Összefogásra szólította fel az ellenzéki pártokat a Demokratikus Koalíció elnöke. Gyurcsány Ferenc az ellenzéki pártoknak beszédében azt üzente, ideje közölniük végre a választóikkal, hogy együtt készülnek kormányozni. Azt a véleményét is hangsúlyozta, hogy amennyiben az ellenzék győz 2022-ben, akkor "iszonyatos" időszak vár rájuk. Meglátása szerint esetleges választási győzelmük után egyesével indul majd hajsza ellenük.

Gyurcsány üzent az ellenzéki pártoknak: "Ha nyerünk, borzasztó időszak jön"Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke 16. évértékelő beszédét tartja Budapesten, a Sofitel Hotelben 2020. február 9-én. Az első sorban Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke, a párt európai parlamenti képviselője, Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége, a DK európai parlamenti (EP) képviselője, az EP alelnöke és Vágó István, a DK elnökségi tagja, valamint Ara-Kovács Attila, a DK elnökségi tagja, a párt EP-képviselője. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Vagy együtt győzünk, vagy sehogy

- jelentette ki vasárnapi budapesti évértékelő beszédében Gyurcsány Ferenc az MTI összefoglalója szerint. A politikus úgy fogalmazott:

az ellenzéki pártok nagyon sok felől jöttek, más a múltjuk, más a politikai és egyéb ízlésük, de nem egymást kell szeretniük, hanem a hazát.

Gyurcsány Ferenc arra kérte az ellenzéki pártokat, ne hallgassák el választóik elől, hogy amennyiben ők nyernek a 2022-es választáson, akkor csak közösen alakíthatnak kormányt.

Sokkal jobb a hazának egy kompromisszumokra kényszerített koalíciós kormány, mint "egy dicstelen, önző, (.) egypárti, állampárti"

- szögezte le.

A közös koalíciós kormányzás felelőssége pedig messze több annál, mint hogy az ellenzéki pártok egy, vagy két, vagy három listán indulnak, mert akik nem bírják egymás szagát kampányban, azok hogyan fogják bírni kormányon

- érvelt a pártelnök. Amennyiben nem fogadják el, hogy az ellenzék sokfajta és sokszínű, akkor hogyan fogják elfogadni kormányon, hogy az ország még változatosabb és még sokszínűbb és még több megértésre tart igényt? – tette fel a kérdést.

Gyurcsány Ferenc beszédében külön is szót ejtett az ellenzéki pártokról. Az MSZP-t a nehézségben élőkért tett erőfeszítéseikért dicsérte, a Jobbikról pedig azt mondta, hogy a párt múltja borzasztó, de azzal mára már szembenéztek és azt keresik, hogy hogyan lehet egy tisztességes, nemzeti, konzervatív pártot csinálni.

A Momentum tagjai fiatalok, dinamikusak, néha pimaszok, de egy új korosztály tíz- és százezreit hozták be a politikába – jelentette ki. Emlékeztetett arra, hogy az LMP néhány éve feljelentette, de szavai szerint ez sem számít. Az autoriter, populista, nacionalista, Európa-ellenes világ és a demokraták között ugyanis nincs semmilyen középút – fogalmazott.

A DK elnöke örömét fejezte ki amiatt is, hogy tavaly októberben Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke lett Budapest főpolgármestere.

Gyurcsány Ferenc beszédében kitért a Gyergyóditrón dolgozó két Srí Lanka-i pék történetére is. Azt mondta: reméli, a DK azokat képviseli, akiknek megszakad a szíve azért, hogy embereknek kell bűnhődniük, mert a Magyarországon hatalmon lévők azt gondolják róluk, hogy ők mások. A magyar kormány értelmezése alapján mi mindannyian bevándorlók lettünk, mert nem olyanok vagyunk, mint ők – tette hozzá. "Idegenek vagyunk, idegenszívűek, mocskos liberálisok, kommunisták, Soros-ügynökök, brüsszeliták, patkányok" – fogalmazott. Kérte hallgatóit, legyenek büszkék arra, hogy képesek meglátni az emberben az embert, mert nincs fantasztikusabb dolog, mint kezet nyújtani, befogadni, megölelni, megbocsátani.

Utalt Niedermüller Péter elhíresült mondatára is, amelyben a VII. kerületi polgármester "rettenetes képződménynek" nevezte a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiakat és nőket. Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy a polgármester nem fogalmazott pontosan, mert

Magyarországon jelenleg nem elég fehérnek, heteroszexuálisnak és kereszténynek lenni, ezek mellett fideszesnek is kell lenni.

Gyurcsány Ferenc beszédében bírálta a kormány gazdaság- és oktatáspolitikai, valamint az egészségügy területén kifejtett tevékenységét.

Gyurcsány beszéde végén a HVG cikke szerint arról is beszélt, "készüljenek fel rá, hogy ha kormányra kerülnek, akkor majd egyesével fognak hajszát intézni a kormánytagok ellen".

Ezért jobb, ha megtanulnak vigyázni egymásra.

Máskülönben kérészéletű lesz az új demokratikus kormányzás.

Ezt egyre többen értik a mai ellenzéki pártok közül Gyurcsány szerint:

messziről indultak, de tudják, hogy hova tartanak.

Nem gondolok többen magunkról annál, amik vagyunk, mondja, de azt tudom, hogy

iszonytatóan szeretjük ezt az országot.

Forrás: HVG, MTI

54 hozzászólásarrow_drop_down_circle

F_Viktor
@Horizont: Írod:
"... még mindig ő az egyetlen aki megtudja és megmeri mondani a valót."

