Az ellenzéki pártok közös beadványban kérik az Alkotmánybíróságtól, hogy semmisítse meg az országgyűlési törvény és a házszabály módosításait – jelentették be a Párbeszéd, az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP és a Magyar Liberális Párt képviselői hétfőn, sajtótájékoztatón.

"A Fidesz fél, de a rossz hír az, hogy nem fogunk meghátrálni" – összefognak az ellenzéki képviselők

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke "szájzár törvénynek" nevezte a szabályozást és úgy vélte: a február 1-jén hatályba lépett módosítások célja, hogy

megfélemlítsék, meghátrálásra kényszerítsék az ellenzéki képviselőket.

Szerinte azonban az "egyesült ellenzék" nem hátrál meg, továbbra is az emberek érdekeit képviselik és közös beadványukban azt kérik az Alkotmánybíróságtól, hogy semmisítse meg a módosításokat. Azzal indokolt: komoly alkotmányossági aggályok merülnek fel, mert a jelentősen szigorított szankciók hatásukban alkalmasak lehetnek az egész képviselői munka ellehetetlenítésére.

Problémásnak nevezte, hogy a szankciókhoz nincs hozzárendelve érdemi mérlegelési jog, és hogy a házelnök automatikusan a pulpitusról alkalmazhat bizonyos büntetéseket jogorvoslati lehetőség nélkül. Aggályosnak tartotta a szavazati jog tartós korlátozását is.

", az egyesült ellenzék a tegnapi dunaújvárosi győzelem után még jobban összekapaszkodva fogja képviselni az emberek érdekeit(...) 2022-ig megyünk tovább közösen és a le fogjuk váltani ezt a kormányt"

- fogalmazott Szabó Tímea.

Kunhalmi Ágnes (MSZP) arról beszélt: az ellenzék minden erejével tiltakozik a törvénymódosítások ellen.

- hangoztatta.

Lukács László György (Jobbik) úgy fogalmazott: azt üzenik a Orbán Viktornak és a Kövér Lászlónak, hogy a

"parlament patkója nem a Várkert Bazár, oda nem lehet csupán felcsúti buszokat beparkoltatni, és ezzel az emberek hangját onnan kirekeszteni".

Közölte: bíznak az Alkotmánybíróság bölcs belátásában és abban, hogy a testület "Orbán Viktor utasítása helyett", most végre a jogot és a törvényszerűséget fogja választani.

Arató Gergely (DK) azt mondta:

szeretnék, ha a parlament ismét tekintélyes intézmény lenne, de ehhez az kell, hogy érvényesüljenek a képviselői jogok, ne korlátozzák a képviselők szólásszabadságát, és a kormány komolyan vegye az Országgyűlés munkáját.

Csárdi Antal (LMP) azt hangoztatta, hogy az alkotmánysértő törvénymódosítást nem állíthatja meg az ellenzéket, Bősz Anett (Liberálisok) pedig azt : minél jobban próbálja csorbítani a képviselők jogait akár Orbán Viktor, akár Kövér László, az annál inkább összekovácsolja az ellenzéki pártokat.

(MTI)

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

luiz
Ugyan ilyen fejet vágott, mikor az apja verte a nadrágszíjjal
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
disbisa
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
advocat
@Eriksson: Csak a kétharmad! Azért az egy kicsit többet jelent! És voltak olyan hülyék, hogy a kétharmad birtokában még az alkotmánymódosítást sem tartották fontosnak. Sajnos ezt már ők megalapozták. Most meg szív az 52 % ellenzék.
Rockxy
namostugyemost a jóhír az, hogy a zellenzék állítólag nemhátrál, de nemis csinál semmi érdemlegest, a rosszmeg az, hogy a fidesz nemfél.
a fidesz nyeregbevan, mera jahu aggya alá.
disziza big klub, jesssz.
Eriksson
@advocat: Az még a Horn kormány idején volt. Valszeg azért nem tartották fontosnak az alkotmánymódosítást, mert nekik akkor éppen úgy volt jó, ahogy volt.
namihami
@Eriksson: 65. Éppen azért én még emlékszem, hogy az akkori kormánykoalíciók ugyan valóban nem egy az egyben fogadták el a Fidesz javaslatait. De... Legalább engedték előterjeszteni, megtárgyalni és volt olyan javaslat, ami végül bekerült a törvénybe. Ez ma? Még az előterjesztés szintjére se kerülhet, mert a siserehad már az előszobában azonnal leszavazza.
A mai (némileg nagyobb számú államtitkári, helyettesi, segédhelyettesi és alhelyettesi) megmaagyarázó sereg erre valóban nincs is rászorulva, mert a javaslat el se kerülhet a Parlament szintjére.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.