Az Index írta meg elsőként pár napja azt, hogy a kormány egy titkos határozattal úgy döntött, hogy a Természettudományi Múzeumot Debrecenbe telepíti át. A határozat szövegét még a múzeum igazgatójának sem mutatták meg, de a lap úgy tudja, az áll benne, hogy az intézménynek 2020 végéig el kell hagynia a Ludovika téri épületet, és tíz éven belül Debrecenbe kell költöznie.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége szerdai ülésén egyhangúlag foglalt állást az ügyben:

a Magyar Természettudományi Múzeumnak Budapesten kellene maradnia.

Az állásfoglalást többek közt azzal indokolták, hogy a gyűjtemény többszöri költöztetése nemzetközi tapasztalatok alapján jelentős károsodással járna, a költözés nehezebben megközelíthetővé tenné a múzeumot, a látogatottság nagyságrenddel csökkenne, illetve a múzeumban működő és a múzeum gyűjteményeivel dolgozó tudományos közösségek kutatási feltételei nehezednének, illetve részben ellehetetlenülnének – írja a 444.

Az MTA Elnöksége ezért arra kéri a döntéshozókat, hogy

halasszák el a költöztetés végrehajtását, és vizsgálják felül a döntést.

Az Index szerdán pedig elővett egy érdekes történelmi szálat is az ügyben, és azt íja, a kormány ezzel a döntéssel megtagadja Széchényi Ferencet.

Széchényi ugyanis kikötött egy fontos dolgot.

A Természettudományi Múzeum 1949-ben vált ki a Magyar Nemzeti Múzeumból. A múzeumot 1802-ben gróf Széchényi Ferenc alapította, amikor gigantikus könyv- és iratgyűjteményét a magyar nemzetnek adományozta, hogy nyilvános gyűjteményként az bárki számára hozzáférhető legyen. A felajánlást az ország nevében I. Ferenc király fogadta el. Az uralkodó által kiadott 1802-es alapító oklevélben tételesen fel vannak sorolva a gróf feltételei. 

Széchényi egyebek mellett pedig kikötötte, hogy

ez az országos múzeum mindig ugyanazon a helyen maradjon, ahol az irányító országos kormányszerv székhelyét tartja.

Az Index megjegyzi,

vagyis a kormány – hacsak az elkövetkező tíz évben nem tervezi a székhelyét Debrecenbe áthelyezni – a Természettudományi Múzeum odaköltöztetésével szembemegy a könyvtár- és múzeumalapító Széchényi gróf akaratával.

Forrás: Index, 444.hu

Címlapkép: Jászai Csaba / MTI

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
semmi gond a kormány is költözik! =))
csipetke
Vajon ki vetett szemet a TtM épületére?A nemzeti töklámpás vejkó nézte ki szállodának,esetleg pénztáros lölő tervez ott valamit?Ha végre egyszer sikerül orbánt,és a pereputtyát,sleppjét kipaterolni,évtizedekbe fog kerülni,mire ennek a kártékony bandának a kártételeit kiheverjük.
vacsi
A Természettudományi Múzeumnak az ország fővárosában van a helye! Ott bárki, aki pl. a gyerekeit, unokáit szeretné elvinni, akár tömegközlekedéssel is elérheti! Ennek a feltételnek Debrecen (de egyetlen vidéki város) semmiképpen nem felel meg.
jesz
...ez nagyon jó, aszongya: ..." a Természettudományi Múzeum odaköltöztetésével szembemegy a könyvtár- és múzeumalapító Széchényi gróf akaratával."...

A kormánytagok erre felröhögtek...ki az a szécsényi(sic)?pláne gróf...?
Sámannus
Ezt nem Brüsszelben hamisították? Szóval a maffiát lehet, hogy ez sem érdekli hacsak nem a pohost akarják elüldözni a várból.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.