Álhírek terjednek a neten a koronavírussal kapcsolatban – írta az Origo hírportál szerdán a Kormányzati Tájékoztatási Központra (KTK) hivatkozva.

A KTK a koronavírussal kapcsolatban az MTI-vel közölte:

a kormány szerdai ülésén meghallgatja Müller Cecília országos tisztifőorvost, aki délután tájékoztatja a nyilvánosságot az aktuális helyzetről.

Az Origo a KTK-t idézve kiemelte: az utóbbi hetekben "rendkívül aggasztó, sok esetben kimondottan pánikkeltő" hírek láttak napvilágot a Kínában nemrégiben azonosított, súlyos tüdőgyulladással járó koronavírus terjedéséről.

A magyar kormány vizsgálja, hogyan lehet fellépni a koronavírusról szóló álhírekkel szemben, amelyek a közösségi médiában és a különböző álhíroldalakon terjednek

- közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Hangsúlyozták: Magyarországon továbbra sincs tudomásuk koronavírusos betegről. A Nemzeti Népegészségügyi Központ folyamatosan figyelemmel kíséri a koronavírus-járványt, rendszeresen tájékoztatja a közvéleményt, követi a nemzetközi jelentéseket és ajánlásokat, és szükség esetén megteszi a további intézkedéseket.

A cikkben azt írták: a Kínából ismert számok egyelőre nem adnak okot pánikra, a problémát a vírus felgyorsult terjedése okozhatja. Ezt elősegíti az a tény, hogy a lappangási idő akár két hét is lehet, ám a vírus ez idő alatt is fertőz. A betegség terjedésének ugyancsak kedvez, hogy a kínai holdújévi ünnepségek idején gyakrabban utaznak haza a világ minden tájáról a kínai állampolgárok. A kínai hatóságok azonban számos intézkedést megtettek már a vírus megfékezése érdekében: többek között számos, a közösségek által használt intézményt bezártak, több ünnepséget elhalasztottak.

Emlékeztettek arra is, hogy a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg senkinek nem ajánlott Hupejbe utazni, mert a hatóságok a koronavírus miatt teljesen lezárták a tartományt, így nem lehet elhagyni sem. Vuhan városában négy magyar állampolgár lakik munkavállalóként, egy magyar férfi pedig a lezárt tartomány más városában tartózkodik – írta az Origo.

Hozzáfűzve: mindannyian jól vannak, a minisztérium folyamatosan kapcsolatban áll velük. A tárca a Kínába utazókat arra kéri, hogy kellő körültekintéssel járjanak el, és regisztráljanak konzuli védelemért a konzuli szolgálat honlapján.

Forrás: MTI, Origo

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@Jozefina: Azokról nem!
Anno a HIV vírusról is úgy gondolták, nem sok embert veszélyeztet kis hazánkban. A vírus viszont másképp gondolta!
Attól függ, olvassa e a koronavírus a kormány állásfoglalását!
görbetükör
Biztosan be is jelentenék, ha lenne hazánkban koronavírussal fertőzőtt.
vacsi
"A magyar kormány vizsgálja, hogyan lehet fellépni a koronavírusról szóló álhírekkel szemben"
Nem az álhírekkel szemben kellene fellépni, hanem a vírus okozta betegséggel szemben!
Pegero
"Hazánkat is elérte a világot rettegésben tartó koronavírus, aminek speciális magyar mutációját mutatták ki az ÁNTSZ munkatársai egy politikai rendezvényen.
Kínában már 13 várost lezártak és 1000 fős elkülönítő kórházat építenek az egyre nagyobb ütemben terjedő és egyre nagyobb pánikot okozó koronavírus miatt. És a pánikra minden ok meg is van, hiszen előbb Amerikában, tegnap délután pedig már Magyarországon is kimutatták egy Mi Hazánk rendezvényen.
A nálunk megjelenő mutáció elsősorban nemzeti érzelmű honfitársainkat támadja meg. A szentkorona-vírust kidülledő szemek, migránslátás, ellenálhatatlan kettőskereszt-állítási vágy és habzó száj jellemzi. Ezek a tünetek jelentek meg tegnap délután egy szentesi Mi Hazánk rendezvény résztvevőin is, ahol a szentkorona-vírusnak betudhatóan többen is migránsnak nézték a porraloltót és a Trianonnal közös határok visszaállítását követelték. Az ÁNTSZ munkatársai arra kérik a lakosságot, hogy ha valaki szentkorona-vírusossal találkozik, ne érjen hozzá, ne szóljon neki, hogy most nincs szezonja a kokárdának, és nem mondja rájuk, hogy nácik, mert még véletlenül magasba lendítik a kezüket."
tudode
Még szép, hogy mindenki félti a tyúkszarost!
,
A kormánynak nem hallgatózni kell, hanem felkészülni a legrosszabbra, akár válságstábot összehívni, na nem löki böki politikusokat, hanem a vakcina kidolgozásához lepengetni a lóvét, akár együttműködve az egészségügyi világszervezettel.
.
Ami a rémhírterjestést illeti, pártunk, és kormányunk utánozhatatlan a MIGRÁNCSOKKAL való félelemkeltésével!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.