Az egynapos sebészeti ellátások aránya 2010-től 2019-ig 38,3 százalékról 80 százalékra nőtt, a kórházak így egyre több beteget tudnak fogadni – írta az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Emmi: ma már egy nap alatt végzünk a legtöbb műtét után

Az egynapos beavatkozások bővítését a kormány 8 milliárd forint értékű fejlesztési tették lehetővé. A megyék közül Fejér és Vas áll a legjobban 90 százalék feletti aránnyal, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is 60 százalékhoz közelít az egynapos sebészet részesedése a műtéti ellátásokban – írták.

A tárca az egynapos sebészet előnyei közül kiemelte, hogy a betegekre jótékonyan hat az otthoni gyógyulás, így hamarabb felépülhetnek, és rövidebb időre esnek ki a munkahelyükről.

Gyorssebészeti eljárással 554 beavatkozás végezhető el, többek között a laparoszkópos epekő-eltávolítás, sérvműtét, szürkehályog-műtétek – olvasható a minisztériumi közleményben.

(MTI)

(Fotó: pixabay.com)

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Első nap műtét, másnap boncolás, harmadnap hamvasztás...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
Ugye ez nem azt jelenti, hogy felületesen műtenek a dokik? Ugye ez nem azt jelenti, hogy még több az elkerülhető amputáció?
RonaGyuri
a kis hazugság, nagy hazugság, statisztika mondásnak újabb fokozatot kreáltatok! =))
tudode
Azért ezen a szinten már illene tájékoztatni a nagyérdeműt, hogy miről is dicsekszik az EMMI minisztere:
.
Tehát arról szól ez az egynapos műtét, hogy a rendelőintézetekben működő EGYNAPOS SEBÉSZETEN végzik el a szűrővizsgálat után előjegyzésre a kisebb elváltozásokat!
.
És nem csak 2010 óta van EGY NAPOS SEBÉSZET, hanem már 2006-ban is volt, amelyet én is igénybe vettem vastagbél elváltozás miatt
.
Ezek szerint nem csak HONFOGLALÁS, egy napos sebészet is csak 1010 óta van, ami vót is
.
Elég trehány dolog, hogy csak most adnak hozzá manit!
tudode
@tudode: .
Mellé nyúltam vakírás közben, bocs!
.
... egy napos sebészet is csxak 2010 óta van, ami vót is. ...
Sámannus
A jó kovács menet közben is megpatkolja a lovat ám!
Engem meg műszak közben műtöttek meg amikor dolgoztam, majd dolgoztam tovább. Mi ebben az újdonság?
Nessy
Az egynapos sebészethez kötelező a kórházi háttér, az ellátandó beteg megfelelő fizikai és szellemi állapota, az otthoni ellátást biztosító hozzátartozó! Ugyanis pl.a sebgyógyulási idő ugyanannyi, mint a kórházi műtét esetén.
A szürke hályog műtétnél első nap a három óránkénti szemcseppentés a kötés levétele nélkül, külső segítséget igényel. De utána is vannak dolgok, amiket nem szabad. ( hajolni, emelni, cipelni,) Egy sima pattanóujj után is kell valaki, aki a "vizes dolgokat" megoldja.
( mosogatás, főzés) . Egyébként valóban praktikus. A saját ágyamban alszom, normális kaját kapok, reggel addig "lustizhatok", ameddig akarok. :-)))) Mindkét műtétet kipróbáltam és tényleg jó megoldás volt. Gyermekem volt az "ápoló személyzet", és jattot sem kellett adni! :-)))))
Ja, hát a műtétre "egy kicsinyég" várni kellett! A megelőző kötelező vizsgálatokra még többet. Minden nem lehet tökéletes! Annak itt van pártunk és kormányunk!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.