A fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos órabére 1203 forint volt tavaly a negyedik negyedévben, ami 21 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakában mért 993 forintos szintnél – derül ki a Trenkwalder és a BDO Magyarország MTI-hez eljuttatott közös közleményéből.

A munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó Trenkwalder közel 7 ezer munkavállaló béradatait dolgozta fel elemzésében.

Néhány forinttal, de meghaladja az 1200 forintot a fizikai dolgozók átlagos órabére

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Ezer forint alatti átlagbér már az ország egyetlen régiójára sem jellemző, ugyanakkor továbbra is komoly eltérések tapasztalhatók az országrészek között. Míg a fizikai átlagórabérek Közép-Magyarországon már 1600 forint közelében járnak, a Dunántúl gazdaságilag fejlettebb régióiban 1400-1500 forint között mozognak, ugyanakkor az Alföldön, Észak-Magyarországon és Dél-Dunántúlon a 1000-1200 forint közötti átlagórabérek a jellemzőek.

Hamrák Viktor, a Trenkwalder Industrial Business Unit vezetője szerint a minimálbér idei, újabb nyolc százalékos emelése miatt 2020 elején a fizikai órabérek további emelkedésére lehet számítani. Az év egészében azonban az emelkedés üteme már várhatóan a tavalyinál jóval mérsékeltebb lesz. Ezt valószínűsíti az is, hogy a Magyarországon mértékadó iparágak nemzetközi piacán a lassulás miatt mérséklődik a munkaerő-kereslet, így enyhül a munkaerőhiány által generált bérnyomás is – fejtette ki a szakember.

A középvezetői szegmensben is jelentősen felgyorsult a bérkiáramlás, annak mértéke azonban jóval a fizikai bérek emelkedésének üteme alatt maradt – idézi a közlemény Gerendy Zoltánt, a BDO Magyarország ügyvezető partnerét.

A BDO Magyarország könyvvizsgáló és tanácsadó cég több mint 60, zömmel nemzetközi tulajdonú magyarországi vállalat mintegy 500 középvezetőjének béradatait vizsgálva az 500 és 800 ezer forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottaknál 7,3 százalékos bérnövekedést tapasztalt a negyedik negyedévben az előző év azonos időszakához képest.

A BDO szakembere szerint arra lehet számítani, hogy a fehérgalléros középvezetők juttatásai idén is legalább 7-8 százalékkal nőnek majd, a munkaadók számára ugyanis ebben a körben nagyobb veszteségeket okoz egy gyorsuló fluktuáció, mint a kevésbé képzett munkatársaknál. Ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a munkaerő megtartására ez a mértékű béremelkedés sem garancia, mivel ebben a körben egy jó munkahely-váltással egy csapásra akár 20-30 százalékkal magasabb bér is elérhető lehet.

(MTI)

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
hurrá! az már majdnem 4 euró óránként!...közben az árak magasabbak vagy ugyan azok,mint nyugaton! minden tiszteletem azoknak,akik ebböl meg tudnak élni!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@ómió: de az orbánközeliek, mint pld. a lölö +a vö azok rohamosan hozzák be a lemaradást sött! elözgetnek is rendesen a milliárdosok listán,persze neked ez nem mond semmit,hogy egy tehetetlen,buta pö..s 10 év alatt milliárdos lett..
csak úgy....
@kokopelli: ha jól emlékszem a liberális FDP az utóbbi 30 évben sosem volt 5% fölött a német parlamentben! magyarországon ,akik betartják az alapvetö emberi jogokat azokat liberalistáknak nevezik ,pedig semmi közük hozzá és a bolsikhoz még kevésbé!
orbánék egy politikai örültek házát csináltak az országból!
kokopelli
@csak úgy...: az FDP 1949 óta csak egyszer csúszott az 5% küszöb alá 2013-ban (4,8%-al)!Különben akkor is
előfordulhatott,hogy egyenes madátummal képviselők is becsúsztak a kerületükből! Majdnem mindíg az SPD-vel
vel,de a CDU/CSU-val is koalíciózott!
lusta
Jaj, mindig valaki jön a német meg az osztrák árakkal, bérekkel. Söprögessünk a házunk tájá, a V4-nél. A lengyeleknél a fizikai kezdő melós bruttó 2400 forintot keresnek. A kezdők és bruttó.
ómió
@csak úgy...: Tudod, "pöcs", a vérbolsik még abban az időben "behozták a lemaradást", amikor a 90-es években "eltünt", több, mint 10000 milliárdnyi "társadalmi tulajdon" (tudod: ami miatt korábban még akasztottatok is!), miközben a bolsevik milliárdosok - köztük Böszme vezéreddel - egymás után sorjáztak elő a "szőnyeg alól"! Most meg ilyesmihez elég EU-s pályázatokat megnyerni és teljesíteni! Sőt! Ebben simlit látva még fellebbezni is lehet! Ellenkező esetben meg mocskolódni! Ahogy te most!
kokopelli
@lusta: ...azért kezelik máshol máshogy az összehasonlítást!Mit kap az "ember gyereke" pl. egy órai átlagbérért"!
Úgy sem jön ki más,csak ß@r és a szomorú szegénység a magyar melósnak! (;-()

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok