Jogszabályi felhatalmazás hiányában nem indított eljárást a Karácsony-interjú miatt a médiatanács – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága szerdán az MTI-vel.

Még január 21-én készített interjút az M1 Ma este című műsora Karácsony Gergellyel, Budapest főpolgármesterével. A beszélgetésben a köztévé riportere például megkérdezte Karácsonyt, biciklivel érkezett-e.

Az Index alábbi összeállításában megnézheti csak a műsorvezető kérdéseit:

Az interjú után Karácsony közösségi oldalán fakadt ki. A beszélgetésről azt írta:

Le lettem kapva a tíz körmömről, amiért elektromos autóval és nem biciklivel mentem a Kunigunda utcába, számon kértek amiatt is, hogy nem ott állt meg az autóm (a bejárat mellett álltunk meg), ahol ők kamerával filmezték volna az érkezésemet.

Karácsony hozzátette:

És a propagandista műsorvezető azt is nehezményezte, hogy Magyarország legnagyobb közvetlen felhatalmazással bíró politikusaként nem értem be közmédiás szereplésként azzal, hogy egyszer mikrofonvégre kaptak egy fotókiállításon.

A műsor után többen is bejelentést tettek a Médiatanácsánál, azt kérve, a testület vizsgálja meg, hogy a műsor megfelelt-e a közszolgálatiság, a hiteles, gyors és pontos tájékoztatás, valamint a kiegyensúlyozott tájékoztatás alapelvi követelményének.

A médiatanács három bejelentést tárgyalt az M1 Ma este című műsorának Karácsony Gergely főpolgármesterrel készített január 21-ei interjújával összefüggésben.

A tanács megállapította, hogy jogszabályi felhatalmazás hiányában nem indíthat eljárást, mivel az alapelvi követelmények megvalósulását nem ellenőrizheti, kizárólag konkrét tényállások esetén jogosult hatósági felügyeletet gyakorolni

- írták.

A médiatanács álláspontja szerint az M1 esetében a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma ellenőrzi az alapelvek megvalósulását, a Közszolgálati Kódex szabályainak érvényesülését pedig a Közszolgálati Testület felügyeli, így a bejelentők ezekhez a szervekhez fordulhatnak panaszaikkal.

A grémium kitért arra is, hogy a beadványok tartalmuk alapján kiegyensúlyozottsági kérelemként sem bírálhatóak el. Kiegyensúlyozottsági panasz esetén speciális eljárás az irányadó, amelynek egyik feltétele, hogy a kérelmező először a médiaszolgáltatóhoz forduljon kifogásával. Ezt a panasz benyújtói nem igazolták, valamint a kiegyensúlyozottsághoz szükséges, hiányolt eltérő álláspontot sem mutatták be. Egy riport szerkesztési sajátosságai, a műsorvezető stílusa nem lehet hatósági eljárás tárgya a médiaszolgáltatókat megillető szerkesztői szabadság miatt – közölte a médiatanács.

Az interjú amúgy még Fürjes Balázsnak sem tetszett. Az államtitkár a műsor után Twitteren reagált az interjúra és azt írta

Jó, hogy nem a választás előtt készült az M1 Karácsony interjú – több ellenzéki, kevesebb fideszes polgármester és képviselő lenne, érthetően. Sokszor éri méltatlan támadás a köztévét, de ez a tegnapi vállalhatatlan volt. Vállalhatatlan a főpolgármester és a budapestiek felé.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/Mónus Márton

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Azt, hogy nem fogják az Orbán médiát elitélni, az nyílt titok és előre tudott volt.
A kibúvó keresése és megtalálása---na, ez volt a komoly fejtörést okozó feladat. És ami a fantáziájukat dicséri, megint találtak egyet és már a sokadikat.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
Hány jogász, hány napig mennyi pénzért törte a fejét, míg az a csodálatos indoklás megszületett? Érdekes, máskor elég, ha a fideszes Krapancsák Hugó ír pársort a Média Tanácsnak, és máris megszületik az elmarasztaló ítélet, pár milliós büntetéssel együtt! Erre tényleg nincs mit mondani!
namihami
Azt, hogy nem fogják az Orbán médiát elitélni, az nyílt titok és előre tudott volt.
A kibúvó keresése és megtalálása---na, ez volt a komoly fejtörést okozó feladat. És ami a fantáziájukat dicséri, megint találtak egyet és már a sokadikat.
tudode
A rendszerváltás óta nem volt példa arra, hogy a HATALMI ÁGAKAT maga alá gyűrte volna bármely párt, őfényességén kívül, amelyet az alábbi cikk elemez:
.
---- Vészharang!!! – vajon demokrácia van nálunk, vagy egyszemélyi, korlátlan hatalomgyakorlás?
.
beresandras.blog.hu/2018/01/30/veszharang_vajon_demokracia_van_nalunk_vagy_egyszemelyi_korlatlan_hatalomgyakorlas
.
Beszédes az, hogy a Szabad Európa Rádió is hamarosan megkezdi működését, az igazgatói állásra már pályázni lehet:
.
------- Már keresik az újrainduló Szabad Európa Rádió magyar igazgatóját
.
index.hu/kultur/media/2020/01/03/mar_keresik_az_ujraindulo_szabad_europa_radio_magyar_igazgatojat/
.
A köztévét erős idegzetűek, és megtévesztettek orgánuma!
.
Ki gondolta volna akkor, amikor ugyan beszedték a háztartásokból a rádiókat, de azért volt egy, két dugi rédió, és járkáltak az utakon valami kütyüvel, hogy ki hallgatja a Szabad Európa hangját, hogy ismét megszólal a Szabad Európa rádió!
.
És ki miatt! Amiatt, akinek egyenlőre a FÉLELEMKELTÉS a fegyvere!
lampa laz
Ha majd 1x eltünik a ...csába ez a hazug, tolvaj banda, mit fogunk kezdeni ezzel a sok idiótával? Már csak a környezetkárosító hatásuk miatt kérdezem, bár idővel lebomlanak majd, no de addig?
Nyírfa
A Fidesztanács annyira sajnálja, de ha egyszer nem indíthat eljárást, mert a jogszabályi felhatalmazás hiányzik! Pedig úgy, de úgy indítana!
Sámannus
Ezzel elismerték, hogy mekkkkkora köcsögök.
Küldözgetik az ügyeket egyik sóhivatalból a másikba, ahol ugyan ilyen köcsögök ülnek.. Ismerjük.
csak úgy....
a fidesz él a fidesz élt és a fidesz élni akar...,másképp meg nem megy!
Dr plágium
Nem is vártam mást. Az interjú után meg is dicsérték a luvnyát. Hiába ez a divat manapság. Minél nagyobb bunkó annál jobb.
justhpeter
Szégyen !!! A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) egy köcsöggyűjtemény.
csak úgy....
István Gyula Németh a focebookru...
"A média tanács egy seggfej balliberális moslék gyülekezet! A nagyon barom karácsony frankón nem tudja és hiszem, hogy nem is akarja tudni, mikor mit beszél! Mikor, mire és hogyan, reagáljon! ha nincs melette a részeges tróger gyurcsány a bandájával akkor nagyon barom-módra muzsikál!
Mikor lesz ennek a rémálomnak vége? Orbán és a kormány mikor határozza el magát a fővárost lenyúló banda valagbarúgására!
Ez már a kormány hibája!!! Amit ez a kretén fasz művel és amit engednek neki az a józan észt fenemód meghaladja!
Hallllóóóóó!!! ÉBRESZTŐ!!!"
szerintetek mit akar ez az ágrólszakadt közölni?
Lepényleső
A tanács megállapította,hogy "jogszabályi felhatalmazás hiányában nem indíthat eljárást"?
Mi ha ez a tanács nem éri meg azt a pár tíz milliárdot évenként az adófizetőknek,aki képes
megállapítani saját tehetetlenségét? Miért? Talán a bán szeszélyes kegyeiért?
csagyi
@csak úgy...: Csak az alkalomhoz illő bárgyu,a kelléktárából kivett,idióta firka volt. Ne próbáld megfejteni mert nincs mögötte logika. Ismét mehet a pénztárhoz.
solidedge
Ellopta a köztévénket a Fidesz maffia. Vissza kellene szerezni.
Nessy
@solidedge: Ezzel a gárdával??? Isten ments!
Dr plágium
@csak úgy...: Mit is akar közölni? Hát nem tudja ő sem, akkor más honnan is tudná? Mindenesetre imád gyűlölködni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.