényleső
Skandallum,ahogy,akik vannak,majdnem mindegy,- mind a pénzünkre megy?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.