Orvosként is tovább kíván praktizálni az új győri polgármester, Dézsi Csaba András – derül ki az atv.hu összeállításából. Dézsi kardiológus, most a a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház osztályvezető főorvosa. "Folytatni kívánja ezt a munkáját" – mondta az atv.hu-nak. Ehhez azonban törvénymódosítás kell, mert a hatályos jogszabályok szerint a városvezetői tisztség összeférhetetlen az eddigi pozíciójával. Kardiológusként akkor dolgozhat tovább, ha módosítják a polgármesterek jogállásáról szóló rendelkezéseket.

Jön a lex Dézsi, Győr új polgármester folytatja a gyógyítást is

Dézsi Csaba András sajtótájékoztatót tart Győrben 2020. január 3-án. MTI/Krizsán Csaba

Ahogy azt tegnap megírtuk, Dézsi Csaba András, a Fidesz-KDNP jelölte nyerte meg a vasárnapi időközi polgármester-választást a Nemzeti Választási Iroda honlapján közzétett adatok szerint. Győrben azért volt szükség időközi polgármester-választás kiírására, mert a tavaly október 13-án megválasztott Borkai Zsolt lemondott tisztségéről.

Dézsi Csaba András ígéretet kapott arra a Fidesztől, hogy Győr polgármestereként is lehetővé teszik a számára, hogy folytathassa a munkáját mint kardiológus orvos

- erősítette meg a megválasztott polgármester az atv.hu-nak. Kövér László a közös kampányvideójukban jelentette ki:

Dézsi “a betegeit nem fogja cserben hagyni”.

Dézsi Csaba András tehát még a vasárnapi választás előtt ígéretet kapott arra a Fidesztől, hogy polgármestereként is praktizálhat. Ez azonban a hatályos jogszabályok szerint összeférhetetlen a polgármesteri tisztséggel, a törvény a “tiltó listán” nevesíti az orvosokat, egészségügyi dolgozókat is.

Így akkor dolgozhat kardiológusként is tovább, ha módosítják a polgármesterek jogállásáról szóló rendelkezéseket.

Az ATV felidézi, hogy 2010-ben szintén a győri polgármester, Borkai Zsolt miatt alkották meg a

lex Borkait

Az akkori fideszes választási győzelem után az Országgyűlés módosította az alkotmányt, és megtiltották a fegyveres testületek tagjainak, hogy leszerelésük után 3 évig választáson induljanak. Az eredeti terv szerint a módosítás azonban 5 éves korlátozás lett volna, de a fideszesek a szavazás előtt nem sokkal 3 évre mérsékelték a moratóriumot. Ez pozitívan érintette Borkai Zsoltot, aki 2006-ig honvéd alezredes volt, és így az eredeti javaslat értelmében nem indulhatott volna a 2010-es önkormányzati választáson, ahol újraválasztották győri polgármesterré.

Aztán tavaly megszavazták a „lex Rácz Zsófiát” is, ez tette lehetővé, hogy az egyetemista joghallgató, Rácz Zsófia az Emmi ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkára legyen.

Előtte a törvény legalább egy alapfokú diplomát és szakirányú tapasztalatot írt elő.

A fideszes Dézsi Csaba András 56,14 százalékkal, 23 932 szavazattal megnyerte a győri időközi polgármester-választást, ezzel a Fidesz megtartotta a várost Borkai botránya után is – írja az Index.

A 96 győri szavazókörből 95-ben végzett Dézsi Csaba András az első helyen. AZ MSZP-DK-Momentum-Jobbik-LMP jelöltjeként induló Pollreisz Balázs a szavazatok 39,05 százalékát kapta (16 646 voksot). Balla Jenő (Összefogás Győrért) a voksok 2,17 százalékát kapta, 923 szavazatot, a Mi Hazánk színeiben induló Géber József 1,28 százalékot, 546 szavazatot szerzett. A két független jelöltre, Hajnal Jánosra a szavazók 0,76 százaléka adta le voksát (325 szavazat), míg Kirchfeld Máriára a voksok 0,6 százaléka (257 szavazat) jutott. A névjegyzékben 101 629-en szerepeltek, közülük 42 943-an szavaztak, a részvételi arány így 42,25 százalékos volt.

Forrás: ATV, 24.hu, Index, MTI

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szép új világ
Ebből is látszik, hogy minden törvény annyit ér, amennyit betartanak belőle. És ezek után még kitudják mondani röhögés nélkül, hogy Magyarország jogállam.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@verőce21: Nagyobb kórházban az is az érsebészet hatásköre. Az viszont tény, hogy fiatalok csinálják a legtöbbször. Igaz gyermekemnek Merkely prof csinálta, pedig nem fizettünk.
Viszont egy infarktus után sok múlik a kardiológuson, mert az infarktus a beavatkozás után is hajlamos 72 órán belül "befejeződni".
evacica
Cirkusz ez az egész! Ez az orvos nem érdemelte ki elismerésemet! Vagy gyógyítok, vagy politizálok! ennyi, kettő együtt nem megy!!!
Lepényleső
Ugyan,ha csak egy törvénymódosítás kell? Ahhoz mi kell itt? Amíg elszívnak egy cigit?
- A hajót meg az Adrián idén amúgy is átfestik,aztán minden elölről kezdődik?
colibri
Egyértelmű. Dézsi csak így vállalta a polgármesterséget. Más vállalható jelöltjük nem lévén, bevetették magukat a fideszes kampányba. A győriek 41,24 %-ának az 56 %-a voksolt rá. A többi 58.76% el sem ment szavazni. Dolgozott a Kubatovos mozgósító kommandó, a közimert szavazóikat felhajtották, ha nem mentek maguktól. (erről videó keringett már tegnap a neten) Az eredmény után meg döngeti a fidesz a dagadó mellét és kényszerül megalkotni a lex Dézsit. Ennyi a történet.
verőce21
@Nessy: Kórháza válogatja, és a szakemberellátottság, hogyan vannak szervezve az osztályok.
Mindenesetre a szóban forgó kardiológust az elavult ismereteivel, már akár nélkülözni is tudja az eü. Jó polgármester lesz belőle. A politikában akarja tovább kamatoztatni a tehetségét. Nincs azzal semmi baj.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.