"Becsület napja" elnevezéssel, azokra a katonákra és civilekre emlékeztek szélsőjobboldali szervezetek szombaton a budai Városmajorban, akik Budapest 1945-ös ostrománál február 11-én megkíséreltek kitörni a szovjet csapatok által körülzárt budai Várból.

Szélsőjobboldali szervezetek emlékeztek a Városmajorban, ellentüntetők is voltak

A megemlékezést, amelyen mintegy ötszázan vettek részt, a Légió Hungária és a Hungarian Hammerskins nevű szervezetek rendezték. A felszólalók, köztük a német Die Rechte képviselője a kitörésben részt vevő német és magyar katonák hősiességét méltatták.

Néhány résztvevő második világháborús magyar vagy német, illetve ezekre emlékeztető egyenruhát öltött, a hangszórókból korabeli katonadalok szóltak.

Szélsőjobboldali szervezetek emlékeztek a Városmajorban, ellentüntetők is voltak

Többen a Légió Hungária, a Betyársereg, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom lobogóit, illetve kelta keresztes, árpádsávos, magyar nemzeti zászlókat lengettek, a külföldi résztvevők a többi között a Vichy-Franciaország lobogóját és a német birodalmi zászló színeit megjelenítő színű lobogókat emeltek a magasba.

Szélsőjobboldali szervezetek emlékeztek a Városmajorban, ellentüntetők is voltak

A demonstráció résztvevői a városmajori szabadtéri színpadtól alakzatban vonultak a parkban található első világháborús emlékműhöz. A tüntetés befejezéseként megkoszorúzták a kitörésben elhunytaknak erre az alkalomra felállított ideiglenes emlékművét, egy keresztre helyezett rohamsisakot. A rendezvény a magyar, illetve a német himnusszal ért véget, utóbbit szöveg nélkül játszották.

Szélsőjobboldali szervezetek emlékeztek a Városmajorban, ellentüntetők is voltak
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A megemlékezés ellen – ugyancsak mintegy ötszáz – antifasiszta tüntető tiltakozott. Ők dobolással, dudálással, sípolással a többi között a "nácik haza" és a "hazaárulók" rigmus skandálásával zavarták a beszédeket, a demonstráció felé "Undorító a másságotok" feliratú molinót feszítettek ki. Az ellentüntetők egy részét az Antifaschistische Aktion elnevezésű nemzetközi baloldali szervezet külföldi tagjai alkották. A tüntetőket és az ellentüntetőket vaskordon és rendőrsorfal is elválasztotta egymástól. A megemlékezés előtt egy ellentüntetőt kísértek ki a Becsület napi rendezvény helyszínéről. Az antifasiszta ellentüntetők egy kisebb csoportja ellendemonstrációjuk végén a kordonon kívüli területen, a Szilágyi Erzsébet fasornál szidalmazta azokat a járókelőket, akiket ruházatuk alapján a szélsőjobboldali demonstrációhoz kapcsolódó, úgynevezett Kitörés-emléktúra résztvevőinek véltek.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Lepényleső
Lehet összekeverik a vadászattal s nem tudják,hogy a szemben állónak is van fegyvere,- s onnantól kezdve
egészen más a leányzó fekvése,s ráadásul ott sem buta senki se? Na így már kissé savanykás az íze?
tudode
Ezek az emberek, akik az un. "becsület napjáról" emlékeznek, történelemből bukta, mert az előtt is tisztelegnek, akinek a NEMZETIESKEDÉSE, terület foglalási őrülete világégést okozott, és nem csak a várból kitörő klf. nemzetiségű katonák, civil milliói estek áldozatául.
.
----- II. Világháború: 50-70 millió, zömében civil áldozat
.
honvedelem.hu/cikk/ii-vilaghaboru-50-70-millio-zomeben-civil-aldozat/
.
Előfordulhat, hogy ott ahol ezek a mérgezett egerek játsszák az eszüket, a II. világháborúban a halottakat (civilek, klf. nációjú katonák, gyerek) úgy voltak felstócolva, mint a fatelepen a farönkök, aki először lőtt az egy időre túlélt, sőt a hegyen a gyerekek szánkóiba is eltévedt egy-egy golyó, a lelőtt lovakat farigcsálták a felnőttek!
.
A kitörésről annyi volt érzékelhető a Svábhegyen mintha elindult volna ég, és föld rettenetes dörgéssel egy őrült stiglic kanveréb miatt annyi áldozattal, hogy még a cserkészeket is bevonultatták..
silber13
@Shikari: Dicsőség?? Hősöknek? Miféle hősöknek?:-)Az olyan hősöknek akik miatt Budapest romhalmazzá lett? Akik eszementen próbáltak átjutni az orosz gyűrűn? Persze, hogy reménytelen vállalkozás volt
Yoda69
@Shikari: A mocsok nacik meggyalazzak a hosi halottak emleket.
RonaGyuri
Nem csak emlékezet kiesés

a párt központi napilapja mai vezércikkében azt a megemlékezést élteti, amit szélsőjobboldali szervezetek szerveztek szombaton a budai Városmajorban

Az egy dolog, hogy természetesen hősöknek és hazafinak állítva be a német és magyar katonákat, ez szerves része a mai matyar narratívának. Azonban az, hogy szerinte „Én azt írnám: magyar emberek emlékeztek a kitörés áldozataira.”!
Az is egy dolog, hogy manapság azt, hogy ki a magyar azt a NER-hez való viszony alapján döntik le, de az viszont tény, hogy az alig félezres „tömegben” nagy számban voltak más államok polgárai és nagyon sokan SS-es egyenruhában feszítettek! =))
csak úgy....
@Shikari: Mintegy 300 ezer tételnyi „kifogásolt tartalom”, vagyis gyermekpornográf fotó, videó volt a perui magyar nagykövet számítógépén ...
Nessy
Már nem tudom édesanyámat megkérdezni, mi volt akkoriban a véleményük a Szikla kórházban, illetve az Új Szent János kórházban erről.
De lehet, hogy nem egyezne a "megemlékezőkével"! Ahogy a németek utolsó tetteire, Budapest lerombolására, a hidak felrobbantására, majd az emiatt kialakult árvízre én sem tudok lelkesen emlékezni.
Yoda69
@Shikari: A pedofilok a fideSSben vannak, roman.
tudode
Ezeknek a bőrfejűeknek nem mesélte el a nagymuter-, vagy a nagyfater, hogy a 2006-os cirkumparádé az babazsúr volt ahhoz képest, akinek az őrülete miatt nem csak a kitörés volt az utolsó felvonása ennek a rémdrámának.
.
Embertelen az, hogy felszaggatják az emlékét azoknak akik átélték testközelből, és nem dobták fel a talpukat, még ma is kénytelenek gyönyörködni azokban, akik sétálgatnak azon az anyaföldön, ahol előfordulhat, hogy az áldozatok maradványai lettek elásva, mint a kutyák:
.
Egy kis ízelítő ezeknek a vigéceknek:
.
www.youtube.com/watch?v=Gbf6XL_yr_c&t=35s
.
???
Yoda69
@Shikari: Mondtam mar: pedofilok es kurvapecerek a fideSSben. Ne erolkodj shiku, izzadsagszagu a probalkozasod ahogy terelsz.
csak úgy....
@Shikari: ha tudod,hogy pedofil,akkor miért nem jelented föl? tibi ,te bünpártoló?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.