Az elmúlt tíz év bizonyította, hogy a kormány 2010-ben indított keleti nyitás stratégiája sikeres döntés volt – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az indiai Tata Consultancy Services (TCS) informatikai szolgáltató budapesti tevékenységének bővítéseként létrehozott új digitális kompetencia iroda avató ünnepségén pénteken.

Szijjártó szerint sikeres döntés a keleti nyitás
Fotó: MTI/Benko Vivien Cher

A TCS budapesti új irodájában 500 új munkahelyet hoznak létre a meglévő 2500 mellé.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a világgazdaságban a kelet szerepe folyamatosan nő: míg 2007-ben a világban végrehajtott beruházás 81 százalékát nyugati tőkéből, 17 százalékát keleti tőkéből hajtották végre, addig 2018-ban már a világ összes beruházásának 58 százaléka keleti tőkéből valósult meg, és egyre több technológiai újítás származik onnan.

Hangsúlyozta, tavaly Magyarországon megdőlt a beruházási rekord, és

először fordult elő, hogy nem Németországból, hanem keletről, Koreából érkezett a legtöbb befektetés az országba.

Megjegyezte, a múlt évben Magyarországra hozott beruházási érték mintegy 60 százaléka keletről érkezett, a tavaly létrehozott új munkahelyek 40 százalékát keleti vállalatok adták.

Szijjártó Péter elmondta, a keleti nyitás egyik legfontosabb célországa India, az informatikai világforradalom egyik meghatározó szereplője.

A magyar-indiai gazdasági kapcsolatok aktívak, 40 nagy indiai vállalat több mint 10 ezer magyar munkavállalót foglalkoztat, és tavaly az első tíz hónapban több mint 600 millió dollárt tett ki a kétoldalú kereskedelem – tette hozzá.

A miniszter rámutatott: a Tata Consultancy Services beruházása hozzájárul a magyar gazdaság dimenzióváltásának sikerességéhez, és lehetőséget ad arra, hogy a jól képzett magyar fiatalok kiszámítható karriert érjenek el.

Szijjártó Péter szólt arról, hogy

Magyarországon 4500 ösztöndíjas helyet tartanak fenn a keleti nyitás célországaiból származó diákoknak.

A Tata-csoportnál több mint 700 ezren dolgoznak globálisan, a csoport éves szinten több mint 100 milliárd dollár bevételt ér el. A Tata Consultancy Services India legnagyobb informatikai vállalata, a világ 50 országában 450 ezer munkavállalót foglalkoztat, Ázsia vezető szoftverfejlesztő és szolgáltató cége. Magyarországon 2500 fiatal dolgozik a Tata Consultancy Servicesnél Budapesten, teljesítményük is hozzájárult ahhoz, hogy a vállalat vezetői cégcsoporton belül a budapesti részleget választották a legjobb szolgáltató központjuknak – fogalmazott Szijjártó Péter.

A külgazdasági miniszter szerint a TCS beruházásai is hozzájárultak ahhoz, hogy az autóipart követően az üzleti szolgáltató központok szektora a második legtöbb beruházást hozta Magyarországra. Rekordot döntve, a múlt évben 14 új szolgáltató központról hoztak döntést a tulajdonosok, és ma már 120 ilyen központ van Magyarországon, ahol 55 ezer magyar munkavállalót foglalkoztatnak – mondta Szijjártó Péter.

N. Ganapathy Subramaniam, a TCS globális vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy a budapesti digitális szolgáltató központ átadásával tovább bővül tevékenységük, munkájukkal a mesterséges intelligencia és az automatizálás területén erősítenek.

(MTI)

Itthon - 2020. February 22., 21:45
Szabó Tünde: a magyar sport fénykorát éli
Itthon - 2020. February 22., 16:19
Új magyar köztársaságot alapítana az MSZP
Itthon - 2020. February 22., 21:17
Megroggyantotta a világgazdaságot a koronavírus

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kokopelli
@tudode: ...a másik ajtó nyugat felé zárva lesz! Mit mondjon?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Béla333
Hazudnak, hiszen mást nem is tudnak!
simmering73
Már csak azok állnak szóba veletek.
Sámannus
Petya má teljesen lementetek a minden térképről! Milyen sikerről hadoválsz?
Hazajön takony eftárs lekúr, mert nem hagytok neki nyugodtan kártyázni se.
namihami
Mégis, mi más lehetne, ha a Gazda ezt mondta? Az Isten tévedhetetlen, így a kijelentései is csak azok lehetnek. A Kisistenek nem überelhetik vagy hazudtolhatják meg az Illiberális Állam Teremtőjét.
1magyar
A vírusok és egyéb halált okozó járványok jönnek ezzel a nagy népvándorlással keletről is és a migránsáradattal.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok