Közvetlen konzultáció kezdődik a gyöngyöspatai iskolaügy érintettjeivel, a település önkormányzata és a tankerület a jövő héten a felpereseket levélben keresi meg, amelyben szervezett képzések széles választékát kínálják nekik – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

Gyöngyöspata: az államtitkár elismeri, hogy történt szegregáció, de fizetni nem hajlandóak

Rétvári Bence ismertette: a tankerület és az önkormányzat közös jogi képviselője levelet írt a felperesek jogi képviselőjének, indítványozva, hogy kezdjék meg az egyeztetést a természetbeni kártérítés lehetőségéről. Hozzátette: bár kezdetben nyitottságot tapasztaltak, néhány nappal később olyan választ kaptak, amely szerint a jogi képviselő nem tartja valószínűnek, hogy ilyen egyeztetés eredményre vezetne.

Rétvári megdöbbentőnek és felháborítónak nevezte, hogy bár az alapítvány (Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány) megbízottai ellátogattak Gyöngyöspatára és beszéltek azokkal, akiket képviseltek, arra a kérdésre, kik fogadnák el a természetbeni kártérítést, pertaktikai okokból nem válaszoltak.

Az államtitkár közölte: úgy látják, nem várható érdemi segítség a felperesek képviselőitől, ezért a legcélravezetőbb, ha a tankerület és az önkormányzat közvetlenül indít egyeztetést.

Sajnálatát fejezte ki, hogy a diákokat a peres eljárásban segítő alapítvány nem volt konstruktív, hanem továbbra is csak "a botrány még nagyobbá tételére" törekedett. Hozzátette: a kormányzat ezt rendkívül károsnak tartja, és úgy gondolja, hogy az alapítvány valódi célja a pénzszerzésen kívül a feszültség keltése Magyarországon, és az ország lejáratása külföldön.

Az államtitkár azt mondta: olyan helyzetről van szó, amely még 2004-ben, a Gyurcsány-kormány időszakában keletkezett. A gyöngyöspatai iskola állami működtetésbe vételével megszüntették ezt az állapotot, a kormány célja, hogy kompenzálja a diákokat, akiket hátrány ért.

A probléma megoldása nem egy nagy összeg kifizetése, hanem a hosszú távú, ingyenes képzési program – mondta Rétvári Bence, hozzátéve: ez jobb esélyt ad az érintetteknek, a végzettség megszerzése jobb munkahelyet és a biztos egzisztenciát jelenthet.

A diákokat képviselő alapítvány az államtitkár szerint nem az ott élő romák segítésében, hanem abban érdekelt, hogy "a Soros-hálózat tagjaként" további feszültséget gerjesszen és minél nagyobb összegű kártérítéseket próbáljon állami szervekből, önkormányzatokból, tankerületekből "kisajtolni". Bírálta az alapítványt azért is, mert megosztja a falut, miközben az embereknek továbbra is ott kell élniük egymás mellett.

Az államtitkár rossz döntésnek nevezte azokat a bírósági állásfoglalásokat, amelyek nem vették figyelembe az önkormányzat és a tankerület indítványait, hogy a kártérítés ne pénzben, hanem természetben történjen. Véleménye szerint a társadalom igazságérzetét és az érintettek hosszú távú érdekét is az utóbbi szolgálná.

A diákoknak – ma már jórészt fiatal felnőtteknek – különböző képzéseket kínálnak és írásban várják tőlük a választ, hogy melyiket fogadnák el. Kínálnak szakképzést, a gyöngyösi felnőttképző 10-12 hónapos, korábbi OKJ-s jegyzékében szereplő tanfolyamai mellett pszichés segítséget, idegen nyelvi képzést, informatikai képzést, beilleszkedést segítő és traumafeldolgozó foglalkozásokat, továbbá az alapkompetenciákat segítő kiegészítő foglalkozásokat. Felajánlják a belépést a szakképzési Hídprogramba is, hogy segítsék azokat, akiknek esetleg nincs meg az alapfokú képzése, és így majd szakképzést kaphassanak.

A levél tartalmazza, hogy az érintett fiatalok legalább két szakképzés megszerzésének lehetősége közül választhatnak Gyöngyösön vagy 15 kilométeres vonzáskörzetében. A felajánlás szerint a képzés, a tananyag ingyenes, kifizetik a vizsgadíjat és az oktatási intézménybe eljutás utazási költségét is.

Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: 62 diáknak küldik ki a levelet.

A Debreceni Ítélőtábla 2019. szeptember 18-án hozott jogerős ítéletében szegregáció miatt a Gyöngyöspatán élő roma családoknak százmillió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a tankerületet és az önkormányzatot.

Kép: MTI/Krizsán Csaba

Forrás: MTI

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SystemError
@verőce21: Az hogy ez a kis bólogató jancsika mit ismer el egy hatályos bírósági döntés után, ami viszont erre vonatkozik tök mindegy. Tudod erről szól ez az ügy, hogy az ilyen kis senkiházi politikus patkányok nem a jog...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
fergeteg
Ejnye,ez II.ViLágháború,de korán ért véget.
dr. prédikátor
retkesvári!!! anyádat megkurtad már???szemét geci patkány!!!
kissé felnőttem
álmodó álomtitkár bezzeg ha veled fordult volna elő te lennél az érintett akkor pinnyognál ugye tünjetek már el az álmaitok világába mert szarra sem vagytok valók milliós fizetésetekkel. meg a gazdáddaL.
szegfue
Arra a bizonyos "Hidprogramra" gondolnak, ahol a jelentkezők nemcsak hogy nem kapták meg az 5-15 eFt-os támogatást, hanem nevükre 500 eFt körüli költségtéritést is elszámolt Farkas Flórián?
Sőt a mai napig nem tud elszámolni az 1,5 milliárddal!!!
Tudjátok ezzel csak az a baj, ha egy birósági végzésre nem fizetnek, akkor majd pont ennek a "megváltására" felajánlott lehetőségeket fogják betartani?! Ezt sem hiszem el!
verőce21
A cikkben egy szó sem esik arról, hogy "elismerte, szegregáció történt" ez ismét csak egy lipsi hazugság. Ami a hangulat felkorbácsolására szolgál.
SystemError
@verőce21: Az hogy ez a kis bólogató jancsika mit ismer el egy hatályos bírósági döntés után, ami viszont erre vonatkozik tök mindegy. Tudod erről szól ez az ügy, hogy az ilyen kis senkiházi politikus patkányok nem a jog...
verőce21
@SystemError: Ne mondd! Ennek az embernek nincs joga, hogy a számládra meghatódjon...?
Béla333
@verőce21: 13.22
Teljesen mindegy, hogy egy Fideszes kormány tisztviselő mit ismer el és mit nem: a bíróság állapította meg, hogy szegregáció történt. Nehogy már a Fidesz fújja a passzát szelet...
SystemError
@verőce21: A fidesz nem jog és nem ő utal tulajdonosként... hanem "közszolga" innentől nem értem, hogy miről beszélsz. Azt értem, hogy imádod az autokráciát és azokat a pontokat, ahol lehet urizálni, de az a rossz hírem van, hogy nem ez van jelenleg az országban. Ez lett a kenyeretek a migránsozás helyett? Színvonalasan kis patkány műsor, biztos ezzel lehet majd nyerni...:)
Eladott Ország
Pedig Gyurcsány a hibás. Hagyta bezáratni az OPNI-t, így ezek szabadon, sőt TEK-védetten flangálhatnak hordájukkal együtt. Persze, a 2,7 millió szavazójuk, akiket orbántiszteleteiken hülyítenek, más kezelést kellene kapjon. Az, hogy Soros és a menekültek után ezúttal a cigányságba, valamint a fogvatartottakba rúgott bele Orbán talán meglepőnek tűnhet, de nem az. Vélhetően csak egy újabb kommunikációs taktika része a 2022-es választásokra. A kérdés már csak az, hogy a magyar társadalom partner lesz-e ebben az ügyben, vagy végre észbe kap és rájuk borítja az asztalt. Ugyanis ha egy sor jogerős ítéletet Orbán Viktor bármikor felülírhat, úgy a cigányság és a fogvatartottak csak az első lépései ennek a történetnek, és nem lehet tudni, ki következik utánuk a sorban.
CsipkeRózsa
Rétvári még azt is ki meri jelenteni, hogy:
"A diákokat képviselő alapítvány az államtitkár szerint nem az ott élő romák segítésében, hanem abban érdekelt, hogy "a Soros-hálózat tagjaként" további feszültséget gerjesszen és minél nagyobb összegű kártérítéseket próbáljon állami szervekből, önkormányzatokból, tankerületekből "kisajtolni".

Mintha nem Orbán és tsai kezdték volna szövegelni, hogy sérti az emberek igazságérzetét, meg a többi uszító megjegyzéseiket. Ezt az feszültséget ők kezdték el szítani, és folytatják most is, ki tudja meddig.
Macskaszem
Már Petőfi megírta, hogy "Haza csak ott van, hol jog is van, s a népnek nincs joga"
Majd csinálnak valami napocskarajzoló tanfolyamot a pénz töredékéből, a többi meg megy valamelyik fideszes zsebbe.
justhpeter
Ez a Rétvári egy szerencsétlen, nyomoronc szégyenkeresztény, akinek a seggébe szorult a bátorsága kimondani, hogy amit a bíróság döntött az jár. Attól fél, hogy ha el merné ismerni, a gazdaállata kitenné a falu végére. Azt nem tudom, hogy a kdnp-ben hogy lehet "álelnök", de ez legyen a keresztények dolga.
CsipkeRózsa
@verőce21: "elismerte, szegregáció történt"

Azt írod, a cikkben nincs szó erről. Lehet, hogy szó szerint nem így hivatkozik rá, de azzal, hogy azt állítja, hogy megszüntették, elismeri, hogy volt szegregáció.
jesz
Bepótolná az állam az elmaradt oktatást...ez eddig nagyon szép.

Oszt látta e valaki, kiket is kell felhozni legalább hatodikos szintre? Nos lehetetlenre vállalkoznak...pénzen autót venne a zöme, meg jogosítványt.
Pálinkás Pál
Fura egy helyzet ez...mert szerintem sem jár egy buznyák sem a cigóknak,de viszont egy jogerős ítéletet semmibe venni ,az nonszensz!!!ez azt sugállja,szarjunk a törvényre,bíróságra...visszanyalhat a fagyi fidesznyikek,ha egy esetleges tüntetésre a bíróság,rendőrség nem ad engedélyt,de a tömeg majd orbánosan gondolkodik..,és magasról letojja az ítéletet,határozatot...remélem majd akkor is befogjátok a pofátokat,és nem hivatkoztok a jogra!!!
verőce21
Tulajdonképpen a magyarok voltak inkább szegregálva, az iskolában többségi cigányoktól.
verőce21
@SystemError: Naná, hogy nyerésre játszik a Fidesz.
Miért, mire számítottál?
Gauntlet
Hangulatkeltés, gumicsont! csak innentől majd mindenki nagy ívben tenni fog mindenféle jogszabályra és rámutat a főmuftira!
Sámannus
"Nem volt konstruktív". Ti meg nem ismeritek a konszenzust. Így ha megbuktok magatok igyátok ki a bilit. Minden szalmaszálba kapaszkodtok, de a bűnben egyedül maradtok zsiványok.
1magyar
Nehogy már a dolgozó emberek fizessenek azért mert nem tanultak meg írni, olvasni még 10 általános után sem!
tudode
Micsoda dolog az, hogy a kódisoknak is van pénzszerzési szándékuk!
.
Abból kiindulva, hogy azt írja az újság, hogy a HONATYÁK/ANYÁK többsége sem éri a tisztes tisztelet díjával, tolonganak a húsos fazék körül, és milliárdok válnak narancsköddé a közösből, annak ellenére, hogy a KÖZVAGYON ugyanolyan eszközük, mint az utcaseprőnek a lapátja, seprüje!
.
Nézzük csak hány élet kell ennyi lové összeguberálásához:
.
----- Forbes: Mészáros Lőrinc bekerült a világ leggazdagabb emberei közé
.
index.hu/gazdasag/2019/03/05/forbes_meszaros_lorinc_bekerult_a_vilag_leggazdagabb_emberei_koze/
.
Ez a történet egybe vethető az egyszeri emberrel, aki azért nem szerez örömet, nehogy má élvezkedjen a kedvese!
,
Ennek a kis markúságnak olyan anarchia forsite saga van!
lusta
@1magyar: Drága sztrovacsek. Jogerős bírói itélet van a fizetési kötelességről. Ez olyan, mintha a, nem kívánom, balesete után a biztosító azt mondaná, hogy nehogymár fizessen. Esetleg adnak 10 járókeretet Önnek, oszt jó napot.
Cicamama55
Én most kivételesen, teljesen egyetértek a kormány döntésével. Számomra a bírósági döntésében van a hiba! Ennyi idő elteltével a pénz megoldja azt, hogy nem tanultak meg írni-olvasni? Milyen oktató munka folyt abban az iskolában?! Hány évig gürizik egy keményen dolgozó kisember, mire milliókat keres! S újra előhozom... Flórin miért nem kérték számon az elsummantott milliókat a romák? Azt a pénzt az ő felzárkóztatásukra adta az EU? Ha annyira szeretnének tenni a jövőjükért, miért hagyják elveszni azt a pénzt?!
teuton
@1magyar: Figyusz te egybites kisnyugdijas! Mit gondoslz, ki fizeti a szazmilliardokat a büntetesekert, a törvenysertesekert, amiket a kormany követ el? (Birok nyugdijazasa, jatektermek bezarasa, mediatörveny, rabok nem megfelelö ellatasa, menekültek elutasitasa, stb.)
Mit gondolsz, a nyugdijak, amiket az elözö jövedelmek alapjan szamolnak, miert nem a jövedelmek emelkedesevel nönek, miert csak az allitolagos papirinflacioval? Nem szoktal vasarolni? Neked valoban csak 2%-kal emelkednek evente az elelmiszerarak? Vagy te allandoan farhatat meg macskakonzervet eszel?
Mit gondolsz, ki fizette ki es miböl a legujabb 2000 milliardos büntetest az EUs penzek 25%-nak ellopasa miatt? Azok hova lettek, te mennyit kaptal belöle???
Miert a magyar allam kell 100 milliardot visszafizessen a letelepedesi kötvenyek utan, amik bevetelet Roganek offshore cegei bezsebeltek es külföldre "mentettek"? NEKED es a magyar allamnak, az adofizetöknek ez miert kerül penzbe, ahelyett, hogy hasznot hozna???
teuton
@Cicamama55: A valast a kerdesedben van!
1. A kisember nem keres milliokat, mert a nagy emberek azt ellopjak.
2. A romak nem "keresnek" milliokat, hanem a törveny es jog szerinti karteritest kapjak. Az EU-Birosag talan a 100szorosat is megitelte volna, ugyhogy csak örüljön a kormany!
3. Erdekes, hogy a 100 million felhaboroddsz, de a 2000 milliardon, -ami csak 1 a sok közül az nutobbi idöben!- nem, ami büntetest az EUs penzek 25%-nak ellopasa miatt kellett fizetni.
4. Aki artatlanul volt börtönben, vagy ott rosszul bantak vele, vagy balesetet szenvedett es millios karteritast kap, az sem "dolgozott meg erte", de a törveny szerint jar neki! Ezen nem haborodsz fel, hogy a dolgozoknak/adofizetöknek kell fizetni a kormanyzat es emberei törvenyserteseiert?
5. Gattyan-ügy, birok nyugdijazasa... A vegzalasok miatti bünttetesek, eljarasi költsegek, karteritesek sem munka alapu jövedelmek, de a karterites jogi ertelmezese szerint jogosan jaro KARterites, ha valakit kar ert!
6. Nonszensz, hogy te is felugrasz a kormany hülyitö uszitasara, miszerint a birosag es a a törveny a hibas, söt az ügyvedek es a Soros-halozat a millios karterites miatt, nem az, aki a törvenysertest elköveti! Ez mutatja az atlagmagyar szellemi szinvonalat, milyen agyatlan modon manipulalhatok. Nem csoda, hogy kepzetlen, önalloan gondolkodni nem tudo alattvalokra van minden diktatornak szüksege, ugyanilyenek voltak Hitler es most Trump valasztoi is, buta, elbutitott videki, alulkepzett tömegek...
Egyebkent ha pedig megnezed, a romak a fidesz leghübb valalztoi a nyuggerek mellett, mert öket -is- könnyü megvasarolni egy zsak krumplival meg a migransok putrijaikba valo betelepitesenek ijesztgetesevel!
SystemError
@verőce21: Ja értem, akkor lehet cigányozni és megosztani még jobban a saját országot..Igazából mindegy, mert a jogot a bunkó parasztok önkényeskedése ellen is találták ki. Szóval innentől meddő ez a vita. Van egy megítélt pénzbeli bírósági döntés. Sem te, sem a fidesz bármely csicskája nem áll e fölött. Ez ennyi!
solidedge
Elképesztő milyen sötétség uralkodik a fideszes fejekben. De senki ne gondolja hogy ezt azért teszik hogy megfeleljenek a 2,7 millió követőjüknek, akik áhítják a baromságot. Ők születésüknél fogva ilyenek.
CsipkeRózsa
@fergeteg: Éltél már a II. Világháború alatt?
Cicamama55
@teuton: Nekem ebben az ügyben ez a véleményem. Szinte minden Rétvári nyilatkozatkor ki szoktam akadni, most nem tettem. Nem az ügyvédeket-bírókat, s főleg nem a Soros hálózatot hibáztatom. Magukkal a törvényekkel nem értek egyet. Az EU-s pénzek ellopását mélységesen elítélem és háborgok is miatta! Az utolsó mondattal viszont maximálisan egyet értek.
lusta
@Cicamama55: Kíváncsi lenék, mi lenne a véleménye, ha Önis börtönbe kerülne?
Nem, ne modja, hogy sem önnel, sem semmelyik hozzótartozójával ilyesmi nem fordulhat elő.
Itt gy példa. Országos barátom volt az érintettje.
Autójával este felhajtott a főútra. Nem vette észre a kivilágítatlan, fényvisszaverő nélküli biciklist. Bőven nyolc napon túl gyógyuló sérülés. Felfüggesztett kapott, de ha a bíró egy kicsit szigorúbb, lehett volna letöltendő is.
A mai felgyorsult viláágban könnyen lehet bárkiből elitélt. Nincs külön börtön a csalóknak, a tartásdíjat nem fizetőknek, a közlekedési elitélteknek, a gyilkosokknak, a tolvajoknak és még lehetne folytatni.
ne feledjük, ez a szerencsétlen pocista a focista gazságügyi miniszterével még a feltételest is meg akarja szigorítani, szüntetni. A zsúfoltság garantálható.
Azon persze senki sem gondolkodik el, nagyon sok európai országban drasztikusan visszaesett az elitéltek száma. Ugyan miért?
Lepényleső
2004 és 2019 között állítólag 15 év telt el. A hír alapján 62 kedvezményezett van az ítélet alapján. Abban az esetben
ha a kifizetés elérné a 100 millió forintot,fejenként ~1 612 913 Ft jutna. Cirka ez egy éves kereset alaphangon.
Ezt még elosztva az eltelt hónapokkal (ami 180) Rögvest kijön a havi ~ 8 961 Ft,ami hivatott kompenzálni azt a
lehetőséget,hogy valakiből valamire való ember legyen. Nem de inkább szégyen? Visszamutogatni hogy ezt más
követte el,nem egy moslék munka? Hiszen ez a jogfolytonosság alapja. Innen nézve van aki a pénzt sokallja?
Ez inkább a precedensek további alapja,miszerint a bírósági ítéletek nem vonatoznak továbbiakban sem erre
a kormányra? Természetesen kivéve azt a szinte hihetetlen esetet,amikor ő a kedvezményezett?
Cicamama55
@lusta: Leírom én a véleményemet. Ami a barátjával történt, azt kell hogy mondjam, bárkivel előfordulhat. A sérülése ellenére a kerékpáros volt a közvetlen okozó, ennél súlyosabb büntetést semmiféleképpen nem kaphatott volna az autós, hacsak nem nagy sebességgel hajtott...Az erőszakos, élet ellenes bűnelkövetőket külön kellene hogy tartsák a börtönökben, s ezt kellene szigorítani, az ítéletekkel együtt! A piti tolvajokat, enyhébb bűnöket elkövetőket, közmunkára ítélném...Nagyobb büntetés lenne az sokuknak, mint a rács mögött várni a szabadulást. S ők vannak sokan...
lusta
@Cicamama55: A főúton azt csinál amit akar, mert elsőbbsége van minden körülmény között. Igen, őt is emiatt meg lehet büntetni, de a felelősség az a mellékúton közlekedőé. Tudom, mert volt egy koccanásom. A főuton haladót és a megtévesztőt is megbüntették, de a felelősség az enyém volt. Ennyi. Nem nagy dolog, csak egy koccanás. Súlyosabb esetben a felelős mehet a túlzsúfolt börtönbe és akkor is fennhangon fog hőbörögni?
tudode
Nevetséges azokat az "alpereseket" buzerálni, akiktől 5 kg krumpliért vásároltak egy-egy voksot!
.
Nagyon sok jogÁSZnak vissza kellene adni a diplomáját azoknak, akik képtelenek az államigazgatásban is betartani a szolgálati utat, és legtöbben hiányoztak amikor a KÖZJOGILAG fogalmát vették át az oskolában!
.
teuton
@Cicamama55: Sajatos felfogasaid vannak a JOGrol, meg szerencse, hogy nem vagy abban a helyzetben, hogy iteletet hozz, csak maganvelemyenyt mondhatsz, amihez jogod van, de persze nagy hülyeseg. A JOG mindenkire kell(ene) vonatkozzon, mit szolnal hozza, ha mondjuk nem a ciganyokat vagy menekülteket, hanem a kek szemüeket vagy fekete hajuakat tennek meg a gyüleletkampany celjava? Talan olvass Bonhoeffert, ö ravilagitott, hogyan müködik a bünbalkka teves ideologiaja! Semmi rosszat nem tett, de a vegen aztan öt is megöltek, mert kimondta az igazsagot.
1magyar
@teuton: A fent leírtakban egyetértek veled 2 bites. Ki szoktam azon is akadni amit a kormány elpazarol, eltörvénykezik" tőlünk.
De ez is egy hasonló, csak nem a csókosok húznak le bennünket.
Cicamama55
@teuton: Én nem állítottam olyat, hogy a jog ne egyformán vonatkozzon minden emberre. A jogászok is többszörösen körüljárják az egyes ügyeket, mert hiába ugyanaz az elkövetett bűn, mások a körülmények, kiváltó okok, két eset sem egyforma...Az biztos, hogy a jelen helyzetben ha valaki Fideszes, vagy nem vonják egyáltalán felelősségre, vagy feláldoznak egy-egy balekot, de annak a büntetése mindig lájtos, s ha mégsem sikerül kidekkolni, elit börtönbe kerül. S igen, a magyar szólás is így szól: Mondj igazat betörik a fejed. Nem vagyok jogász, nem vagyok hozzáértő...De! Tanulmányaim során egy továbbképzéskor egy teszten az jött ki, túl működik az igazság érzetem. Ez igaz is, mert sokat szorultam miatta. Legtöbbször nem a saját, hanem más érdekeiért harcoltam, szemben az árral. Nem szoktam semmit fél úton feladni.
teuton
@1magyar: Na akkor probald meg ertelmezni azt, hogy nem "csak nem a csókosok húznak le bennünket", hanem a törvenytelensegert, elszenvedett erkölcsi-anyagi karert, vagy barmilyen hatranyert KARTERITES jar! A jogseressert pedig büntetes jar! Ez a jog! Legalabbis demokraciakban...
Arrol meg nem olvastam semmit nalad, hogy a felelösök megbünteteset követelned a nyiltan törveny- es jogellenes kormanydöntresek es törvenyek miatt, amiket aztan az EU-Birosag rendre elkaszalt. Es meg azt sem olvastam töled, hogy kitöl venned vissza azt a 2000 milliardot, amivel az orszagot büntettek legutobb (a TE penztarcadbol fizetve!) az EUs penzek ellopasa miatt, amiböl Lölö meg nehany mas stroman nehany ev alatt milliardos lett!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.