Közös úton jár Németország és Magyarország, gazdaságuk nagyon szorosan összekapcsolódott – mondta Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben, az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélése előtt.

Merkel: Magyarország az EU nettó haszonélvezője
Fotó: MTI/Szigetvári Zsolt

Angela Merkel kiemelte, hogy az európai csúcstalálkozókat leszámítva legutóbb 2019 augusztusában Sopronban, a határnyitás 30. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen találkozott Orbán Viktorral, ami jól mutatja azt a közös utat, amelyet a két ország a berlini fal leomlása óta megtett.

A gazdasági együttműködés is rendkívül szoros, és nemcsak Magyarországgal, hanem a visegrádi országcsoport egészével – tette hozzá a német kancellár a magyar kormányfő társaságában tett sajtónyilatkozatában.

Kiemelte, hogy a magyar gazdaság fejlődése

"nagyon-nagyon pozitív", ami az EU-nak is tulajdonítható.

Magyarország "okos beruházások" és gazdaságpolitika révén igen nehéz helyzetből indulva eljutott oda, hogy már nem a munkanélküliséggel kell küszködnie, hanem szakképzett munkaerőt kell találni a betöltendő állásokra – közölte Angela Merkel.

Az EU következő hétéves költségvetésével kapcsolatban azt mondta, hogy a két ország eltérő helyzetben van, hiszen

Németország nettó befizető, Magyarország pedig a büdzsé forrásainak nettó haszonélvezője.

Azonban Németország keleti tartományai, a volt NDK területe nem rendelkeznek akkora gazdasági erővel, mint a nyugati tartományok, így

Németország "nagyon jól megérti" a közösségi forrásokat igénylő tagállamok gondjait

- közölte Angela Merkel.

Elmondta, hogy tárgyalnak az EU nyugat-balkáni bővítéséről is. Kiemelte, hogy Magyarország fekvése révén különösen érdekelt a térség országaihoz fűződő jó kapcsolatokban és a régió fejlődésében.

Hozzátette, hogy a megbeszélés napirendjén biztonság- és védelempolitikai kérdések is szerepelnek, és tárgyalnak a migrációról is, amelyben "vannak közös pontok és eltérések is" a két ország álláspontjában.

(MTI)

132 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Merkel hazudik. Magyarorszag nem haszonelvezoje az EU-s penzeknek.
Az orban-klan a kizarolagos haszonelvezo.
Magyarorszagon lerohadt az egeszsegugy, romokban az oktatas, 1 millio magyar vanorolt el mikozben 40 ezer migranst hozott a nyakunkra O1F. Viszont van sok ures stadion.
Akkor mirol is beszelunk? Viszont orban mara a vilag leggazdagabb embere lett stromanjai altal. Egyik stromanjat a Forbes az 50 leggazdagabb ember koze sorolja. Es orbannak legalabb 10 ilyen stromanja van. Az EU-s penzek 70%-a a tularazasok miatt orban zsebeben landolt.
Akkor mirol is beszelunk?
Ugyhogy kedves Merkel asszony, ne hazudjon, hanem mondja ki nyiltan: az orban-klan az EU netto haszonelvezoje. Nem pedig Magyarorszag.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@ómió a buta bolsi: ...én már nem tudok neked erről többet mondani. Láthatóan már ez is túlterhelt. Ráadásul te magad, mint buta propagandista vagy a bizonyíték a mai bolsi típusú rendszerre.
Jobbulást, bolsi felebarátom! Menj ki a levegőre, ne csak a közröhely tévét bámuld, meg a papbácsis felnőttfilmeket.
Aki Én
@ómió: ...még pontosabban te, meg az elvesztett személyiségi- meg sajtóperek százai :)
ómió
@Aki Én:Nem tudsz többet mondani? Ne is mondjál! Az eddig mondottaid már bőségesek, hogy a bolsi miliőben elfoglalt törzshelyedet bizonyítsák. Az eddigi rombolásaitok bagatellizálása, a másikra tücsök-bogár, sőt, saját bolsi egótok ráhazudása, ergo a megszokott hazug bolsi mantra szajkózása az, amiből kiálltok! Akármilyen tévét, vagy "felnőttfilmeket" bámulgatsz is!
Aki Én
@ómió a buta bolsi: Hallom, elutasították a felvételi kérelmedet az újjáalakuló munkásőrségbe. Nem csodálom, hogy feszkós vagy.
,, bolsi mantra szajkózása" -ez a legszebb :)
teuton
@Shikari: Analfabeta szarospelenkas! Ahhoz mit szolsz, hogy minden olyan ügyet, amit magyar ügyeszsegek -ha egyaltalan- a kezükbe vettek es a birosagon felmentö itelet született, azt EUs birosagok felülvizsgalva elbiraltak es büntetes lett a vege??? Ja, a büntetest/karteritest es perköltsegeket pedig közpenzböl, az emberek adojabol kellett kiperkalni. Te persze ebböl 1 fillert nem fizettel, mert sajat bevallasod szerint nem fizetsz adot! Elmeseljem neked, hany milliard volt idaig 10 ev alatt ez az összeg? Mert te nem tudsz analfabetakent utananezni...
teuton
Ennek az onionak valami komoly betegsege lehet, mert minden mondataban benne van a bolsi... Mint a hascsikarinal a hungarofob/nem vagy magyar... Szoval akkor ez a betegseg ugy terjed, mint az AIDS...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.