Szabó Istvánt az 50-es években szervezték be.

Schmidt Mária a Facebookon írt nyílt levelet Kásler Miklós miniszternek, Fekete Péter államtitkárnak, Káel Csaba filmbiztosnak és L. Simon Lászlónak, hogy

Szabó István kitüntetése ellen tiltakozzon.

Idén február 25-én ugyanis a Corvin moziban Szabó István új filmje, a Zárójelentés nyitja a Magyar Filmdíj 2020 – Magyar Mozgókép Szemlét. És a Magyar Filmakadémia közleménye szerint

az Oscar-díjas magyar rendező egyike annak az öt művésznek, akinek pályáját a Magyar Filmakadémia Egyesület idén életműdíjjal méltatja.

Schmidt Mária azt írta

„a hír megdöbbentett és felháborított. Köztudott, hogy Szabó István a Kádár-rendszer besúgója volt, akinek ügynökmúltját már 14 évvel ezelőtt, 2006 januárjában leleplezte a magyar sajtó és elsők között dokumentálta Gervai András”.

Miután az Élet és Irodalomban megjelent, hogy a III/III-as csoportfőnökség jogelődjének, a II/5-ös, a belső reakció elhárítását végző osztálynak jelentett több éven át a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatóiról, Szabó István azt mondta, azért vállalta a beszervezést, mert

a szolgálat félrevezetésével meg akarta menteni az 1956-os forradalomban részt vevő évfolyamtársa, Gábor Pál életét. Majd arról beszélt, hogy valójában magát mentette, de nem ártott senkinek.

A rendezőt 1957. február 13-án szervezték be, munkadossziéja szerint 1957 és 1963 között összesen 48 jelentést írt, amikről az ügyet feltáró Gervai András akkor azt mondta, hogy azok „az irományok tartalmukat tekintve többnyire semmitmondók, érdektelenségük, gyermeteg mozgalmi frazeológiájuk azonban nagyon is tükrözi a korszak bornírt légkörét, valóságát, politikai realitásait”.

Címlapkép: Facebook/168 Óra

(444.hu)

84 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
Hát ez a szegény Maris hátulról kezdte a besúgólistát olvasni, így nem tudhatja, hogy ma "komoly" vezetőink azok, akik a múlt rendszerben nem csak besúgók voltak, hanem a családjaik meghatározóak voltak a rendszer fenntartásában, és a legmagasabb egyházi körök is érintettek, van aki ma a kormány házi püspöke. Így ne sértődjenek meg, hogy sokan a fideszt tartják az MSZMP utódpártjának.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
advocat
Az ő családjával jobb lenne ha hallgatna! Mert többen még emlékszünk! A régi "szép" időkre, bár Mariska Soros ösztöndíjjal képezte magát, a "komcsi" időkben. És ott meg is állt. Agyilag. Mert a mnkásőr após valahogy elfelejtődött, meg az SZDS-es múlt is.Viszont a nyelve egyre barnább!
kokopelli
@durbincs: getrácska! Helyesírás!...,de nem hejjesirás! A Kancsimarcsinak sem kellesz,te vizigörény??
17 980 km és ne ismételd a baromságaidat!Téged még a "korona" vész is elkerül! Ránts le magadnak egyet!
vitriol
smittmariska akkor tiltakozott volna, amikor bajerzsóti kapott kitüntetést!!!
kokopelli
@durbincs: ...még a "hejjesírásy" hibáidat is kopírozod te "análfabéta"!Legalább jó meleg van a szerkesztőségben?
17980 km!...vagy annyi számjegy nincs is a a kis román"gyp"-s tankönyvecskédben??A Smittmariska már magára-
engedett a "nézeteleltérésével"? (;-))
human
A fidesz 17 alkalommal utasította vissza az ellenzék azon kezdeményezését, hogy az ügynökaktákat hozzák nyilvánosságra. Orbánék folyamatosan komcsiznak, de elzárják a nyilvánosság elől az ügynökmúlt teljes megismerését.
kokopelli
@human: ismred a régi megállapítást "...apa ezek ugyanazok...!" Igaz hogy a pajtavajda kamera elött bevallotta,
hogy "skizó"! Vigyorgott is hozzá,mint a cigópitscha az angol WC-n!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.