A neonáci rendezvény ellen adott ki közös közleményt az I., II. és XII. kerületi önkormányzat, amelyben elítélik az 1945-ös kitörésre emlékezőket.

Három fővárosi kerület is elhatárolódott a Becsület Napjától

Hetvenöt évvel ezelőtt ért véget az a hadművelet, ami miatt a magyar főváros nagy része romba dőlt, a lakosok közül több tízezren meghaltak, másokat pedig hosszú időre elhurcoltak. A három önkormányzat fontosnak tarja a háborús borzalmakra való emlékezést, de szerintük nem az SS katonáinak kellene tisztelegni.

Az önkormányzatok február 8-án megnyíló, közös, utcai kiállítással emlékezik az ostromban elhuny civilekre, katonákra, nemzetiségtől, származástól, vallástól függetlenül. Szerintük ez nyilvánvalóan nagyon nehéz feladat,

"hiszen az 1945 utáni propaganda ugyanolyan torz képet festett az eseményekről, mint a későbbi és jelenlegi szélsőjobboldali ideológiai csoportok".

A kiállítást Ungváry Krisztián történész állította össze, akinek a személye szerintük garantálja, hogy az méltó módon fog emléket állapítani.

A Becsület Napjával kapcsolatban az önkormányzatok azt írták, hogy elhatárolódnak

minden olyan rendezvénytől, amely az eseményeket nem egységében, minden fél szempontjait figyelembe véve, hanem valamely oldal szenvedéseit idealizálva, szélsőséges módon mutatja be. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy önkényuralmi jelképek viselésével, félelmet keltő ruházatot viselve bárki meggyalázza az áldozatok emlékét.

Az önkormányzatok megemlékezése a közleményük szerint politika- és ideológiamentes lesz, ami azért is figyelemreméltó, mert míg az I. és II. kerületet V. Naszály Márta és Őrsi Gergely, azaz ellenzéki polgármesterek vezetik, a XII. kerületet polgármestere a fideszes Pokorni Zoltán.

A Becsület Napja ellen egyébként több antifasiszta tüntetés is szerveződik szombaton a fővárosban.

Forrás: Index

Kép: Tatai megemlékezés a Becsület Napjára 2015-ben/Facebook

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SystemError
@Shikari: Identitás zavaros nyomi köcsög vonulója. Tudhatnád magadtól is...:)

Tudod sokszor telefonról írok munka közben vagy ebéd közben. Jaj ha lenne minden nap 12 órám munka helyett itt lenni mint egyeseknek, akkor biztosan érthetőbb lenne, hogy identitás zavaros nyomi köcsög
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
luiz
Nem, nem nem Orbán az erkélyen alatta karlendítve a názik. Ezt nem betiltani, hanem támogatni kell! Most nem csak megálltanák a puhost izraelben, hanem agyon is vernék ott a helyszinen
namihami
A síró-pityogó Pokornynak is szóltak? Vagy majd néhány év múlva fog kiállni?
SystemError
@Shikari: Identitás zavaros nyomi köcsög vonulója. Tudhatnád magadtól is...:)

Tudod sokszor telefonról írok munka közben vagy ebéd közben. Jaj ha lenne minden nap 12 órám munka helyett itt lenni mint egyeseknek, akkor biztosan érthetőbb lenne, hogy identitás zavaros nyomi köcsög
SystemError
@Shikari: Beszélgethetnénk ilyen dolgokról, ha közben te nem 12 órában nyugdíjas riogatásból élnél...:) Úgy érzem az általad említett embereket véleményét te nem képviselnéd hitelesen amúgy sem ebben a kérdésben. Őket is lenézem, hogy téged minek nézlek már sokszor megbeszéltük...Elhiszem, hogy unod a nyugger riogatást, de én meg téged már nagyon...:)
Nyírfa
Nem akarok nácikat és nyilasokat látni!
És mi az, hogy csak 3 kerület határolódott el a becstelen naptól?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.