Komoly kérdés, hogy a brit állam egysége fenn tud-e maradni – mondta Egedy Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára.

Az sem biztos, hogy Nagy-Britannia egyben tartható a Brexit után

A szakértő szerint Észak-Írország és Skócia is kritikus pontjává vált az Egyesült Királyságnak, amely péntek éjfélkor lép ki az Európai Unióból.

Egedy Gergely rámutatott arra, hogy a Brexit folyamatának ezzel még messze nincs vége. Most kezdik majd kidolgozni, hogy az Egyesült Királyság milyen kapcsolati formában működjön együtt a továbbiakban az Európai Unióval. Példaként említette, hogy általában a nagy gazdasági egyezményeket több év alatt dolgozták ki. Nagy-Britanniának erre 11 hónapja van, ami az unió szerint sem elég idő – jegyezte meg.

A szakértőt kérdezték arról is, hogy a brit kilépés mit jelent az unió biztonság- és védelempolitikája szempontjából. Ennek kapcsán felhívta a figyelmet, hogy az az uniós tagállam távozik, amelyik a legtöbbet költi hadseregre. Ráadásul atomhatalomról van szó, Nagy-Britannia a legerősebb atomarzenállal rendelkező tagállam. Mindemellett a brit titkosszolgálat és hírszerzés is roppant erős – jegyezte meg.

Kép: MTI/AP/David Goldman

Forrás: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
@RonaGyuri: Az ár-apály erőművek új korszaka

A hírek szerint kilépett a kísérleti fázisból és Skóciában már hekemtős mennyiségű áramot termelnek

SIMEC Atlantis Energy Limited négy darab másfél megawattos turbinájával tavaly már 13,8 gigawattóra (GWh) villamos energiát szállított az Egyesült Királyság hálózatába.
A sikeres próbálkozás - az óceán/tenger fenekéhez rögzítve telepített áramtermelő egységeket használnak - egyike a szóba jövő (s a „TIT”-filmecskékben bőszen reklámozott) megoldásoknak.
Nos bár nekünk sem óceán, sem pedig tenget fenekünk nincs. Azonban ártunk és qurmányunk áldásos működése eredményeként a megbecsülésünk a béka feneke alatt van. Nem is beszélve arról, hogy Orbán maga a gyors és gyakori „szélbefordulás”-os irányváltás nagymestere, ami fontos az ár-apály erőműveknél is! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.