A Várkapitányság sajnálattal vette tudomásul, hogy az I. kerület új vezetése nem hívta meg a Dísz tér történelmi megújulásáról szóló csütörtöki rendezvényre – közölte a szervezet pénteken az MTI-vel.

A Várkapitányság szerint ez az eljárás azért is különös, mert a Nemzeti Hauszmann Program fejlesztései nem tartoznak az önkormányzat illetékességi körébe.

"Ezért joggal vetődhet fel a kérdés: milyen érdemi párbeszéd folytatható egy területről annak tulajdonosa, vagy illetékes képviselői nélkül?" – írták a közleményben.

A szervezet kiemeli: a budai Vár a Nemzeti Hauszmann Programnak köszönhetően a történelmi újjászületés korszakát éli, és a nemzeti építészeti örökség rekonstrukciójának turisztikai jelentősége is van, hiszen a vár a leglátogatottabb turisztikai célpont.

Akinek szívügye, hogy nemzeti örökségünket megújítva megőrizzük, joggal ért egyet azzal, hogy a budai Vár nem válhat csatatérré

- írják a közleményben, kiemelve, hogy terveik transzparensek és megalapozottak.

A régóta városképi sebként tátongó, a világörökségi ranghoz méltatlan Dísz tér 2. szám alatti jelenleg teljesen üresen álló telek rehabilitációjával több mint fél évszázados adósságot törlesztenek, amikor újjáépítik a Vöröskereszt Egylet egykor volt impozáns székházát – írták.

A közleményben leszögezik: a Várkapitányság a csütörtök este történtek ellenére a maga részéről változatlanul "a kinyújtott, segítő kéz politikáját" tartja követendőnek, ugyanakkor az "öncélú csatározások zsákutcás törekvéseiben" nem kíván partner lenni.

A Várban élőknek joguk van ahhoz, hogy a Nemzeti Hauszmann Program fejlesztéseivel kapcsolatban hiteles, pontos és naprakész információk alapján formálhassanak véleményt. Sajnálatos, hogy a Budavári Önkormányzat vezetése csütörtöki fórumán ezeket az elveket mind megsértette

- írják a közleményben, hozzátéve, hogy a Várkapitányság számára ez intő jel, ezért a jövőben még kiemeltebb figyelmet fordítanak a budavári polgárok és az odalátogatók széleskörű és hiteles tájékoztatására.

