Orbán évértékelőjén közölte: a kormány klímavédelmi akciótervet fogadott el. A klímaválság nem új jelenség, ezért 2050-re célul tűzzük ki, hogy klímasemleges legyen a gazdaság – tette hozzá Orbán. "A klímavédelem politikai divattá vált, a sok üres beszéd pedig lerontja az ügy fontosságát. Amikor klímaváltozásról beszélek, akkor nemcsak politikusként, ötgyerekes apaként és nagyapaként beszélek". Orbánt bosszantja, amikor azt olvassa, hogy azzal lehet leginkább óvni a környezetet, ha nem vállalunk gyereket.

A kormány a héten klímavédelmi akciótervet fogadott el, megalkották azt a programot, amellyel elérik, hogy 2030-ra a Magyarországon előállított villamosenergia 90 százalékban szén-dioxid-mentes legyen

- jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédében, vasárnap Budapesten.

A kormányfő kiemelte: komoly lépéseket kell tenni, hogy megvédhessék, amit elértek, "fenyeget a klímaválság, a demográfiai hanyatlás és baljós árnyak gyülekeznek az európai gazdaság fölött is."

Úgy látja, "a klímavédelem politikai divattá lett", a sok üres beszéd pedig lerontja az ügy komolyságát. Pedig ideje beszéd helyett cselekedni – mondta.

Megjegyezte: a klímavédelmi programból az is látszik, hisznek abban, hogy 2030-ban ez még rajtuk lesz számon kérhető.

Kifejtette: július 1-jével megkezdik az illegális hulladéklerakók felszámolását és megbüntetik a szennyezőket. Betiltják az egyszer használatos műanyagok forgalmazását, lehetővé teszik az üveg- és műanyag palackok, valamint a fémdobozok visszaváltását – sorolta. Hozzátette: megvédik a folyókat a külföldről ide érkező hulladékoktól.

Orbán Viktor kitért rá: szigorúan fognak fellépni a Magyarországon működő multinacionális cégekkel szemben, előírják, hogy környezetbarát technológiákat alkalmazzanak. Emellett a következő két évben 32 milliárd forinttal támogatják a kis- és középvállalkozások megújuló energiatermelését.

Közölte:

minden újszülött után tíz fát ültetnek, 2030-ra elérik, hogy az ország erdővel borított területe 27 százalékra növekedjen.

A következő 10 évben meghatszorozzák a naperőművek kapacitását. Támogatni fogják az olcsó elektromos autók megjelenését és használatát, valamint 2022-től csak elektromos buszok forgalomba állítását fogják megengedni a városi közlekedésben – mondta.

Hangsúlyozta:

bevezetik a Zöld Államkötvényt, a kormány vállalja, hogy az ebből befolyó pénzt csak klímabarát programokra fordítja.

Forrás: Index, MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Akár a Grimm testvérek is írhatták volna.
solidedge
Ez aztán a pálfordulás! Nemrég még liberális agyrém volt a klímaváltozás. Most meg a klímaváltozás elleni harc éllovasa akar lenni. Micsoda gerinc. Már oviban szélkakas volt a jele.
CsipkeRózsa
Itt van egy újabb lenyúlási terület.
ómió
Már, amikor Paks2-re szerződtek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok