Rétvári közölte, az alperesek sürgősségi kérelemmel fordulnak a Kúriához.

A gyöngyöspatai iskolaügy alperesei, a tankerület és az önkormányzat közös jogi képviselője sürgősségi kérelemmel fordul a Kúriához

- közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Rétvári Bence elmondta: a sürgősségi beadvány célja, hogy a Kúria minél hamarabb hozzon döntést a gyöngyöspatai iskolaügy jogi folyamatában. Ha a Kúria nem fogadja be a sürgősségi kérelmet, akkor valószínűleg csak ősszel lesz döntés az ügyben – tette hozzá.

A Debreceni Ítélőtábla 2019. szeptember 18-án hozott jogerős ítéletében szegregáció miatt Gyöngyöspatán élő roma családok javára százmillió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a tankerületet és az önkormányzatot.

Az államtitkár közölte: a bírósági eljárás során számtalan olyan indítvány volt az alperesek – az önkormányzat és a tankerület – részéről, amelyet "nem kellő mértékben vizsgált meg a bíróság első- és másodfokon". Véleményük szerint a nyolc tárgyalás során nem volt bizonyított eléggé a károkozás mértéke, nem hangzottak el konkrétumok arról, ki, miben érezte kárát.

Rétvári Bence megerősítette, hogy a jogi felelősségvállaláson túl a kormány kész lényegesen nagyobb erőfeszítést tenni, ezért kezdeményezték, hogy természetben – oktatás, képzés formájában – nyújthassanak segítséget azoknak, akiket a bíróság szerint kár ért. Ez sokkal inkább szolgálja az ott élők érdekeit – jegyezte meg.

Arra a kérdésre, hogy a kormány kifizeti-e a kártérítést, ha a Kúria így dönt, Rétvári Bence azt válaszolta, meg kell várni a Kúria döntését. Ugyanakkor utalt arra, hogy január végén levélben megkeresték a gyöngyöspatai gyerekek szüleit, hogy induljon egyeztetés a természetbeni kártérítés lehetőségeiről. Erre a megkeresésre két hét elteltével nem érkeztek válaszok – jegyezte meg.

Szomorú, a problémát nem előre vivő, a társadalmi problémát nem megoldó az, hogy a felpereseket képviselő alapítvány teljesen a pénz irányába vitte az ügyet

- fogalmazott Rétvári Bence.

Azzal kapcsolatban, hogy Setét Jenő roma polgárjogi aktivista február végére tüntetést szervez Gyöngyöspatára, az államtitkár azt válaszolta: az ilyen akciók nem viszik előre az ügyet. Azt mondta, "az ügynek ez a része már teljesen politikai irányba ment el, hiszen az aktivista által indított petíciót is baloldali és liberális politikusok írták alá".

A HVG emlékeztet, Gyöngyöspatán a Kúria jogerős döntése után 100 millió forintot kellene fizetnie az önkormányzatnak roma tanulók családjainak, ugyanis a Nekcsei Demeter Általános Iskolában 2004 és 2017 között egymástól elkülönítve, szegregáltan tanították roma és nem roma diákokat.

Orbán Viktor január közepi rádióinterjújában arról beszélt, hogy a gyöngyöspatai romáknak „mindent megadnak, de pénzt nem”. Nem sokkal később az Emmi azt dobta be, hogy a gyerekeket az oktatásban érte kár, ezért

nem pénzzel, hanem oktatással, fejlesztésekkel, képzéssel, nyelvtanulással kell kárpótolni őket.

