"Becsület napja" elnevezéssel, azokra a katonákra és civilekre emlékeztek szélsőjobboldali szervezetek szombaton a budai Városmajorban, akik Budapest 1945-ös ostrománál február 11-én megkíséreltek kitörni a szovjet csapatok által körülzárt budai Várból.

Szélsőjobboldali szervezetek emlékeztek a Városmajorban, ellentüntetők is voltak

A megemlékezést, amelyen mintegy ötszázan vettek részt, a Légió Hungária és a Hungarian Hammerskins nevű szervezetek rendezték. A felszólalók, köztük a német Die Rechte képviselője a kitörésben részt vevő német és magyar katonák hősiességét méltatták.

Néhány résztvevő második világháborús magyar vagy német, illetve ezekre emlékeztető egyenruhát öltött, a hangszórókból korabeli katonadalok szóltak.

Szélsőjobboldali szervezetek emlékeztek a Városmajorban, ellentüntetők is voltak

Többen a Légió Hungária, a Betyársereg, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom lobogóit, illetve kelta keresztes, árpádsávos, magyar nemzeti zászlókat lengettek, a külföldi résztvevők a többi között a Vichy-Franciaország lobogóját és a német birodalmi zászló színeit megjelenítő színű lobogókat emeltek a magasba.

Szélsőjobboldali szervezetek emlékeztek a Városmajorban, ellentüntetők is voltak

A demonstráció résztvevői a városmajori szabadtéri színpadtól alakzatban vonultak a parkban található első világháborús emlékműhöz. A tüntetés befejezéseként megkoszorúzták a kitörésben elhunytaknak erre az alkalomra felállított ideiglenes emlékművét, egy keresztre helyezett rohamsisakot. A rendezvény a magyar, illetve a német himnusszal ért véget, utóbbit szöveg nélkül játszották.

Szélsőjobboldali szervezetek emlékeztek a Városmajorban, ellentüntetők is voltak
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A megemlékezés ellen – ugyancsak mintegy ötszáz – antifasiszta tüntető tiltakozott. Ők dobolással, dudálással, sípolással a többi között a "nácik haza" és a "hazaárulók" rigmus skandálásával zavarták a beszédeket, a demonstráció felé "Undorító a másságotok" feliratú molinót feszítettek ki. Az ellentüntetők egy részét az Antifaschistische Aktion elnevezésű nemzetközi baloldali szervezet külföldi tagjai alkották. A tüntetőket és az ellentüntetőket vaskordon és rendőrsorfal is elválasztotta egymástól. A megemlékezés előtt egy ellentüntetőt kísértek ki a Becsület napi rendezvény helyszínéről. Az antifasiszta ellentüntetők egy kisebb csoportja ellendemonstrációjuk végén a kordonon kívüli területen, a Szilágyi Erzsébet fasornál szidalmazta azokat a járókelőket, akiket ruházatuk alapján a szélsőjobboldali demonstrációhoz kapcsolódó, úgynevezett Kitörés-emléktúra résztvevőinek véltek.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@Shikari: Mintegy 300 ezer tételnyi „kifogásolt tartalom”, vagyis gyermekpornográf fotó, videó volt a perui magyar nagykövet számítógépén ...
Nessy
Már nem tudom édesanyámat megkérdezni, mi volt akkoriban a véleményük a Szikla kórházban, illetve az Új Szent János kórházban erről.
De lehet, hogy nem egyezne a "megemlékezőkével"! Ahogy a németek utolsó tetteire, Budapest lerombolására, a hidak felrobbantására, majd az emiatt kialakult árvízre én sem tudok lelkesen emlékezni.
Yoda69
@Shikari: A pedofilok a fideSSben vannak, roman.
tudode
Ezeknek a bőrfejűeknek nem mesélte el a nagymuter-, vagy a nagyfater, hogy a 2006-os cirkumparádé az babazsúr volt ahhoz képest, akinek az őrülete miatt nem csak a kitörés volt az utolsó felvonása ennek a rémdrámának.
.
Embertelen az, hogy felszaggatják az emlékét azoknak akik átélték testközelből, és nem dobták fel a talpukat, még ma is kénytelenek gyönyörködni azokban, akik sétálgatnak azon az anyaföldön, ahol előfordulhat, hogy az áldozatok maradványai lettek elásva, mint a kutyák:
.
Egy kis ízelítő ezeknek a vigéceknek:
.
www.youtube.com/watch?v=Gbf6XL_yr_c&t=35s
.
???
Yoda69
@Shikari: Mondtam mar: pedofilok es kurvapecerek a fideSSben. Ne erolkodj shiku, izzadsagszagu a probalkozasod ahogy terelsz.
csak úgy....
@Shikari: ha tudod,hogy pedofil,akkor miért nem jelented föl? tibi ,te bünpártoló?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.