Forrás: MTI

Címlapkép: Pixabay CCo

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Akkora nagy háború van, hogy hiába vette birtokba új, plebejus hivatalát a félisten, a következő három évben további 36 milliárd forintból (szerintem azért várjuk ki a végét) építik újjá a Budai Várat, és addig nem nyughatnak, ameddig az 1945 előtti állapotok vissza nem állnak teljes pompájukban. De az még hagyján, hogy egyszerűen nincs annyi pénz, amit ne lehetne elbaszni, de meg is magyarázzák: a magyar embereknek kívánja visszaadni a Budai Várnegyedet a Nemzeti Hauszmann Program, amely a következő három év új beruházásait fogalja keretbe. Fodor Gergely névtelen, ismeretlen duplanulla, a Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházások miniszteri biztosa arról mesketélt, hogy az elmúlt több mint hatvan évben a vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. Ezért aztán a Várkapitányság Zrt. irányításával zajló program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Értem. Szóval miközben a miniszterek elnökének bármelyik éppen aktuális tartózkodási helyét minden egyes alkalommal elszigetelik a nyilvánosságtól és a hús-vér embereket olyan távol tartják tőle, amennyire csak lehet, most azt magyarázzák, hogy a Várba is azért költözött, hogy a magyar emberek visszakapják azt, ami az övék. Úgy érzem, nekem ez már sok. "Bérlakásprogramot pedig azért nem indítanak a legszegényebbeknek, mert a magyarok túlnyomó többsége saját tulajdonú lakásban kíván élni."
nyilatkozta Novák Katalin család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedden este. Vajon 36 milliárdból mennyi bérlakást lehetne építeni? Én olyan 1300-1400 db-ra saccolnám.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@fideszes gyökér: "A Várkapitányság nagy költségvetéssel gazdálkodhat: a budai vár és a várnegyed megújítását célzó tervre a 2019-ben is 10,63 milliárd forintot szánt a költségvetés." A főispánokat majd csak a jövő héten nevezik ki, dililandban.
a.disquscdn.com/get?url=https%3A%2F%2Fimg.444.hu%2Fecho-tv.jpg&key=JO0TLcw5C57Y7MUARoGaRg&w=600&h=370
uploads.disquscdn.com/images/5fd308a7fb71cf346a203f2175514d4a1340a4f0f5faf95aca075e61314373b8.jpg?w=600&h=373
Ez egy olyan vár, ahol a cigány lett a kapitány, Dobó egy francia multihoz kényszerült emigrálni, Hegedűs és a katonái osztják az észt a hazaszeretetről, Baloghnét és egyáltalán a nőket lekényszerítenék a falakról, vissza a konyhába, meg szülni, (igaz nem is fal van csak kerítés) de nem is baj, hiszen a várkapitány egyik legjobb barátja és példaképe a török szultán, meg ezt az egész kuplerájt, amit várnak hazudnak, azt a német császár pénzeli. Persze a várkapitány és Hegedűsék mindent ellopnak, a többi katonának kötelezően elrendelhető 400 órát kell a falakon tölteni, de ha valami bajuk van, megsérülnek, rendes tépést sem kapnak a szanitéctől. A várkapitány meg Hegedűsék azzal szédítik a vár népét, hogy tíz év múlva utolérik a Habsburgokat, és ezt majdnem mindenki elhiszi nekik.
cikicakk55
Én sem tudtam róla,hogy van ilyen,hogy " Várkapitányság" Az egész várba költözést nem értem. Még édesanyám élt,addig a fiammal minden évben felmentünk Budapestre a nyári szünetekben. Nagyon jól emlékszem,hogy a vár és az oda vezető út,tele volt külföldiekkel. Horribilis áron adták a Magyar Népviseleti ruhákat,csizmákat,papucsokat,hímzéseket,stb. Volt is rá bőven vevő. Most mi lesz ezekkel a külföldi látogatókkal? Orbánt megközelíteni minimum 1 km-es körzetben csak a kiváltságosoknak lehet. Megmotoznak majd minden túristát,hogy van-e náluk bomba,fegyver,kés stb vágóeszköz? Lemondanak arról a hatalmas bevételről,amit a vár látogatásából és úgy általában a Budai oldal látogatásából össze szedtek? Ez Orbán részéről is elmebaj. Eddig is tudtam,hogy hibádzik nála ott fenn a fejében,de,hogy ekkora kárt okozzon az országnak,csak azért,hogy eljátszhassa a Király szerepét,ez már tényleg sok. Az biztos,hogy legyek bár milyen beteg,ha lesz egy vezető csapat én beállok közéjük. Lőni nem tudok,de golyógogónak még jó leszek.
Qqberci
@Nyírfa: "feszes léptekkel elhagyva őrhelyét"

Feszes léptekkel? Mikor tele már a gatyája?...
Nyírfa
@Qqberci: Jó, de most ne a trottyos gatyáját nézzük, hogy mi van benne, hanem, hogy mennyire szeret katonásdit játszani.
Amúgy hogy meg könnyebbülni, ha végre egy hazai börtön vendége lesz, egyrészt, mert van hasonlóság a kaszárnya és a börtön között, másrészt, végre leteheti a rettegés súlyát. Csak jót teszünk vele, ha rács mögé tessékeljük.
Eladott Ország
@Shikari: A szlovén íróember, Žarko Petan azt mondta, hogy "a jelszavak üres fejben keltik a legnagyobb visszhangot."
Lepényleső
Sokszor,sokan bitorolták már a várat,s állították hogy ők értik dolgukat,de aki hazug zsarnok volt az sokáig ritkán maradt?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.