Forrás: MTI, HVG444

Címlapkép: MTI/Komka Péter

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
rokker33
Ezeknek csak a pénz kell! Azelőtt is az iskola mellé járt a tanulók magas százaléka! Miért gondolja azt Orbán,hogy majd plussz oktatással jobb lesz a helyzet!!?? Várják már az ingyen pénzt mint keselyűk a dögöt hisz ezt tanulták hogy mindent ingyen kapnak!
tudode
Ezek után azok a jogÁSZOK, akik feülbírálni merészel a bíróság döntését vissza kellene adniuk a DIPLOMÁJUKAT, mert az csak egy rötyipapír!
.
Azaz a narancsköddé vált milliárdokhoz képest fillérek, és úgy bánnak a kisebbséggel, mint az egyszeri ember, aki azért nem szerez örömet a kedvesének, NEHOGYMÁ ÉLVEZZEN!
rokker33
@tudode: "
Ezek után azok a jogÁSZOK, akik feülbírálni merészel a bíróság döntését vissza kellene adniuk a DIPLOMÁJUKAT," A bírósági döntés szerintem és sok sok ember szerint is helytelen és hibás!Azt nem vizsgálták meg,hogy a volt tanulóknak akiknek odaítélték ezt a rengeteg pénzt, hogy mennyit is jártak iskolába hány igazolt és igazolatlan hiányzásuk van!! Megdöbbentő adatokat kapnának és vissza vonnák ezt a baromságot!Nem érdemlik meg ezt a pénzt, ha akartak volna tanulni azt már pár évvel ezelőtt is megtehették volna! Gondolom most felgergeltek a cigányságot és már követelik a pénzt és természetesen nem alkudnak senkivel!
lusta
@rokker33: Drga sztrovacsek, fordítva ül a lovon. Van 1. ok okozat. 2. van még olyan apróság is, hogy ezek az emberkék, már felnőttek. 3. egy bíró azt nézi, volt szegregáció, vagy nem. Azt azért még Ön sem cáfolta meg, hogy volt.
Márpedig a szegregáció ténye 100%-ban be lett bizonyítva. A bíróság nem is hozhatott más itéletet.
CsipkeRózsa
Érdekes, hogy máshol ítélet nélkül, csak úgy kedvtelésből:

"200 millió forintból számolhatják fel a szegregációt Dobozon"

propeller.hu/itthon/3502204-200-millio-forintbol-szamolhatjak-fel-szegregaciot-dobozon
Nessy
Most nem fogja hónapokig jegelni az ügyet a T."független" Kúria, mint más ügyekben. A testület összetételét ismerve az ítéletet borítékolni lehet!
Úriember biztosra nem fogad!
tudode
@rokker33: .
Na jó!
.
Csak az igazságérzéke berzenkedik azoknak belelátnak abba, hogy milliárdokat tehetnek magukévá túlárazással, stb-vel, és azok ágálnak akiknek feladatuk lenne felemelni a kisebbséget, és nem a saját hokizsebüket tömni
.
www.google.com/search?q=Orb%C3%A1n+csxal%C3%A1d+gazdagod%C3%A1sa&oq=Orb%C3%A1n+csxal%C3%A1d+gazdagod%C3%A1sa&aqs=chrome..69i57.8259j1j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8
.
Pl. Farkas Flórián sem azokra költötte az újság szerint, akiket fel kellett volna emelni, amit a Hid a munka világába szánt a kormányzat
.
www.google.com/search?q=Farkas+Fl%C3%B3ri%C3%A1n+milli%C3%A1rdok&oq=Farkas+Fl%C3%B3ri%C3%A1n+milli%C3%A1rdok&aqs=chrome..69i57.15127j1j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8
.
Akkor, amikor 80 millióról folyik a diskurzus, miközben milliárdok válnak narancsköddé a vicc kategóriája, akkor amikor a NER tagok ezer milliárdokkal gazdagodtak, nem egy piti millióval
.
www.google.com/search?q=NER+milli%C3%A1rdosok&oq=NER+milli%C3%A1rdosok&aqs=chrome..69i57.7910j1j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8
.
Az életben nem nézni, látni is kellene sokaknak!
.
Jogi ismeret nélkül is nem a KISZOLGÁLTATOTTAKKAL kellene ízmoznia, azoknak, akiknek semmi közük nem lenne a független hatalmi ággal, hanem az őket képviselő alapítvánnyal
rokker33
@lusta: De miért is van/ volt szegregáció?? Én még a 2000 évek elején jártam általános iskolában pontosabban 1995 ben kezdtem csak a 2000-es években tapasztaltam meg ezeket a viselkedni nemtudó gyöngyszemeket ! Már akkor sem bírtak magukkal a cigányok a tanárokkal szemtelenül viselkedtek ezt fiatalon tapasztaltam! Nem véletlenül voltak külön tanitva nyilván a magatartásuk és az intelligenciájuk is a béka S..e alatt volt így nem tudták kezelni a helyzetet! Aki meg tanulni szeretett volna azok kerültek és most azok kerülnek hátrányba az ilyen agresszív lusta diákok miatt!
rokker33
@tudode: Tudom Farkas Flórián csak a pénz miatt képviseli a cigányokat amúgy le sem szarja őket!30 éve volt rendszer váltás ennyi idő alatt egy idegen kultúrát is lehetett volna integrálni ,de a romákat soha nem lehet, ezt meg kell érteni, mert először nekik kellene tenni a jövőjükért valamit! Nyilván nem fognak mert jól elvannak a gyerekek után járó pénzből és a széthullott putriban is vígan elvannak csak dinom dánom legyen hónap elején a többi nem számít! Borsod ban élek nem a levegőbe beszélek ( írok)! Sok embert ismerek egyik sem tud és akar megváltozni mert így érzik jól magukat és ha tennie kellene valamit az már nem tetszik nekik!
tudode
@rokker33:
.
Nem szeretek általánosítani!
.
Amiatt sem, hogy például fel lehetne őket emelni a kitaszítottságból, amelyet
.
-- a Cserdi csoda is bizonyít
.
www.youtube.com/results?search_query=A+cserdi+csoda
.
Akkor bizonyára érzékeli, hogy micsoda szegénységben élnek, többségben zsákfalvakban. Talán emlékszik arra is, hogy a fekete vonattal ingáztak a kisebbségek családfői. Függetlenül ettől a népcsoporttól, pl. munka után 22 órakor is végig lehetett menni pl. a kőrúton félelemérzés nélkül.
.
www.portfolio.hu/unios-forrasok/20191128/dobbenetes-szamok-lattak-napvilagot-a-ciganysag-helyzeterol-408493
.
Én pedig Pesten azt tapasztalom, hogy a többség között is többen vannak a keleténél a többség közül is olyanok, akik cigányabbak a cigányoknál.
.
Arról nem is szólva, hogy a mindenkori kormánynak nem csak jogszabály szinten, a valóságban is tenni kéne a szaporulat miatt valamit, mert 2050-re a lakosság 30-40%-át a kisebbség teszi ki. Tanulhatnánk ezektől a családoktól, mivel ők a saját szokásaik szerint élnek, és nem lehet a hontalanok között sem látni cigányt, mert összehúzzák magukat.
.
A családi pótlék az annyi, hogy éhenhaláshoz sok, több száj betöméséhez, taníttatásához, rezsi fizetéshez mini:
.
Nézzük csak mennyi családi pótlék jár 2020-ban
.
profitline.hu/Csaladi-potlek-2020---mennyi-a-csaladi-potlek-osszege-399236
.
A családi pótlék havi összege jelenleg:

- 1 gyermekes család esetén 12 200 forint

- egy gyermeket nevelő egyedülálló esetén 13 700 forint,

- kétgyermekes család esetén gyermekenként 13 300 forint,

- két gyermeket nevelő egyedülálló esetén gyermekenként 14 800 forint,

- három- vagy többgyermekes család esetén gyermekenként 16 000 forint,

- három vagy több gyermeket nevelő egyedülálló esetén gyermekenként 17 000 forint,
.
.
www.portfolio.hu/unios-forrasok/20191128/dobbenetes-szamok-lattak-napvilagot-a-ciganysag-helyzeterol-408493

Járóka Szilvia sem képviselő őket az EP-ben!
Málna
@tudode: A családi adókedvezmény pedig - a családi pótlékon felül - egy gyermek esetén 10 ezer, kettőnél 40 ezer, három gyereknél pedig 99 ezer forint havonta. Ehhez persze dolgozni kellene. Akiknek nem természetes dolog a munka, azok mindig kihagyják ezeket az összegeket a számításból...
tudode
@Málna: .
Igen. Dolgozni kellene, de arrafelé maximum közmunka van, amely munkalehetőség a világháborúk után volt, amiben még az Édesapám is részt vett a háború után a rendes munkája mellett!
.
Például az egyik nagymamám 11 gyermeknek adott életet, és a családfő fizetéséből taníttatták a gyermekeket, sőt még hajlékot is építettek, azzal a megfontolással, hogy Isten adta, és amelyiket elvesztette, úgy fogta fel, hogy Isten elvette, háztartásbeliként, és nem tartoztak a kisebbséghez.
.
Tapasztalatom az, hogy még a többség között is tájékozatlanok az állampolgárok, mert milliárdok maradnak az államháztartásban, mint pl. árvasági, fogyatékossági támogatás, klf. járadékok stb. mivel ezek nem alanyi jogon járnak, igényelni kell.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.