Sok csapadékra, ónos esőre, valamint ködre és erős szélre is figyelmeztetett az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn.

Ónos eső és köd is nehezíti a közlekedést útjainkon
Fotó: Pixabay

Az MTI-hez eljuttatott figyelmeztetésükben azt írták: éjfélig a Dunántúl északnyugati részein folytatódik a helyenként sűrű, zúzmarás ködös idő, néhol ónos szitálással, majd éjféltől fokozatosan javulnak a látási viszonyok.

Emellett kiemelték, hogy a kedd hajnali, reggeli órákban nyugat felől újabb csapadékzóna érkezik, kedd éjfélig két hullámban többfelé várható csapadék az országban. Az ország nagy részén eső várható, de az Északi-középhegység térségében, elsősorban a kedd délutánig tartó időszakban döntően havazás, havas eső lehet a jellemző, illetve a reggeli órákban kisebb területen inkább a középső országrész északi részén átmeneti ónos eső sem zárható ki. Az ónos eső veszélye miatt a fővárosra, valamint Pest, Komárom-Esztergom és Nógrád megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Az Északi-középhegység tágabb környezetében síkvidéken előreláthatólag kedd délig akár 2 centiméter, az Északi-középhegység északi részén az északi határ közelében előreláthatólag kedd délutánig 2-5 centiméter, a hegyvidéki területeken 5 centiméter feletti hó hullhat. Kedd este délnyugaton nem zárható ki átmeneti havazás.

Kitértek arra is, hogy kedd délután, este a hidegfront mentén a Dunántúlon helyenként 65-70 kilométer/óra körüli széllökések kísérhetik az északnyugati szelet, illetve a Dunántúlon (délnyugaton) villámlás sem zárható ki.

Az erős szél miatt Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna és Veszprém megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést keddre.

Az előrejelzés szerint a hőmérséklet hajnalban mínusz 3 és plusz 2 Celsius-fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 4 és 11 fok között várható, de északkeleten hidegebb lesz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.