Álhírek terjednek a neten a koronavírussal kapcsolatban – írta az Origo hírportál szerdán a Kormányzati Tájékoztatási Központra (KTK) hivatkozva.

A KTK a koronavírussal kapcsolatban az MTI-vel közölte:

a kormány szerdai ülésén meghallgatja Müller Cecília országos tisztifőorvost, aki délután tájékoztatja a nyilvánosságot az aktuális helyzetről.

Az Origo a KTK-t idézve kiemelte: az utóbbi hetekben "rendkívül aggasztó, sok esetben kimondottan pánikkeltő" hírek láttak napvilágot a Kínában nemrégiben azonosított, súlyos tüdőgyulladással járó koronavírus terjedéséről.

A magyar kormány vizsgálja, hogyan lehet fellépni a koronavírusról szóló álhírekkel szemben, amelyek a közösségi médiában és a különböző álhíroldalakon terjednek

- közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Hangsúlyozták: Magyarországon továbbra sincs tudomásuk koronavírusos betegről. A Nemzeti Népegészségügyi Központ folyamatosan figyelemmel kíséri a koronavírus-járványt, rendszeresen tájékoztatja a közvéleményt, követi a nemzetközi jelentéseket és ajánlásokat, és szükség esetén megteszi a további intézkedéseket.

A cikkben azt írták: a Kínából ismert számok egyelőre nem adnak okot pánikra, a problémát a vírus felgyorsult terjedése okozhatja. Ezt elősegíti az a tény, hogy a lappangási idő akár két hét is lehet, ám a vírus ez idő alatt is fertőz. A betegség terjedésének ugyancsak kedvez, hogy a kínai holdújévi ünnepségek idején gyakrabban utaznak haza a világ minden tájáról a kínai állampolgárok. A kínai hatóságok azonban számos intézkedést megtettek már a vírus megfékezése érdekében: többek között számos, a közösségek által használt intézményt bezártak, több ünnepséget elhalasztottak.

Emlékeztettek arra is, hogy a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg senkinek nem ajánlott Hupejbe utazni, mert a hatóságok a koronavírus miatt teljesen lezárták a tartományt, így nem lehet elhagyni sem. Vuhan városában négy magyar állampolgár lakik munkavállalóként, egy magyar férfi pedig a lezárt tartomány más városában tartózkodik – írta az Origo.

Hozzáfűzve: mindannyian jól vannak, a minisztérium folyamatosan kapcsolatban áll velük. A tárca a Kínába utazókat arra kéri, hogy kellő körültekintéssel járjanak el, és regisztráljanak konzuli védelemért a konzuli szolgálat honlapján.

Forrás: MTI, Origo

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@Jozefina: Azokról nem!
Anno a HIV vírusról is úgy gondolták, nem sok embert veszélyeztet kis hazánkban. A vírus viszont másképp gondolta!
Attól függ, olvassa e a koronavírus a kormány állásfoglalását!
görbetükör
Biztosan be is jelentenék, ha lenne hazánkban koronavírussal fertőzőtt.
vacsi
"A magyar kormány vizsgálja, hogyan lehet fellépni a koronavírusról szóló álhírekkel szemben"
Nem az álhírekkel szemben kellene fellépni, hanem a vírus okozta betegséggel szemben!
tudode
Még szép, hogy mindenki félti a tyúkszarost!
,
A kormánynak nem hallgatózni kell, hanem felkészülni a legrosszabbra, akár válságstábot összehívni, na nem löki böki politikusokat, hanem a vakcina kidolgozásához lepengetni a lóvét, akár együttműködve az egészségügyi világszervezettel.
.
Ami a rémhírterjestést illeti, pártunk, és kormányunk utánozhatatlan a MIGRÁNCSOKKAL való félelemkeltésével!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.