Így igaz, Feri az egyetlen ellenzéki politikus aki -a fityeszhez hasonlóan- nem diplomatikusan szól az emberekhez, hanem mindenki által érthetően, egyszerűen fogalmaz.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
janika
@Horizont: kicsit kevesebbet kellett volna kortyolgatni,és nem a teából.Egyre jobban látszik az alkoholizmusa,ez a beszéd is egy faluvégi kocsmában elment volna.
Málna
@Horizont: Arra gondoltam, AMIT mondott, nem arra, AHOGY mondta...Meg egyébként is tettekben mérem őket, nem kommunikációban.
cikicakk55
@Horizont: február 9. 18:20

Én is ugyan ezt mondom.Gyurcsányék már 10 éve nincsenek kormányon és azóta mindenbn lecsúztunk az utolsó előtti helyre. Amiben meg vezetünk,abban jobb lenne fenn sem lenni a listán. Korrupció, haverok zsebeit kitömni, nálunk a legnagyobb a demokrácia sárba tiprása,stb. Az biztos,hogy Orbánéknál rosszabb kizárt,hogy jöhetne. Az emberek sokat tanultak ebben a 10 évben,így egész biztos sokkal jobban megválogatják kinek a kezébe adják az országot. Az biztos,hogy a Fidesztől mielőbb el kell venni,mert lassan nem lesz Magyar ember Magyarországon. Gyermekeinkből,unokáinkból csicskákat nevelnek,hogy eszük ne legyen,csak dolgozni bírjanak. Jó lenne ha még 2022 előtt megtörténne.
cikicakk55
@Horizont: tegnap 16:28
Miért sajnos? Én egész biztos sokat tanultam az utolsó 10 évben. Az biztos,hogy egyik párthoz sem lehet tartozni,mert mindegyikben vannak olyanok,akik nem a népért,hanem a népből akarnak megélni. Részemről sem jobbra sem balra nem dőlök. Sajnos egyetlen egy embert ismerek csak,aki jó Miniszterelnök lenne,az pedig Márki- Zay Péter. Őt viszont a város lakói nem adnák oda,hisz rá nekünk is hatalmas szükségünk van. Az viszont biztos,hogy Ő jobban látja,hogy melyik pártbn kik azok akikben meg lehet bízni. Sajnos talán akkor lenne az országnak igazságos vezetése,ha a sok pártból kiemelnék azokat akik tényleg értenek ahhoz amit csinálnak és az országért akarják tenni a dolgukat. Ez viszont kivitelezhetetlen,mert szerintem a sok pártból egy teljesen új pártot alapítani,kialakítani lehetetlenség. Még is azt mondom,hogy a jelenleginél rosszabb már nem lehet. Talán ha vissza adnák a bíróságokat, a médiát, akkor már jobb lenne.
cikicakk55
Én is pesszimista vagyok,csak engem megvígasztal az,hogy Márki- Zay Péter heti Facebook bejelentkezéseit nézem. Ő elmondja mindenkinek,hogy az utolsó héten mennyi bevétele volt a városnak,mennyi pénzt kaptunk és honnan( már ha kaptunk) és azt is mire mennyit költött a város. Minden fillérrel el tud számolni. Nem csak mondja,meg is nézheti bár ki a dokumentumokat,akit érdekel. Ő látja rózsaszínűbben az ország jövőjét nálam. Az Ő hite nagyon erős és szerintem ettől olyan erős,hogy nem találnak fogást rajta. Mivel nem tudják csaláson és lopáson,korrupción kapni,ezért most már a szavai miatt jelentik fel,amit mindig fel is vállal,csak,hogy van mikor meg is büntetik,pedig nem mocskolódik,csak elmondja az igazat. 7 gyermeket nevel,nincs autója,kerékpárral jár dolgozni. Az OTP-ben dolgozó emberek több fizetést kapnak mint Ő.Ráadásul a felesége is feladta a szülésznői állását,mert még azzal is támadták. Még is megy,saját pénzén vonatozik,buszozik,vagy maximum küldenek érte autót,de soha a város pénzéből semmit nem költ magára. Ilyen emberekből kellene egy parlamentre való,de sajnos ezeket csak a különböző pártokból lehetne kikapkodni. Olyan koalíció meg nincs.
cikicakk55
@Horizont: Az biztos! Én politikusban még ennyire empatikus embert nem láttam. Én nem vagyok vallásos,így nem is tudom felfogni,hogy lehet egy olyan (nem is tudom mijnek nevezzem Istent) valakiben hinni,akit személyesen még senki nem látott,de Ő tényleg a hite szerint él. Lázár idejében az összes Önkormányzati dolgozó ingyen ebédelt,a Fekete Sas étteremben.Ez évi 54 millió forint kiadása volt a városnak.Ezt teljesen megszüntette. Nincs Önkormányzati autóztatás egyik képviselőnek sem.A gyermekek étkeztetését természetesen továbbra is támogatja,sőt a nagyon rászorulókét ingyenesen adják. Városunkban meg szünt a korrupció. Nincs haveri alapon tender elnyerése. Az kapja meg,aki a legolcsóbb és persze egy szakértő szerint tényleg a munkája jó is. A szakértő is nem Fideszes hátterű.Érdekes,hogy még Lázár idejében csak roboltak a rémtrénnel,most mióta jobb idők vannak nagyon meglendült az építés. Még mindig sok munka van vele,de legalább már nem 5 ember nézi és egy csinálja.Tudod az az érdekes,hogy még így is meg tud élni a város,Ő is el tudja tartani a 7 gyerekét(illetve már csak 6 gyerek,mert egy megbősült) Ilyen polgik kellenének minden városba és kerületbe. Letaszítanák a trónról erőszak nélkül Orbánékat. Nem jutnak a holdudvarék feláras melóhoz,így elfordulnak a törpétől.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.