Megszüntették a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden.

Budapest fellélegezhet – megszűnt a szmogriadó

A közleményben azt írták, hogy a hétfői mérési eredményeken túl az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) legújabb előrejelzése szerint már nem indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása, ezért Karácsony Gergely főpolgármester elrendelte annak megszüntetését.

Bár a légszennyező anyagok hétfői szintje – a megkezdődött javulás ellenére, a korábbi napokhoz hasonlóan – "még nem volt problémamentes", de a kedd reggeli órákban esett csapadék hatására kitisztult a levegő – közölték.

Az OMSZ legújabb előrejelzése szerint a levegőminőség éjszaka is kiváló lesz, ami a következő két nap is így marad – áll a kommünikében.

A kommüniké szerint a főpolgármester köszönetet mond azoknak, akik mérsékelték a szén-, illetve fatüzelésű berendezések és az autók használatát, továbbá az ipari pontforrások, kémények azon üzemeltetőinek, akik önkéntesen csökkentették légszennyező pontforrásaik kibocsátását.

Úgy folytatták, hogy mivel a fővárosi légszennyezettségi helyzet kialakulásához hozzájárul az agglomerációs települések légszennyező hatása is, a főpolgármester külön köszöni, ha az agglomeráció településein élők, illetve ezen települések helyi önkormányzatai is figyelemmel követték és közreműködtek a – saját településükön, szűkebb környezetükön túl – fővárosi légszennyezettségi helyzet javításában is.

Budapest vezetése továbbra is számít a fővárosiak, a fővárosi agglomerációban élők, illetve a fővárosba gépjárművel közlekedők együttműködésére abban, hogy a szmoghelyzetek kialakulása, súlyosabb esetekben a korlátozó intézkedések bevezetése elkerülhető legyen – zárta közleményét a Főpolgármesteri Hivatal.

Kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.