Gulyás Gergely szerint a lakosságot mentesítették az árfolyamkockázattól.

A kormány szerint nem is olyan káros az embereknek a történelmi mélyponton lévő forint

Történelmi mélypontra gyengült a forint: egy euró reggel 340 forintnál is többe került. A nemzeti fizetőeszköz délelőtt feljebb kapaszkodott, az erősödés azonban csak átmeneti volt. Az elemző szerint a jegybanknak is fontos szerepe van az árfolyam alakításában, mégsem szigorított a monetáris politikáján. A kormány szerint az árfolyam már kevésbé központi kérdés, mivel az állampolgárokat – amennyire lehetett – mentesítették az árfolyamkockázattól.

Jól járnak most azok a külföldi turisták, akik betérnek ebbe a pénzváltóba: szerda este ugyanis újabb történelmi mélypontra gyengült a forint az euróval szemben. Csak csütörtök délelőtt, a meglepően magas inflációs adat megjelenése után indult el felfelé az árfolyam, ám ez az erősödés is átmeneti volt. A jegybank alelnöke azt ígérte, mindent megtesznek az infláció megfékezéséért.

„Volt még 300 forint is a forint, sőt, 250 is, és most már 340-ről beszélünk.”

Az elemző szerint igaz, hogy a forint mozgását a nemzetközi piaci tényezők is jelentősen befolyásolják, de a jegybank is fontos szerepet játszik benne. A Magyar Nemzeti Bank világviszonylatban az egyik legalacsonyabb alapkamatot tartja fenn, miközben az infláció emelkedett.

„A magyar infláció az elmúlt időszakban inkább felfelé mozdult el, most már 4 százalék fölött, egész pontosan 4,7 százalékos volt a januári infláció mértéke, ehhez képest a jegybank folyamatosan azt kommunikálta, hogy ez átmeneti, és nem kívánta szigorítani a monetáris politikáját”

- árulta el Németh Dávid, a K&H vezető elemzője.

Bár az utóbbi időben sokakat kellemetlen meglepetés érhetett pénzváltáskor a forint gyengülése miatt, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége eddig még nem tapasztalta, hogy csökkent volna az utazási kedv.

„Amikor az utazási irodák például a nyári charterjáratokkal szervezett utakat elkezdték szervezni, lekötni, akkor a prognosztizált árfolyammal próbáltak számolni, de kétségtelen, hogy egy komolyabb vagy egy ennél komolyabb forintgyengülés azért az akár az árak emelkedésére is hathat” – mondta Bakó Balázs, a MUISZ szóvivője.

A kormány szerint az árfolyam a jegybank hatásköre. Gulyás Gergely azt mondta, a forint gyengülése már nem érinti olyan közvetlenül a magyarokat, mint amikor sok családnak volt devizahitele.

„Az árfolyamkockázattól amilyen mértékben lehetett, mentesítettük a magyar állampolgárokat, ezért ma kevésbé központi kérdés az árfolyam, ráadásul a központi pénzügyi politikában is erre törekedtünk, 17-18 százaléka áll fenn nem magyar devizában az államadósságnak, ez se csak euró”

- nyilatkozta Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: Matolcsy György jegybankelnök a jelenlegi helyzetben is élvezi a kormány bizalmát.

Forrás: ATV

Kép: MTI/Illyés Tibor 

61 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@kereső: És te még azt a szintet se éred el?
advocat
Ezek csak túristában számolnak? Ennyihez értenek? Mi alól mentesítettek? Mindennek megy fel az ára. Járnak ezek boltban, piacon? A tej, vaj, kenyér, hentesáru és minden más ára emelkedik, ahogy a forint romlik! Ha valamihez nem értenek, vagy nem szereznek tapasztalatot, legalább a hétköznapi embereket ne nézzék hüyéknek - kivéve az agymosottakat! Viszont televízió már megint olcsóbb. Így jön ki az átlag? Azért kéretik figyelembe venni Churchill meghatározását a statisztikáról!
kereső
@ómió: Mi van? A halfarok @ómió lett?
tudode
Kibiceknek semmi sem drága!
.
Az sem, hogy az ország negyede DOLGOZÓI SZEGÉNYSÉGBEN élDÖGÉL, a nyugdíjasok átverésével érik a KOLDUSOK tömege, mivel az INFLÁCIÓKÖVETŐ környöradomány az nem annyi, amennyi, mert narancsköddé varázsolta őfélesége a svájci indexálást, és nem követi a szocialista kormány megcsinálta a nyugdíkorrekciót
.
www.google.com/search?q=gyurcs%C3%A1ny+korm%C3%A1ny+nyugd%C3%ADj+korrekci%C3%B3&oq=Gyurcs%C3%A1ny+korm%C3%A1&aqs=chrome.1.69i57j69i59j0l6.6884j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8
.
Őfélesége ellenzékben beígérte még a 14. havi nyugdíjat is
.
----- Orbán lesz 14 havi nyugdíj 2006 Eger
.
www.youtube.com/watch?v=m1AG2NuFvgI
.
Amiről kusti van, és meg sem köszönte az enyves kezű család azt, hogy összeszámolhatatlan milliárdok vándorolnak oda ahol semmi helyük nem lenne:
.
www.google.com/search?q=Orb%C3%A1n+csxal%C3%A1d+gazdagod%C3%A1sa&oq=Orb%C3%A1n+cs&aqs=chrome.0.69i59j69i57j69i59l2j35i39j0l3.5502j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8
.
Elfelejtett őfélesége SZOGÁNYI, miközben belefulladnak a közvagyonba!
.
Sokkal KÁROSABB az országra nézve az a rezsim, amely fütyül az alattvalókra, tegergeti a migráncsokat, Sorost, miközben a fél ország felakaszthatja az etetőjét az ajtófélfára, mert többen éneklik a keleténél őfélesége rablógarázdálkodását minden égtájnál, akkor, amikor már rég le kellett volna mondania őféleségének, ha rendelkezne egy kis kövekezetességgel, mivel ellenzékben aszonta
.
----- Orbán Viktor és a 300 forintos euró
.
index.hu/tech/hoax/2013/03/13/orban_viktor_es_a_300_forintos_euro/
ómió
@kereső: A kereső meg idióta? Vagy az nem újság?
Aki Én
@division: @ómió: @verőce21: Érdekes, de nemmeglepő. Megszokhattuk már, hogy mindig, mindenben mást mond, mindig pillanatnyi érdekének megfelelően hazudik:

,,„A gyengébb forint egyértelműen ellentétes az emberek érdekeivel, a gyengébb forint gyengébb államot jelent, és gyenge forintot csak gyenge emberek akarhatnak" – mondta Orbán Viktor a Hír Tv-nek adott exkluzív interjújában, 2004-ben, amit még 2014-ben - mikor tartósan 310 fölé emelkedett a forint-euró árfolyam - Zsiday Viktor befektetései szakértő talált meg. Annak idején a mai miniszterelnök hosszan fejtegette: a forint gyengítésével tulajdonképpen „ellopják a pénzt az emberek zsebéből",mivel a bérből, fizetésből és egyéb járulékokból élők gyengébb forint esetén kevesebb árut tudnak megvásárolni a boltokban, a nyugdíjasok juttatása is kevesebbet ér.

A Fidesz elnökének akkori véleménye szerint a kormánynak a forint gyengítését célzó utalásai és kísérletei a középkori királyok módszeréhez hasonlíthatóak, amikor is az uralkodók a pénzek nemesfémtartalmát próbálták meg minimálisan csökkenteni, elcsalva azok értékéből."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.