Folytatólagosan elkövetett hivatali visszaélés miatt másfél évre próbára bocsátotta egy baranyai község volt polgármesterét a Szigetvári Járásbíróság. A kedden jogerőre emelkedett ítéletről a Pécsi Törvényszék tájékoztatta szerdán az MTI-t.

Hivatali visszaélés miatt próbára bocsátottak egy volt baranyai polgármestert
Fotó: Pixabay

Közölték, a vádlott férfi korábban egy Baranya megyei község polgármestere volt, 2013-tól pedig a település önkormányzati hivatalában dolgozott igazgatási, anyakönyvi főelőadóként, így munkaköréből adódóan hozzáfért a személy- és lakcímnyilvántartáshoz.

A férfi 2018 nyarán arról értesült, hogy a községet vezető, 2014-ben megválasztott polgármester több embert jelentett be az érintett településhez tartozó lakcímekre azért, hogy ezzel a 2019-es önkormányzati választások eredményét befolyásolja. Ennek ellenőrzéséhez a vádlott 2018 őszétől 2019 tavaszáig a munkahelyi számítógépén keresztül rendszeresen belépett a személy- és lakcímnyilvántartásba, és 126 alkalommal jogosulatlanul keresést hajtott végre a községbe bejelentett emberekre.

A bíróság megállapítása szerint a férfi hivatali kötelességével visszaélve szerezte be az adatokat, és cselekményével jogtalan előnyt szerzett magának, mivel az adatokhoz díjfizetés, a felhasználás céljának és jogalapjának igazolása, valamint közigazgatási eljárás nélkül jutott hozzá.

A február 6-ai előkészítő ülésen meghozott ítélet ellen az ügyész nem kért jogorvoslatot, így a határozat jogerőre emelkedett.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.